Dropshipping ile evden para kazanabilirsiniz

Dropshipping ile evden para kazanabilirsiniz

Kısaca ‘stoksuz e-ticaret modeli’ olarak tanımlanan dropshipping; ilgilisine stok bulundurmadan, kargo işlemleriyle uğraşmadan, uluslararası ürün satışı yapabilme imkanı sağlayan bir e-ticaret modeli.

3 yıldır bu yöntemle Kanada-ABD arası ürün satan üniversite öğrencisi Asel Tuncer, şöyle diyor: “Yeterli zamanı ayırmak ve sözleşmeye bağlı kalmak bu yöntemle evden para kazanabilmeniz için yeterli” diyor.

Dijital dönüşüm, alışkanlıkları ve beklentileri hızla değiştirirken, alışveriş ve ticaret de bu dönüşümün belirleyiciliğinde yeni formlar kazanıyor. Özellikle giyim, ayakkabı, elektronik cihazlar ve kişisel bakım ürünleri satın alırken dijital platformları tercih edenlerin sayısı gittikçe artıyor. Bu dijitalleşme beraberinde hukuki düzenlemeler, lojistik ve taşımacılık alanında revizyon, dijital altyapı güçlendirmeleri getiriyor. Online kanallar satıcılara yurtdışında var olma avantajı sağlarken, tüketici daha geniş ürün ağına erişim imkanı elde ediyor. Küresel ölçekteki online siteler (Ebay-Walmart-Amazon-Alibaba vs) sahte ürünlerin tespit edilmesi, akıllı asistanlar, içerik önerileri gibi alanlarda büyük verilerden ve teknolojilerden faydalanıyorlar. Tüm bu dönüşüm beraberinde yeni fırsatlar da yaratabiliyor.

Dropshipping, herhangi bir ürünü tedarikçinin sitesinden alıp online platformlardan (Amazon, Ebay, Etsy, Walmart vs) kiraladığınız sayfalarda satma işlemine deniyor. Tedarikçisinden uygun fiyata temin edilen ürün, kiralanan sayfada üzerine kâr konularak talep edene satılıyor. Sipariş verilip ödeme yapıldıktan sonra tedarikçiye müşteri bilgileri aktarılıyor ve ürün tedarikçi tarafından alıcıya kargolanıyor. Bu işlemlerin sonucunda elde edilen kâr, dijital platformla paylaşılıyor. Stok ürün bulundurmak yerine gelen siparişleri direkt olarak tedarikçinin deposundan, bilgisi dahilinde alıcıya ulaştırabildiğiniz bu yönteme ilgi gösterenlerin sayısı gittikçe artıyor.

3 yıldır dropshipping yöntemiyle Kanada’ya ürünler sattığını ve bu yolla para kazandığını söyleyen Asel Tuncer, Gazi Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü öğrencisi. Aynı zamanda özel bir kurumda İngilizce öğretmeni olarak çalışan Tuncer, bu yeni yöntemle annesi sayesinde tanıştığını söylüyor. Tuncer’in dropshipping deneyimiyle ilgili sorularımıza yanıtları şöyle oldu:

asel-tuncer.jpg

Asel Tuncer, 3 yıldır ‘Dropshipping’ yöntemiyle Kanada’ya satış yapıyor.

‘İLK SATIŞ SAYFASINI ANNEM AÇTI’

Siz bu yöntemle satış yapmayı nereden öğrendiniz?

2015’te lise son sınıftayken tanıştım bu yöntemle. Annem sosyal medya üzerinden iş araştırmaları yapmaya çok hevesliydi. Bir gün internette bu yöntemin eğitimini veren bir uzmanın ilanını görüyor ve bu uzmanın eğitim setini satın alıyor. O zamanlar ilgilenenler az olduğu için Amazon’da satış sayfası açma, yöntemi kullanabilmesi için gerekli prosedürü karşılamada sıkıntı yaşamıyor. Dayımla da paylaşıyor ve ikisi beraber ders çalışır gibi bu eğitim setine çalışıyorlar. Prosedürleri yerine eksik getirdiğiniz zaman sayfanıza Amazon tarafından suspend (askıya alma) uygulanabiliyor. Annem, elinde yedek bir satış sayfası daha tutabilmek için bana da sayfa açtırdı ve öğretmeye başladı. Böylece ben de öğrendim.

