Enerjide dışa bağımlılık azalacak

Enerjide dışa bağımlılık azalacak

Onuncu Kalkınma Planı’na göre, yerli kaynakların üretimdeki payını artırmak suretiyle enerjide dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor.2014-2018...

Onuncu Kalkınma Planı’na göre, yerli kaynakların üretimdeki payını artırmak suretiyle enerjide dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor.

2014-2018 yıllarını kapsayan Kalkınma Planı’ndaki Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı’na göre, 2011 sonunda birincil enerji üretiminde yüzde 28 olan yurtiçi ve yurtdışı petrol ve doğal gaz çıkarımları dahil yerli kaynak payının, 2018 sonunda yüzde 35′e yükseltilmesi hedefleniyor. 2012′de yaklaşık 39 milyar kilowatt/saat olarak gerçekleşen linyit kaynaklı elektrik enerjisi üretiminin ise 2018 yılında 60 milyar kilowatt/saate çıkarılması ve 10 bin megawattlık ilave hidrolik kapasitenin devreye alınması da programın hedefleri arasında bulunuyor.

Kömür için özel finansman yöntemi

Buna göre, yerli kömürler elektrik üretimi amaçlı değerlendirilecek. Afşin-Elbistan havzasındaki rezervlerin değerlendirilmesi için özel bir finansman yöntemi geliştirilecek ve uygulanacak. Kamu elindeki işletilmeye hazır sahaların rödovans usulüyle özel sektöre devri sağlanacak. Kömür aramalarına hız verilerek rezervler artırılacak. Yerli kömürlerin kullanımdaki ısıl değerini artıracak veya kalitesini yükseltecek Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilecek. Yerli kömürlere dayalı elektrik üretim tesisi yatırımlarına yönelik teşvik uygulaması izlenerek ihtiyaçlara göre güncellenecek. Kamu elinde bulunan linyit yakıtlı termik santralleri rehabilite edilecek.

Yurtiçi ve yurtdışı petrol ve doğal gaz aramaları artırılacak. Petrol ve doğal gaz ihtiyaçlarının olabildiğince yerli üretimle karşılanması için yurtiçi yatırımlar hızlandırılacak. TPAO tarafından yürütülen yurtdışı petrol ve doğal gaz arama, sondaj ve üretim faaliyetleri ile yabancı ülke ve şirketlerle işbirlikleri artırılacak.

Su kaynakları elektrik üretimi amaçlı değerlendirilecek. Kamu elinde bulunan HES’ler rehabilite edilecek.

Rüzgar, güneş, biyokütle ve jeotermal kaynakların elektrik üretiminde kullanılmasına yönelik potansiyel tam olarak tespit edilecek, bu kapsamda jeotermal aramalar hızlandırılacak.

Enerji verimliliğinin geliştirilmesi programı

Plan’da yer alan Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı kapsamında da seçilmiş bazı sektör ve alanlarda enerji verimliliğini iyileştirmeye yönelik çalışmalar yürütülmesi, mevcut bazı uygulamaların yaygınlaştırılması, örnek uygulamaların duyurularak kamuoyu bilincinin yükseltilmesi ve nihayetinde talep tarafı yönetimine katkıda bulunulması amaçlanıyor.

Buna göre, 2018 yılına kadar kamu binalarındaki enerji tüketiminin, 2012 yılı baz alınmak suretiyle belirlenecek göstergeler düzeyinde ve verimlilik artışı uygulamaları ile yüzde 10 düşürülmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda, enerji verimliliğine yönelik idari ve kurumsal kapasite geliştirilecek. Enerji verimliliği alanında istatistik, ölçme-değerlendirme ve izlemeye yönelik bir mekanizma oluşturulacak.

Sanayide enerji verimliliği artırılacak. Sanayide harcanan elektriğin yüzde 70′den fazlasını tüketen düşük verimli AC elektrik motorlar daha yüksek verimli olanlarıyla değiştirilecek.

Binalarda enerji verimliliği

Proje sonrasında sağlanan tasarruflarla geri ödemeye imkan veren enerji performans sözleşmesi (EPS) borçlanma modeli dahil olmak üzere, çeşitli finansman yöntemleriyle kamu binalarındaki enerji verimliliği yatırımları yaygınlaştırılacak. Yetersiz yalıtıma sahip eski binalarda, binayı çevreleyen dış yapı zarfı ve ısıtma sistemleri, yürürlükteki standartları sağlayacak şekilde ısı yalıtımlı niteliğe dönüştürülecek.

Kamuda düşük yakıt tüketimi olan taşıt kullanımı yaygınlaştırılacak.

© MADENMETAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.