Duble yola kaplama!

Duble yola kaplama!

Duble yollar sathi kaplamayla korunacak. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim...

Duble yollar sathi kaplamayla korunacak. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Aktaş, TÜBİTAK'ın desteklediği projede Karayolları Genel Müdürlüğü Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı ile birlikte çalıştıklarını söyledi.

TÜRKİYE'DE TARİHİ YENİ

Yapılan çalışmanın hem laboratuvar hem de arazi ölçümlerini kapsadığını ifade eden Aktaş, ''Afyonkarahisar-Sivrihisar arasına Karayolları Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle 8 farklı karışımdan oluşan deneme yolları yapıldı, farklı asfalt ve mıcır tipleri denendi. Dünyada yaygın olarak kullanılan, ama Türkiye'de yeni yeni kullanılmaya başlayan bağlayıcı tiplerinin ülkemiz koşullarındaki durumu incelendi. Deneme yollarının performansını aylık ölçümlerle takip ederek aynı trafik ve iklim koşullarında kullanılan malzemelerin performanslarını birbirleriyle ve laboratuvar sonuçları ile karşılaştırdık. Elde edilen sonuçlar çerçevesinde de Karayolları Genel Müdürlüğü'nün hem bitüm ve agreganın uygulama miktarı (dizayn) hem de kullanılacak malzemenin standartlarıyla ilgili teknik şartnamesinin yenilenmesine katkıda bulunuldu'' dedi. Çalışmanın yurtdışındaki farklı bilimsel dergilerde ve sempozyumlarda yayımlandığına da dikkat çeken Aktaş, ''Karayolları Genel Müdürlüğü artık yol kaplamalarında sıcak asfalt diye bilinen bitümlü sıcak karışımlara geçmeye başladı. Önümüzdeki yıllarda bunun korunması, yenilenmesi, özelliklerinin iyileştirilmesi gündeme gelecek. Burada da bizim çalışmamız ön plana çıkacak'' diye konuştu.

SATHİ KAPLAMANIN ÖMRÜ NE?

Türkiye'deki yapılan sathi kaplamaların 1-2 yıl içerisinde bozulduğuna dikkat çeken Aktaş, ''Sathi kaplamaların dünyadaki uygulamalarında ömrü ortalama 5 yıldır. Birçok ülkede sathi kaplamalar, trafik hacmi yüksek olan yerlerde takviye ve koruyucu amaçlı kullanılmaktayken, ülkemizde ekonomik nedenlerden dolayı direkt kaplama olarak kullanılmaktadır. Bu proje kapsamında ülkemizde henüz yaygın olarak kullanılmayan, ancak yakın zamanda ülkemizdeki bitümlü sıcak karışım yol ağının artması ile gündeme gelecek sıcak asfalt karışımların servis ömrünü, kayma sürtünme direncini arttırmak maksadıyla kullanılan chip seal (koruyucu ve bakım amaçlı sathi kaplama) adı verilen yönteminin uygulanabilirliği ve ülkemiz iklim şartlarında performansı üzerine etki eden parametreler araştırılmıştır'' dedi.

www.lojiport.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.