Elektrikli otolar, petrolü 10 dolara indirebilir

Elektrikli otolar, petrolü 10 dolara indirebilir

Petrol fiyatları 60 dolar seviyesinde tutunmakta zorlanıyor. Uzmanlar ise elektrikli otomobillere yönelik talebin oluşmasıyla petrolün varil fiyatının 10 dolara kadar ineceğini savunuyor

Petrol fiyatları Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) tüm müdahalelerine rağmen üretici ülkeler tarafından beklenen 70-80 dolar bandının altında seyretmeye devam ediyor. Örgütün geçen sene fiyatları artırmak için üretimi kısma kararı almasının ardından varil fiyatı 44 dolar seviyesine kadar inen brent tipi petrol haziran ayından itibaren toparlanmaya başladı. Son dört ayda brent petrolün varil fiyatı yüzde 27 yükselirken üretici ülkelerde de ümitli bekleyiş başladı. Son olarak varil fiyatı 57 dolara kadar yükselen brent petrol bu seviyesiyle yılbaşı düzeyine ulaşmış oldu. Ancak OPEC üyelerinin hedeflediği asıl seviyenin 70-80 dolar bandı olduğu belirtiliyor.

6-8 YIL İÇERİSİNDE İNİŞ YAŞANACAK

Gazete Habertürk'ten Mahmut Sancak'ın haberine göre uzmanlar, bu rakamlara ulaşmanın kolay olmayacağını belirterek 2018’e yönelik petrol fiyatlarındaki artış beklentisinin ise yeni hayal kırıklıklarıyla sonuçlanabileceğini ileri sürüyor. Gelen bilgilere göre pek çok ülkenin petrol rezervlerinin rekor seviyede olması ve ABD’de kaya gazı şirketlerinin hâlâ çok büyük miktarda petrol üretmeleri fiyatların bir süre daha düşük seviyede kalacağını gösteriyor. Petrol üreticileri için bir kötü haber de elektrikli otomobil cephesinden geldi. Buna göre otomotiv sektöründe yatırımların elektrikli otomobillere kaymasıyla gelecek 6-8 yıl içerisinde petrolün varil fiyatını yükselmek bir yana 10 dolar seviyesine kadar inebileceği belirtiliyor.

DEĞİŞİM ŞİMDİDEN BAŞLADI BİLE

Yapılan açıklamalara göre küresel petrol tüketiminde pastanın yüzde 70’inin motorlu taşıtlara yönelik üretim ve tüketime gittiği hatırlatılarak fosil yakıtlı motora sahip araç üretiminin azalmasının petrol fiyatlarını doğrudan vuracağı belirtildi. Uzmanlar bu değişimin daha şimdiden petrol ve metal piyasalarında gözlemlenmeye başlandığını vurgulayarak yatırım dünyasının da buna tepki vereceğini duyurdu.

 ‘120 YIL ÖNCE PETROL MÜ VARDI?’

Petrolün dünya ekonomisi üzerindeki etkisinin giderek azalacağı düşüncesi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) yetkilileri tarafından da zaman zaman dile getiriliyor. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Khalid Al- Falih yaptığı açıklamada petrolün sonsuza kadar dünya ekonomisine yön veremeyeceğine işaret ederek değişimin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Falih yenilenebilir enerji kaynaklarının öne çıkmasının sadece zamana bağlı olduğunu vurgulayarak, “120 yıl öncesine kadar petrolü tanımıyorduk. Petrol dünya tarihi boyunca daima ekonomiye yön verir durumda değildi. Alternatif enerji kaynaklarının piyasalara bir şekilde yön vermeye başlayacak olması şaşırtıcı değil” dedi.

HABERTÜRK

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.