Ford Otosan düğmeye bastı

Ford Otosan düğmeye bastı

3 yıla yayılan 630 milyon dolarlık (957 milyon TL) yeni Transit yatırımıyla Türkiye’de otomotiv sektöründe bir model için gerçekleşen en büyük yatırıma...

3 yıla yayılan 630 milyon dolarlık (957 milyon TL) yeni Transit yatırımıyla Türkiye’de otomotiv sektöründe bir model için gerçekleşen en büyük yatırıma imza atan Ford Otosan, 205 milyon Euro’luk (460 milyon TL) yeni bir model üretimi için daha düğmeye bastı. Ford Otosan’ın teşviğiğini 2 ay önce aldığı bu yeni hafif ticari araç, Transit Connect’in bir küçük modeli olacak. Hem ticari hem de binek kullanıma uygun olarak tasarlanan aracın 2014 yılında yollara çıkması planlanıyor. Küçük Connect’in, Tofaş tarafından Bursa’da üretilen Minicargo segmentinde olması bekleniyor.

En büyük model yatırımı

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, otomotiv sektöründe bugüne kadar yapılan en büyük yatırımlardan birini hayata geçiren Ford Otosan’ın yeni Transit üretimi için daha önce açıkladıkları 630 milyon dolarlık (957 milyon TL) yatırıma başladığını söyledi. Gölcük’teki fabrikadan bugüne kadar 10 milyar doların üzerinde ihracat geliri kazandıran Transit’in 7’nci jenerasyonunun üretiminin, Ford Otosan Kocaeli fabrikasının Ford’un global üretim merkezlerinden biri olarak pozisyonunu güçlendireceğini anlatan Otay, şöyle konuştu: “Ford Otosan, pazarın büyümesini iyi yöneterek, yeni ürünlere yönelik yatırımlarına da hız verdi. Ford Otosan, hafif ticari araç sınıfı için üreteceği yeni bir araç projesi için de ayrıca 205 milyon Euro’luk (460 milyon TL) ikinci bir sabit kıymet yatırım kararı daha aldı. Mühendislik dahil toplam yatırım 1.5 milyar lirayı bulacak. Yatırımlar konusunda projelerini sürdüren Ford Otosan, 2011’i ‘ticari araçta yatırım yılı’ ilan etti.”

1000 kişiyi işe alacak

Ford Otosan’ın üretim adetlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artışla 66 bin 877’ye yükseldiğine dikkat çeken Otay, ihracat pazarlarındaki talep artışı nedeniyle haziran ayında üçüncü vardiyaya geçeceklerini kaydetti. Otay, yıl sonunda ise 1000 yeni eleman istihdam etmeyi planladıklarını ifade etti. 2011 yılının ilk çeyreğinde toplam satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45 artırarak 79 bin 770 adede ulaşan Ford Otosan’ın net kârı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 101 artışla 143 milyon TL oldu.

İhracata Şili ve Arjantin eklendi

FORD Otosan’ın 2011 yılının ilk 3 ayında ihracat gelirleri de yüzde 46’lık artışla 886 milyon liradan 1 milyar 296 milyon liraya yükseldi. Ford Otosan, Amerika, İngiltere, Almanya ve İtalya başta olmak üzere mevcut ülkelerde pazar payını artırırken, Brezilya ile başlayan Güney Amerika Ford Transit ihracatına, bu yıl Arjantin ve Şili’yi de ekledi. 5 kıtada 70’den fazla ülkeye araç ihraç eden Ford Otosan, 75’den fazla ülkeye de yedek parça ihracatı yapıyor. Ford Otosan, Brezilya ve Romanya’da yer alan Ford fabrikalarının yürüyen imalatını desteklemeye yönelik önemli miktarda parça ikmali de gerçekleştiriyor.

Değeri 3.2 milyar dolara yükselip Forbes’a girdi

FORD Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, şirketin 2009’da 2.4 milyar dolar olan şirket değerinin yüzde 46 artışla 2010’de 3.2 milyar dolara yükseldiğini ve bu başarı ile Forbes’in listesine girdiklerini belirtti. 2010’da en fazla temettü ödeyen şirket olan Ford Otosan, 2004-2011 yılları arasında paydaşlarına toplam 2.1 milyar dolar temettü ödedi. Son 5 yılda dolar bazında yıllık ortalama yüzde 14 temettü getirisi ile IMKB’de birinci olan Ford Otosan nisanda 196 milyon dolar temettü ödemesi gerçekleştirdi.

Yeni Focus’la iç pazarda güçlenecek

FORD Otosan, üretimin dışında son 6 ayda iç pazarda satışa sunduğu otomobillerle de dikkat çekiyor.  Ford Otosan son 6 ayda, yeni teknolojilerle donatılan yeni modelleri Kuga Powershift, C-Max, Grand C-Max, Mondeo, S-Max ve Galaxy ile en güçlü gama sahip bulunuyor.  Şirket, önümüzdeki hafta pazara sunacağı üçüncü jenerasyon Focus ile de ürün gamının gücünü bir kez daha vurgulayacak.

10 yıllık ‘sosyal yatırım’ 50 milyon liraya ulaştı

SOSYAL sorumluluk anlayışı doğrultusunda hem eğitim hem de sosyal hayatı geliştirme projeleri yürüten Ford Otosan, faaliyet gösterdiği Kocaeli ve çevresinde 10 yılda toplam 50 milyon TL’lik yatırım yaptı. Ocak ayında çalışmalarına bir yenisini daha ekleyen Ford Otosan, 27 bin metrekarelik alan üzerine kurulan ve 4700 metrekare kapalı alana sahip VKV Ford Otosan Kültür Merkezi ile bölge halkına hizmet vermeye başladı.

Emre ÖZPEYNİRCİ-HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.