En fazla aranan limanlar Ambarlı ve Cebel Ali

En fazla aranan limanlar Ambarlı ve Cebel Ali

Yükleme limanları Türkiye limanları olan ve en fazla aranan rotalar listesinde ilk sırayı İstanbul(Ambarlı) - Cebel Ali (BAE) alırken Ambarlı Limanı’nın en fazla aranan Türkiye limanı oldu.

Konteyner Taşımacılığı Ritmi Araştırması’nın Kasım ayı sonuçları yayınlandı. Bu araştırma ile Cntracking, sektördeki ve sektör dışı gelişmelerin konteyner taşımacılığına olan etkilerini inceliyor. Araştırmanın sonuçları, platform kullanıcılarından alınan anonim verilerin analizine dayanıyor.

Her ayın sonunda ücretsiz olarak yayınlanan Konteyner Taşımacılığı Ritmi Araştırması, 2017 yılının Kasım ayı içerisinde 21,482 farklı kullanıcı tarafından açılan oturumların anonim verilerinin derlenmesiyle oluşturulan önemli istatistikler içeriyor. Araştırmanın amaçları; en çok tercih edilen armatörlerin tespitini yapmak, en çok aranan ilk 10 konteyner rotasını belirlemek, Cntracking içi uluslararası ticaret hacmini saptamak ve Türkiye çıkışlı rotaların transit süre değerlendirmesini yapmak olarak belirlenmiştir.

en-cok-tercih-edilen-armatorler.jpgKasım ayında da en çok tercih edilen konteyner taşımacılığı armatörü MSC!

Armatörlerin tercih edilme oranlarına bakıldığında, MSC ve Maersk Line şirketlerinin her ay çok küçük bir oran farkı ile birincilik için yarıştığı görülmektedir. Kasım ayında, MSC %0.07 farkla Maersk Line’ı geçerek %14,18 oranıyla platform kullanıcılarının en çok tercih ettiği armatör oldu. MSC ve Maersk tercih oranı sırasıyla %1,31 ve %1,56 düşse de, iki armatör ilk iki sırayı hala koruyor.

Öte yandan en çok tercih edilen armatörlerin neredeyse hepsinin kullanıcı seçim oranları bir önceki aya göre düşüş yaşarken Hapag Llyod %0,83 lük bir artış yaşamıştır. Cosco ise %0,01 küçük bir artış yaşamış olsa da diğer armatörlerdeki düşüşe bakıldığında eski oranını koruması bir başarı sayılabilir.

en-cok-tercih-edilen-armatorler.jpgTürkiye’nin Kasım Ayında En Çok Aradığı Liman JEBEL ALI (BAE)!

Yükleme limanları Türkiye limanları olan ve en fazla aranan rotalar listesinde ilk sırayı İstanbul(Ambarlı) - Cebel Ali (BAE) alırken Ambarlı Limanı’nın en fazla aranan Türkiye limanı olduğu da görülmektedir. Ambarlı Limanı’nı Mersin Limanı takip etmektedir.

Genel olarak Türkiye çıkışlı gemilerinin rotalarının Ortadoğu, Afrika ve Asya olduğu görülmektedir. Ayrıca Türkiye’nin Avrupa ile yoğun bir dış ticareti bulunmasına rağmen Avrupa limanları listeye girememiştir. Bunun sebeplerinden biri Avrupa’ya yapılan ihracatın yoğunlukla denizyolu yerine karayolu ile yapılıyor olmasıdır.

Kullanıcılar rota aramalarının yanı sıra platform aracılığı ile konteyner takibi de gerçekleştirmişlerdir. Çin-İran rotası takip edilen konteynerlerin %7,2’sini içerirken; Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye-Birleşik Krallık rotaları ise sırasıyla %4,0 ve %3,5’unu içermektedir.

Cntracking Verilerine Göre Uluslararası Ticaret Hacmi En Yüksek 5 Ülke Açıklandı!

Cntracking, denizyolu taşımacılığı için konteyner takip hizmeti veren bir platformdur. Kasım ayı içinde takibi yapılan konteyner verilerine göre ihracat bazında en yüksek ticaret hacmine sahip ülkeler Türkiye, Çin, Hindistan, Rusya ve ABD iken; ithalat açısından bakıldığında ticaret hacmi en yüksek olan ülkeler İran, BAE, ABD, Türkiye ve Birleşik Krallık olarak sıralanmıştır.

Türkiye, konteyner takip yoğunluğunun %36,6 ile ihracatta en büyük paya sahip iken Çin ve Hindistan sırasıyla %22,5 ve %6 ile 2. ve 3. olarak ilk beş ülke arasına girmiştir. Ayrıca Türkiye’nin en çok BAE ile ticaret yaptığı da gözlemlenmiştir. Çin çıkışlı konteynerler en çok İran’a giderken, Hindistan çıkışlı olanlar ise, Türkiye’de olduğu gibi, en çok BAE’ye gitmiştir.

Konteyner taşımalarındaki konteyner takip verilerine bakıldığında ise, İran varışlı konteynerler toplam konteyner takibinin %7,7’sini oluşturmaktadır. Ardından BAE varışlı konteynerler toplam takip edilen konteynerin %6,5 ini oluştururken, ABD varışlı olanlar ise %6,2’lik kısmı kaplamıştır.

Cntracking Türkiye Limanları’nın Transit Süre Temelli Erişilebilirliği Değerlendirildi!

turkiye.jpgCntracking’in bu analizinde, Türkiye çıkışlı rotalar temel alınarak denizyolu ticaret rotalarının ölçülen minimum ve maksimum transit süreleri sunulmaktadır. Bazı rotalarda transit süreler arasında armatörün hizmet kalitesinden, liman yoğunluğundan veya hava şartları gibi nedenlerden dolayı önemli farklar gözlemlenmektedir.

Kasım ayında bazı rotaların en uzun ve en kısa transit sürelerine bakıldığında aradaki farkın en fazla olduğu rota 26 gün ile Aliağa(İzmir) – Aşdod(İsrail) olmuştur. Bunu, 22 gün fark ile İstanbul(Ambarlı)-Doha(Katar) rotası izlemektedir.

Diğer taraftan Gemlik - İskenderiye(Mısır), Mersin - Beyrut(Lübnan), İzmir-Aşdod, İzmir - Cebel Ali(BAE), İzmit(Gebze)-Doha(Katar), İzmit(Gebze) - İskenderiye(Mısır) rotalarındaki transit sürelerde hiç dalgalanma yaşanmamıştır.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.