Egeyurt Lojistik, 2020’de bomba gibi bir projeyle geliyor

Egeyurt Lojistik, 2020’de bomba gibi bir projeyle geliyor

2012 yılında U-ETDS projesinin esin kaynağı olarak devletin yılda 10 milyar dolar kaybını önleyen Egeyurt Lojistik yöneticileri Özdemir kardeşler; gelecek yıl da, nakliyenin kanayan yarasına merhem olacak bir yeniliği sektöre kazandırmayı hedefliyor.

Egeyurt Lojistik, Türkiye’nin lider lojistik kuruluşlarına tedarik hizmetleri sunan bir lojistik tedarikçisi ve danışmanlık firması olarak öne çıkıyor. Klasik lojistik hizmetlerinin dışında belge danışmanlığı, araç ve personel temini ile dijital hizmetler veren Egeyurt, sektöre yaptığı marjinal katkılarla da adından oldukça söz ettireceğe benziyor.

Volkan, Erkan, Hasan ve Özkan Özdemir kardeşler, İlk kez 2012 yılında U-ETDS kısaltmasıyla bilinen  Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’nin doğmasının yolunu açan projeyle gündeme gelmişler. Şu an yalnızca yolcu taşımacılığında kullanılan U-ETDS,  önümüzdeki yıldan itibaren yük taşımacılığı için de devreye girecek.

Nakliyecinin navlun maliyetlerini hesaplayabileceği ve herkesin Google Play Store’dan ücretsiz indirebilecekleri Nakliye Maliyet programı, Egeyurt’un bir başka hizmeti.

Ama bizce Egeyurt Lojistik, en çok önümüzdeki yıl resmen açıklayacağı projesiyle çok ses getirecek. Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Özdemir’in “nakliyede devrim yaratacak” diye özetlediği projeyi “yazılmamak kaydıyla” dinlediğimizde hak vermeden edemedik. Sayın Özdemir’in “intihal” kaygısını anlıyor ve saygı göstererek sadece duyurusunu yapmakla yetiniyoruz.

aile-yurt.jpgVolkan, Erkan, ve Özkan Özdemir kardeşler, son iki yılda Egeyurt Lojistik’i 5 kat büyüttü.

volkan-ozdemir-003.jpgEgeyurt Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Özdemir, mevcut yatırım ve hizmetlerinin yanı sıra,  Lojistik 4.0’a yönelik olarak bir ar-ge merkezi de hayata geçirdiklerini ifade ederek, “Bu merkez aracılığıyla yeni projeler geliştireceğiz. Aynı dili konuşup, aynı sorunları yaşadığımız için hizmet vermiş olduğumuz lojistik firmalarının ihtiyaç ve sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar ve yatırımlar yapıyoruz” diyor.

U-ETDS’ye giden yolun öyküsü

Balıkesir’in Edremit ilçesinde faaliyet gösterdikleri için “görece küçük” diye nitelendirilebilecek bir firmanın nasıl ülke çapında işler yapabildiğine en güzel örnek aslında Egeyurt Lojistik. Dede Kamyoncu Osman’ın 1972 yılında başlattığı nakliye operasyonları, bugün üçüncü kuşakla birlikte Türkiye’nin her yerine, yılda 50 binden fazla araç hareketiyle ortalama 750 bin ton sevkiyat yapan dev bir organizasyona dönüşmüş.

Taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren birçok insanın bilmediği, devlete ilham kaynağı olarak yılda 10 milyar doların Hazine’de kalmasını sağlayan projenin öyküsünü sorduğumuz Volkan Özdemir, bizi şöyle yanıtladı:

“2009 yılında Erkan ağabeyimle birlikte doğu araçları ile batı araçları arasında çok ciddi fiyat farklıkları olduğunu gördük. İnsanlar kaçak mazot, 10 numara yağ kullanıp, vergi ödemedikleri için çok ucuz navlunlara taşıyarak ve buna rağmen kar ederek haksız rekabette bulunuyorlardı. Yaptığımız anket çalışmalarında da gördük ki, devlet bu durumdan yılda en az 10 milyar dolar zarara uğratılıyordu. Kendi cebimizden paralar harcayarak yaptığımız çalışmalar sonucunda bu durumu projelendirip dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduk ve “değerlendireceğiz” sözünü aldık. 2012 yılında “Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele” adıyla bir yarışma açıldı ve bu yarışmaya bizim de bu projeyle katılmamızı istediler. Katıldık ve birinci olan çipli kimlik sistemleri projesinin ardından, birçok üniversite projesi arasından sıyrılarak Türkiye ikincisi olduk. Canlı yayında dönemin Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek’ten de ödülümüzü aldık.”

