
Ecemiş, kaynağın adresini gösterdi
İran ticaretini Avrupa’ya bağlayan en önemli anahtar noktalardan biri olduklarını söyleyen Alport Genel Müdürü Muzaffer Ecemiş, 15 milyar dolarlık...
İran ticaretini Avrupa’ya bağlayan en önemli anahtar noktalardan biri olduklarını söyleyen Alport Genel Müdürü Muzaffer Ecemiş, 15 milyar dolarlık iran ticaretinin 10 milyar dolarının Trabzon limanı üzerinden gerçekleştirilebileceğine dikkat çekti. Ecemiş, bu meselenin çözümü için de akaryakıt konusundaki sıkıntının derhal ele alınması gerektiğini söyledi.
Trabzon Limanı’nın stratejik önemini anlatan Alport Genel Müdürü Muzaffer Ecemiş, limanın, İran’ı Avrupa’ya bağlayan bir kapı olduğunu söyledi. 8 yıldır İran’a bu durumu anlatmaya devam ettiklerini söyleyen Ecemiş, sonunda çabalarının karşılığını almaya başladıklarını belirtti. Ecemiş, “İran’ın en büyük lojistik firmalarından biri, Venezuella’ya ihraç ettikleri traktör ve otomobil parçalarını Trabzon Limanı üzerinden göndermeye başladı. Bunun dışında başka firmalarla görüşmeye başladık. Ama bunun için de yakıt sorununu aşmamız lazım. İran’ın yakıtını kullanabilsek İran’ın yıllık 15 milyar dolarlık ithalatının 10 milyar doları Trabzon üzerinden gerçekleştirilmiş olur” diye konuştu.
Bu ticaretin Trabzon üzerinden gerçekleştirilmesiyle birlikte zamandan tasarruf edileceğinin altını çizen Ecemiş, aynı zamanda da yakıt maliyetinin önüne geçilmiş olacağına dikkat çekti. Ecemiş, sorunu ve çözüm önerilerini şöyle anlattı:
“Akaryakıttaki bizim belimizi büken bu zorluk ton başına 30 dolarlık ekstra bir maliyet getirdiği için İranlı yatırımcı, Trabzon Limanı yerine uzun yolu tercih ediyor. Bu bakımdan İran, akaryakıt konusunda ikna edilirse, sadece kendi yakıtı ile taşıyan Türk tırlarına yeni bir fırsat verilmiş olur. Ve daha da önemlisi İran’a giden Türk tırları Trabzon limanından yük alabilir. Ki, sayın başbakanın 2004’teki İran ziyaretinde bu konuyla ilgili resmi bir mutabakat imzalandı. Biz hala bu isteğimizin arkasındayız. Ama bu sorunu da aşamazsak en azından ÖTV’siz yakıt konusunda hükümete taleplerimizi iletmeye devam edeceğiz.”
“Bacasız sanayi gibiyiz”
Genel Müdür Ecemiş, sorunların aşılmasıyla birlikte bölgenin kalkınmasında da etkili rol alacaklarını söyledi.bu konuyu gündeme getirmekten vazgeçmeyeceklerini söyleyen Ecemiş, “Kombine taşımacılıkta denizde gemiyle karaya gelen bu yük transit olarak yurtdışına gidiyor. Peki, denizde geminin bayrağı hiç önemli değil de, transit olarak bu yükü taşıyan tırlara neden aynı kolaylık sağlanmaz. Ben konuyla ilgili meclis alt komisyonlarında defalarca konuşmacı olarak katıldım. Komisyon başkanı benim eski genel müdürüm Mustafa Açıkalın, aynı dili konuştuğumuz için hemen bizi anladı ve meseleyi ele aldı. Sonuçta biz sadece Trabzon adına değil, bölgedeki diğer şehirleri temsilen orada bulunuyorduk. Bu konu daha önce meclis bütçe plan üst komisyonunda kabul edildi ama dönemin maliye bakanı yeterli ilgiyi göstermediği için plan meclise taşınamadı.
Çünkü Trabzon ve Doğu Karadeniz’deki limanların demir yolu bağlantısı var ve bu bağlantısı olan diğer limanlarla haksız rekabet konumundayız. Bizim de desteklenmemiz lazım. Biz desteklenirsek İran yükü Trabzon Limanı’na gelecek, Trabzon Limanı’na gelecek beş milyon ton yük de yüz bin kişiye iş ve aş sağlayacak. Bir ülkenin böyle bir imkanı sağlayabilmesi için milyarlarca dolarlık fabrika ve sanayi yatırımı yapması gerekir. Biz size bacasız bir sanayi sunuyoruz dedik ama yanlış anlaşıldık ve bu konu bir daha gündeme getirilmedi. Ama biz bu konuyu tekrar tekrar gündeme getirmekten vazgeçmeyeceğiz. İşsizlik konusunu çözmenin en pratik yolu budur. Bölgedeki altı ilin kalkınması bu ticaretin gerçekleştirilmesiyle mümkün olacak” ifadelerini kullandı.
“Ermenistan’ın bu tutumundan vazgeçmesi gerek”
Alport Genel Müdürü Ecemiş, bölgedeki transit geçişlerden yaşanan sıkıntının yalnızca Trabzon bölgesini değil, İç Anadolu’yla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu da etkilediğinin altını çizdi.
“Trabzon’a transit geçiş için İran’dan ya da Gürcistan’dan dolaşmaya gerek yok. Eğer Ermenistan bu inadından vazgeçerse bizden aldığı transit geçiş ücretleriyle büyük bir gelir sağlayacaktır. Sonuçta bizim Türkiye’de yaşayan çalışan Ermenilere kötü bir bakışımız, hasmane bir tutumumuz yok, aynı kültürü paylaşıyoruz. Kaldı ki Trabzon, Ermenistan’ın Avrupa’ya açılan bir kapısıdır. Avrupa’yı Asya’ya bağlayan transit Kafkasya koridorunun açılması halinde en büyük eksikliklerden biri tamamlanmış olacaktır. O yüzden bu sorunun bir an önce açılması gerekmektedir. Hem Trabzon için, hem Kars için, hem de Ermenistan’ın kendi ekonomisinin kurtuluşu için…”
Burak GÜNER - LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.