Ergün: Gücü varken yerli oto üretmeyen pişman olur

Ergün: Gücü varken yerli oto üretmeyen pişman olur

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı”nda yaptığı konuşmada Türk malı otomobille...

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı”nda yaptığı konuşmada Türk malı otomobille ilgili şimdi imkanı varken, bu işi yapmayanların ileride pişman olacağı uyarısında bulundu. Yerli otomobil konusunda erken davrananın sadece bir adım değil birkaç adım öne fırlayacağını vurgulayan Ergün, “Yapmayan, yapmadığına pişman olacak. Yapma imkanı ve gücü varsa yapmıyorsa, yapmadığına pişman olacak. Çünkü Türkiye bu potansiyeli açığa çıkaracak” dedi.

‘Kime satacağız’ sorusu yanlış

Türkiye’deki potansiyeli ikinci el piyasasından örnek vererek açıklayan Ergün, şöyle konuştu: “İkinci el araçlarda 4 milyondan fazla devir olmuş 2011 yılında. Bu başka bir dinamizmi bize göstermiyor mu? Bu 4 milyondan fazla devrin çok önemli bir bölümü aslında piyasadan çekilmesi gereken araçların devri şeklinde doğuyor. Ve piyasadan çekilmesi gereken araçların da piyasadan çekilmesi için gereken altyapıları kurulduğunda bu sektörün ana sanayinin günün marka ve modellerin piyasada nasıl bir atılım yapacağına dair önemli bir işaret değil midir? 600 bin, 1 milyon diye konuştuğumuz rakamın bugün 1.5 milyon 2 milyon gibi bir rakama ulaşması onun işareti değil midir? Niye bunu görmüyoruz, ‘kime satacağız’ diyorsun. Kime satacağız sorusu son derece yanlış bir soru. Önce kendi ülkemizin vatandaşlarına ve bütün dünyaya satacağız. Ama kendi ülkemizin, kendi ayağı yere basacak markalaşacak, kendi imkanlarına sahip bir üretimi olacak. Bunun için ilerde ‘ah vah’ etmeden Türkiye’deki bu gelişmeleri sektörde bu işe kafa yoranların iyi değerlendirmesi lazım.”

Firmalar çözüm ve arayış içinde

Türkiye’de üretilmesi gereken binek araçlar arasında yerli otomobillerin olması gerektiğini belirten Ergün, şunları dile getirdi: “Türkiye’nin kendine ait markaları vaktiyle bir şekilde başlayıp da vazgeçilen projelerden oluşuyor. Başka ülkelerde her marka araç var ancak kendi markaları da bulunuyor. Bugün çok sayıda firmamız, bu konuyla ilgili çok değişik çözümler ve arayışlar içinde.”

Birkaç marka çıkabilir

Firmaların bu konuda çok ciddi çalışma içinde olduğunu bildiklerini ifade eden Ergün, şunları söyledi: “Biz reel sektörümüzün sadece bir tane değil birkaç firma çıkaracağına inanıyoruz. Yani bu işe bir firmanın değil, birkaç firmanın odaklanacağına ve birkaç marka çıkacağına şahsen inanıyoruz. Bu ülkede bir avuç idealist mühendis 1961 yılında bir araya gelip bir araç ürettiyse devrim arabalarını, bugün üretememenin bir izahı yoktur. İdealist mühendis, idealist sanayici profiline ihtiyaç var. Türkiye gibi ülkelerde herkesin idealist olması gerekir. Sanayicide bu idealizmin zayıfladığını görüyoruz. Ben sadece otomotiv sektörü için de söylemiyorum. Başka bir sektörden kalkıp birisi de bu sektöre girebilir. Şu an otomotiv sektöründe hiç bir faaliyeti olmayan bir gurup da gelip bunu yapabilir.”

Anadol marka olabilirdi ‘Eşekler yiyor’ dedik

YERLİ otomobil üretimi için birçok girişimin de olduğuna dikkati çeken Nihat Ergün, şu değerlendirmeyi yaptı: “Örneğin Anadol-Ford işbirliği var. Anadol’un parçalarının tamamını kendisi üretiyordu. Ford ile motor anlaşması yapılmıştı. Onun tasarımını geliştirerek, motorun üretimine de geçirilerek devam ettirebilirdik. Yok ‘bunu eşekler yiyor’ dedik. Ama Hyundai bırakmadı. Anadol ile Ford’un yaptığı anlaşmanın benzerini Hyundai de yapmıştı. Onlar devam ettirdi. Demek ki başladığın işi bitireceksin.”

Türkiye’de üretilenlerin hepsini yerli sayıyoruz Volkswagen’i bekliyoruz

NİHAT Ergün, Türkiye’de üretilen bütün otomobilleri yerli otomobil olarak saydıklarını anlatarak, şöyle konuştu: “Kimseye yabancı gözüyle bakmıyoruz. Ama ‘niye markalaştırma niye Ar-Ge ve tasarım kabiliyetimizi ortaya koyamıyoruz’ diye hayıflandığımız için bunu söylüyoruz.  Türkiye’de üretilen araçları otomobilleri dışlayan bir yaklaşım içinde değiliz. Onları da Türkiye’nin bir değeri olarak her zaman sahiplendik. Opel ve Volkswagen’in Türkiye’de hiç üretimi yok. Onların mutlaka bu sene, yatırım kararı almalarını bekliyoruz.”

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.