Yolcu tamam, sıra yükte

Söz konusu proje ile Türkiye’ye yıllık 10 milyar dolar kazandırmanın önünü açtıklarını vurgulayan Volkan Özdemir,  “Getirdiğimiz projeyle kayıp kaçağın yanı sıra, terörle mücadele, insan kaçakçılığı gibi birçok hususa da çözüm getirdik. Şu anda yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmalarının birçoğu yolcularını U-ETDS Sistemi ile 6 saat içinde bildiriyor. Dolayısıyla yolda Maliye’nin, istihbaratın, Emniyet Teşkilatı’nın elinde bu liste bulunuyor. Yük taşımacılığına da baktığınızda müthiş bir açığı kapatmış oluyorsunuz. İrsaliyesiz, faturasız taşıma yok ve bu taşımaların arka planında da coğrafi olarak nereden ne çıkıyor? Nereye gidiyor? Hangi bölgede hangi ürünler bulunuyor? Neler revaçta? Gibi soruların yanıtlarına ulaşılabiliyor. Kayıt dışı önlenirken, hem veri bankası oluşturup, hem de devletin gelirlerini artırmış oluyorsunuz.  Biz ‘nakliyeyi kontrol altına aldığınızda ekonominin tamamını kontrol etmişsiniz demektir’ ilkesinden yola çıktık. Örneğin, karayollarında hangi yollar daha fazla kullanılıyor? Üzerinden ne kadar tonluk bir yük akışı oluyor? Ya da hangi hammadde hangi bölgede daha yoğun bulunuyor? Uşak’ta bir hammadde için yoğun bir trafik varsa ama aslında aynı hammadde Gebze’de de bulunuyorsa, boşuna bu kadar kilometre yapmanıza gerek yok’ diye özetlenebilecek faydalar geliştirdik” sözleriyle özetliyor yaptıklarını…

egeyurt-odul-002.jpg2012 yılında “Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele” adlı yarışmada birçok üniversite projesinin arasından sıyrılan Egeyurt Lojistik Türkiye ikincisi olmuş ve ödülünü canlı yayında dönemin Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek’ten almıştı.

Nakliyeci maliyetini kendi hesaplayacak

Yönetim Kurulu Başkanı olduğu için öne çıkan ama her projede en az kendi kadar pay sahibi olduklarını özellikle vurguladığı Erkan ve Özkan kardeşleriyle birlikte başka bir dijital projeyi de  hayata geçirdiklerinin altını çizen Volkan Özdemir, bu projeyi de şu sözlerle aktarıyor:

“Kendi bilgi işlem ekibimiz tarafından oluşturulan tamamen ücretsiz bir uygulama geliştirdik. Nakliyeci herhangi bir yükü almadan, programın içine giriyor ve örneğin MTV, trafik sigortası, mazot hesapları gibi bazı kalemleri çekiyor, gideceği güzergahı seçiyor. Köprü-otoban maliyetleri var ise hesaplıyor ve nakliyeciye reel bir maliyet çıkarılıyor. Nakliyeci de üzerini karını koyup navlunu öyle belirliyor ve teklifini de ona göre yapıyor.  Bir TIR’ın hiçbir iş yapmadan yatarken bir günlük maliyeti 350 liradır. Uygulamayı indirip hesaplamaları ona göre yapsınlar istiyoruz. Kamyoncu almış olduğu KDV’yi veya daha sonra ödemesi gerekecek vergileri ilk etapta kendi parası sanıyor. En büyük yanılgıları bu.”

“Son iki yılda 5 kat büyüdük”

Krizleri fırsata çevirebilen cesur ve genç bir yönetim kurulu ile tecrübeli yöneticileri olduğunu ifade eden Volkan Özdemir, “Bu dinamizm ve avantaj, firmamızı son iki yılda 5 kat büyüttü. 2019 yılını da 2018’e göre inşallah %100’e yakın bir büyüme ile kapatacağız. Aktif büyüklük ve net satışlarda her yıl %100’ün üzerinde büyüme kaydederken aynı zamanda çalıştığımız müşteri sayımızı en az 20 kat artırmaktayız. 2019 yılında Ankara, Gebze, Diyarbakır, Bursa Nakliye Garajlarında yeni ofisler açtık ve mobil bir şube tesis ettik. Böylelikle mevcut ve potansiyel müşterilerimize daha yakın olmayı amaçladık. Bunun yanında her yıl kendimize en 2 inovatif hizmet geliştirme konusunda hedef koyduk. 2018 yılında sektörümüze 5 yeni hizmet kazandırdık. 2019 yılında ise ar-ge ekibimizin üzerinde çalıştığı beş projeden ikisi hayata geçti. Devam eden ar-ge projelerinden ikisi ise hibe desteği almaya hak kazandı ve ticarileştirme çalışmaları devam ediyor. Bu arada müşteri memnuniyet oranımız ise %99’a yükselmiş durumda. Çalışanlarımızın işletmemizden memnuniyetini de yükseltmeye çalışıyor ve çalışan memnuniyeti ölçümleri yapıyoruz. 2020 yılında ticarileştirme faaliyetleri devam eden 2 hizmetimizi devreye sokmayı, 3 yeni şube açmayı, araç filomuzu %20 büyütmeyi, çalışan sayımızı %30 artırmayı ve uzman kadromuzla talep eden her müşterimize hibe destekleri, mali konular, hukuki konular ve iş geliştirme konusunda destek vermeyi hedefliyoruz. 2020 yılında net satışlarımız konusundaki büyüme hedefimiz ise %100. Bunun yanında 2020 yılında hizmet verdiğimiz müşteri sayısını ise %70 artırmayı hedefliyoruz. 2020 yılında bizi heyecanlandıran en önemli hedeflerimizden birisi ise ve sektörümüzdeki şoför kardeşlerimizin sorunlarına çözüm olacak projelerimizi tamamlayarak hayata geçirmek” sözleriyle gelecek vizyonunu özetledi.

U-ETDS SİSTEMİ NEDİR ?

Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS), Kanun ve bu Yönetmeliğe göre faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilerin, faaliyetlerine ilişkin Bakanlıkça belirlenen verilerin tutulduğu, gerektiğinde ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarıyla veri paylaşımına açık olduğu/olabileceği sistemi ifade eder.

Selçuk ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum