FedEx, tüm filosunu elektrikli araçlarla yeniliyor

FedEx, tüm filosunu elektrikli araçlarla yeniliyor

Önümüzdeki süreçte sürdürülebilir güç ve karbon sıfırlama üzere hususlar üzerine ağırlaşmayı planlayan teslimat devi filosunu da elektrikli araçlarla yenileyecek. Şirket bunun için birinci etapta 2 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.

ABD’li kargo ve lojistik devi FedEx, 2040 yılına kadar “karbon nötr olmayı” hedefliyor. Önümüzdeki süreçte sürdürülebilir güç ve karbon sıfırlama üzere hususlar üzerine ağırlaşmayı planlayan teslimat devi filosunu da elektrikli araçlarla yenileyecek. Şirket bunun için birinci etapta 2 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.

Tüm filoyu elektrikli araçlarla yenileme planı kapsamında yapılan duyuruya nazaran tüm FedEx araçları 2040 itibariyle yüzde 100 elektrikli olacak. Bu epey uzun vadeli bir plan üzere gözüküyor ancak onbinlerce aracı kısa vadede elektrikliye çevirmek çok da kolay değil. Çünkü 2020 datalarına nazaran FedEx’in filosunda 80 bine yakın araç bulunuyor.

Şirketin açıklamasına nazaran elektriğe geçiş kademeli bir süreç olacak. Örneğin 2025 yılı itibariyle FedEx Express global araç alımlarının yüzde 50’si elektrikli araçlardan oluşacak. 5 yıl sonra yani 2030’da ise yeni alınan araçların tamamı elektrikli olacak. Bu süreçte vadesi dolan içten yanmalı motorlu araçlar da sıfır emisyonlu araçlarla değiştirilmiş olacak.

FedEx, elektriğe geçiş konusunda General Motors‘un birinci müşterilerinden biri olacak. GM’in elektrikli araç markası BirghtDrop geçtiğimiz aylarda EV600 isimli teslimat aracını tanıtmıştı. Kelam konusu araç GM’in Ultium batarya sistemini kullanıyor ve tek şarjla 402 kilometre menzil sunuyor. 120 kW süratli şarj dayanağı ile 1 saatte 280 kilometre civarında menzil elde etmek mümkün oluyor. EV600, teslimat vazifesine uygun tasarımı, 16990 litre kargo alanı ve 13.4 inç ekrana sahip bilgi cümbüş sistemiyle dikkat çekiyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.