Ekonomi ‘1’ küçülürse taşımaya ‘4’ yansıyor

Ekonomi ‘1’ küçülürse taşımaya ‘4’ yansıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ekonomide 1 birim küçülme yaşandığında taşımacılıkta 4 birim küçülme olduğunu söyledi.

TOBB’da düzenlenen Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı’nda konuşan Yıldırım, ekonomide 1 birim küçülme yaşandığında taşımacılıkta 4 birim küçülme olduğunu belirtti. 2008 öncesi sunulan arz kapasitesinin bugün talebin üzerinde kaldığını belirten Yıldırım, “Bu yüzden de navlun fiyatları giderek düşmeye devam ediyor, yakıt fiyatları düştüğü halde, burada bir çelişki var. Çelişkinin sebebi yeterli emtianın olmaması, piyasada fiyatların düşmesidir. Bu bir nevi 2003’te Türkiye’nin içinde bulunduğu kara taşımacılığı sektörünün durumu gibi” diye konuştu. Yıldırım, sektördeki arz kapasitesinin talebin iki katından fazla olduğuna dikkati çekerek, dolayısıyla taşımacıların hiçbirinin hak ettikleri navlun gelirlerini elde edemediğini belirtti.

Lojistik üs fırsatı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise belirli bölgelerde lojistik üslerin kurulmasının ülkede deniz yolu taşımacılığının gelişimine katkı sağlayacağını ifade ederek, “Ülkenin üç tarafı denizlerle çevirili ve bu bizim için aynı zamanda fırsatları da içinde barındırmaktadır. Coğrafi konumumuz ve tarihten gelen birikimimizle dünyanın en önemli aktörlerinden biri olabiliriz” diye konuştu. Tüfenkci, Türkiye’deki ihracatın yüzde 54.3’ünün, ithalatın ise yüzde 60,1’inin deniz yoluyla yapıldığını belirterek, “İhracat ve ithalatın yarısından fazlası deniz yoluyla gerçekleştirilmektedir. Dünyada ise uluslararası ticaretin yüzde 90’ından fazlası deniz yoluyla gerçekleştirilmektedir. Ülkemizin bu pastadan daha fazla pay alma zarureti de ortaya çıkmaktadır. Bu hedefi yakalayabilmemiz için limanları, deniz taşımacalığını ve gemi inşa sanayimizi el birliği ile geliştirmemiz ve büyütmemiz gerekiyor” dedi.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.