Tam olarak ne yapmak gerekiyor bu online sitelerden satış sayfası kiralamak ve satış yapmak işlemi için?

Benim satış yaptığım site Amazon. Diğerlerinde de aynı işlemler mi gerekiyor bilmiyorum.  Öncelikle para akışını sağlayacak ve yurt dışında da kullanılabilecek bir banka hesabı açılması gerekiyor. Bu hesaba ait bilgiler ve Türkiye’de kullandığınız herhangi bir kredi kartının son üç ayına ait dokümanlar İngilizce olarak gönderiliyor. Böylece seller (satıcı) hesabınız açılıyor. Amazon bir süre sonra şahıs ve adres gerçekliğine dair inceleme yapmak için hesabınıza suspend yapıyor. İnceleme sonunda hesabınız tekrardan aktif hale geliyor. Ben Kanada’ya satış yapmak için bu hesabı ‘amazon.ca’dan (Amazon Kanada) açtım. Satış yapmak istediğiniz ülkede kullanılan internet sitesi üzerinden satış sayfası kiralamanız gerekiyor. Mesela ABD’de satış yapmak isterseniz ‘amazon.com’ hesabı açmanız gerekiyor. Satış sayfası oluşturduktan sonra ürün tedarik etmek için tedarikçileri bulabileceğiniz bir de alıcı sayfası açıyorsunuz. Tabii burada da ürün tedarik etmek istediğiniz ülkede kullanılan online site üzerinden açıyorsunuz hesabınızı yine. Sonrasında da iş, talep edilen ürünleri tespit etmeye ve uygun fiyata tedarik etmeye kalıyor.

‘KÂRIMI ALIŞVERİŞ SİTESİ İLE BANKA ARASINDA PAYLAŞIYORUM’

Aracılık da denilebilir mi?

Aslında Kanada’daki müşterim amazon.ca sitesinden değil de amazon.com’dan ürün arasa bana ihtiyaç kalmayacak. İşi ilginç kılan kısım bu zaten. Ben satıcı hesabımdan taleplere bakıyorum, alıcı hesabımdan uygun ürünü buluyorum sonra sayfama yükleyip satıyorum. Tedarik ettiğim ürünün maliyetiyle satış sonrası elde ettiğim para arasındaki kârı Amazon ve hesap açtığım bankayla paylaşıyorum (Amazon yüzde 15, banka yüzde 3).

Böyle ticaret yapabileceğiniz bir sayfayı kiralamanın maliyeti var mı?

‘Seller’ hesabı açarken 40 dolar açılış ücreti var. Pro-hesapsa her ay düzenli ödeme yapılıyor. Bireysel hesap açılıyorsa bir defa ödeniyor.

Hemen para kazanmaya başladınız mı?

İlk haftadan sonra satış yaptım. Birkaç yıldız kazandım ve satışlarım arttı. Bir ayın sonunda iyi bir gelir elde ettim. Çalışmana ve envanterine göre iş zaten büyüyor. Stokları kontrol et, Amazon’u sinirlendirecek bir şey yapma, Trademark’a bulaşma, iş yürüyor zaten.

‘Amazon’u sinirlendirmek’ ve ‘Trademark’a bulaşmamak’tan kastınız nedir?

“Amazon’da çok sıkı bir denetim mekanizması var. Fahiş fiyatla satış, faturasız işlem, teslimatta yaşanan sıkıntılar gibi birçok nedenden dolayı bu sayfaları dondurduğu çok oluyor. Karşınızda bir robot olduğunu biliyorsunuz ama en ince ayrıntısına kadar inceleyebilen bir robottan bahsediyoruz. Zaten bu siteler o kadar büyük küresel güçlere dönüştüler ki! Tasarlanmış çamaşır makinesi, yazıcı gibi araçları kendi dijital ağına dahil ediyorlar ve deterjan veya kartuş bitmek üzereyken otomatik olarak sipariş alabiliyorlar. Böylesine işleyen bir sistemleri var. Denetim mekanizmaları da bu ölçüde olacaktı zaten. Trademark’a bulaşmama mevzusuna gelince Trademark listesi içinde olan bazı markalar var. Bu markalar. ürünlerinin bu yolla satılmasını istemeyen markalar. Genelde büyük marka diyebileceğimiz türden. Bu yüzden de daha az bilinen markalar tercih edilmeli.”

