Drone, inişe geçen uçağa çarptı

Drone, inişe geçen uçağa çarptı

Kanada'da gerçekleşen ve Kuzey Amerika'da bir ilk olma özelliği taşıyan olayda 8 yolcu taşıyan 15 kişi kapasiteli Beechcraft King Air model uçağa havalimanına yaklaştığı esnada drone çarptı.

Kanada'da gerçekleşen ve Kuzey Amerika'da bir ilk olma özelliği taşıyan olayda 8 yolcu taşıyan 15 kişi kapasiteli Beechcraft King Air model uçağa havalimanına yaklaştığı esnada drone çarptı. Kanada Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bir ticari uçakla insansız hava aracı (drone) arasında çarpışma meydana geldi. Avrupa'da birkaç defa görülse de, ABD de dahil olmak üzere Kuzey Amerika'da bölgesinde ilk kez ticari bir uçak ve drone çarpışması kayıtlara geçiyor. Yapılan açıklamada, uçağın Quebec şehrinde bulunan Jean Lesage Uluslararası Havalimanı'na yaklaştığı esnada drone çarptığı ifade edildi. Kanada Ulaştırma Bakanı Marc Garneau, kazada uçağın az bir hasarla kurtulduğunu ve güvenli iniş yaptığını belirtti.

Yasal sınırın 150 metre üzerindeydi

Çarpmaya maruz kalan uçağın çift motorlu, 13 yolcu ve 2 mürettebat kapasiteli Beechcraft 100 King Air olduğu açıklanırken, drone hakkında bilgi verilmedi.Garneau, çarpışmanın motor ya da kokpitte olması durumunda sonuçlarının çok daha ciddi olabileceğini söyledi. Yapılan resmi açıklamada havalimanına 5 kilometre mesafede 450 metre irtifada seyreden drone yasal sınırın 150 metre üzerinde uçuyordu. Uçakta ise 8 yolcu bulunuyordu. Uzmanlara göre, gittikçe yaygınlaşan ve ucuzlayan drone tipi hava araçları nedeniyle uçakların tehlikeli durum raporlarında son dönemde artış var. Eylül ayında da iki ordu helikopterine Staten Adası'nda drone çarpmıştı.

Bin 200 güvenlik ihlali gerçekleşti

Drone tehlikesi ve kazalarının gittikçe artması üzerine, hâlihazırda 150 kilogram ve altındaki hava araçlarına düzenlemeye getirmeyen Avrupa Komisyonu da, kıta genelinde tüm droneları kapsayacak şekilde bir takım düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor.Komisyonun raporuna göre Avrupa drone kaynaklı 1200 güvenlik sorununun yaşandığı vurgulandı. İngiltere'nin Liverpool kentinde, John Lennon Havalimanı'nda 22 Nisan'da 156 yolcu taşıyan Airbus A319 tipi uçağın kanat ucundan geçen drone yaşanan en tehlikeli olaylardan biriydi.

2016 yılında da Londra'da Heathrow Havalimanı'nda 3 drone uçağa teğet geçmiş ve İngiliz yetkililere önlem çağrıları artmıştı. AB Ulaştırma Şefi Violeta Bulc, ellerini çabuk tutmadıkları takdirde bir gün drone ve uçaklar arasındaki yakın uçuşlarda felaket oluşabileceğine dikkati seçerek insansız hava araçlarının yeni hizmetler ve iş dünyası için olağanüstü fırsatlar sunmasını anladıklarını fakat güvenliğin öncelikli olduğu belirtildi.2015 yılında drone düzenlemesini içeren taslağın ilave önlemlerle birlikte süratle Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu'na sunulması bekleniyor.

Kaynak: Habertürk

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.