İPLER ALIŞVERİŞ SİTESİNİN ELİNDE

Amazon’la tüm bu işleyişte sıkıntılar yaşadığınız oluyor mu?

Amazon zaten şüpheli bir satış, dengesiz bir artış, dikkatini çeken başka bir şey olduğunda sayfanızı dondurup fatura ve başka dokümanlar isteyen bir sistemle işliyor. Siz sözleşmeye uygun çalışıp, istendiğinde faturaları gösterebiliyorsanız bir sıkıntı yok. Şirket de sizden çok farklı şekillerde faydalanıyor. Bir ürün siz ve sizin gibi başka satıcılar tarafından çok satıldığında, Amazon aynı zamanda üretici de olduğundan, buna göre yeni bir ürün politikası belirliyor. İpler Amazon’un elinde. Ben bizim çok ciddi piyonlar olduğumuzu düşünüyorum. Hem satışı arttırıyor, hem genişliyor, hem de kira alıyor. Ürün tutarsa ürünün kendisini alıyor.

Şu an çok daha geniş bir ağa satış yapar hale geldiniz mi? Gelecek planlarınızda dropshipping ne kadar yer kaplıyor?

Evde, yorganın altından bile yapabildiğim, belli bir saat dilimine hapsolmadığım bir çalışma şekli bu. En çok da bunu seviyorum. Aynı zamanda üniversite öğrencisiyim ve yüksek lisans yapmak istiyorum. Ekonomik olarak bunu yapabilecek kadar para da kazanıyorum. Bu benim için yeterli. Ne kadar zaman ve konsantrasyon yaratırsanız o kadar çok takip yapabilirsiniz. Bu da daha çok kazanabilirsiniz demek. Bununla ilgili araştırmalar yaptığımı söylemiştim. Dünyada herkes gittikçe daha çok dijital ağ üzerinden alışveriş yapıyor. Çin’de mobil alışveriş oranı yüzde 74’e vardı diye okumuştum. Market alışverişine kadar sanal ortamdan yapıldığı bir dönemden, devasa bir sektörden ve büyük olanaklardan bahsediyoruz. Artık yaşamın her alanı dijitalleşiyor, mobil kanallar alışverişte dijital ortamı tercih edenlere göre yapılanıyor. Sosyal medya kullanıcılarının pazar üzerindeki etkinliği dikkate alınıyor. Her ticari organizasyon bu yeni sisteme adapte olmaya çalışıyor. Fırsatla dolu olan bir dünyadan bahsediyoruz. İlgi gösterip zaman ayıran ve sözleşmelere uygun çalışan muhakkak kazanacaktır.

Bir yıl dropshipping yöntemiyle satış yapıp para kazandığını ancak eğitimiyle ilgili yaşanan aksaklıklardan dolayı bırakmak zorunda kaldığını söyleyen Samet Han, Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğrencisi. Han, bu yeni ticaret modeliyle ilgili tecrübelerini şöyle aktarıyor: Üniversitede arkadaşlarım sayesinde öğrendim. Ben zaten farklı alanlara merak duyan biriyim. Ek gelir de lazımdı ve bu işi yapabileceğimi düşündüm. Çok araştırmalar yapıp çok videolar izledim. Arkadaşlarım da yardım etti ve bir sene boyunca devam ettim. Zaten tüm olay zaman meselesi. Bende de bu problem olduğundan devam edemedim. Araştırma yapan, ihtiyacı ve ürünü iyi tespit edebilen, uygun fiyatı yakalayanın her türlü kazandığı bir sistem bu.”

Şaban ÇOBAN – GAZETE DUVAR

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.