Doosan forklift'ten  400 bin kilometre

Doosan forklift'ten 400 bin kilometre

 Forklift, ekonominin ibresidir. Bu sözümüzü abartılı bulanlar bir kez daha düşünsün. Çünkü bir sektörün, bir ülkenin ya da dünyanın ekonomisinin...

 

Forklift, ekonominin ibresidir. Bu sözümüzü abartılı bulanlar bir kez daha düşünsün. Çünkü bir sektörün, bir ülkenin ya da dünyanın ekonomisinin hangi durumda olduğunu anlamak için forklift satışlarına göz atmamız yeterli olacaktır. Forklift icadından beri; ithalatın, ihracatın veya üretim yapan fabrikalarda her zaman ihtiyaç duyulan bir makina olageldi. Biz de buradan hareketle Türkiye’de on yıldır forklift sektörünün liderliğini kimseye kaptırmayan Doosan markasının yetkili bayisi Sanko’yla görüştük.

Sanko Forklift Satış Direktörü Faruk Köse, forklift satışlarının artmasının ekonominin iyiye gittiğine bir işaret olduğunu söyledi. Azalmasının ise tam tersi. Önceleri insan gücüyle yapılan işlerin artık makinalara terkedildiğini hatırlatan Satış Direktörü Faruk Köse, çalışan birinin şirketine masrafının yılda en az 12 bin dolar olduğunu ifade etti. “Böyle olunca da makinaya yöneliş artıyor” diyen Faruk Köse, forkliftin her yerde ve her sektörde kullanılan bir makina olduğunu kaydetti: “Örnek vermek gerekirse eskiden Türkiye’deki forklift satışının yüzde 65’i İstanbul ve çevresine yapılıyordu. Şimdilerde İstanbul ve çevresinin satışı halen en yükseklerde ve artmakta ancak Türkiye genelindeki oranı en fazla yüzde 50. Çünkü forklift kullanımı Anadolu’nun her köşesinde yaygınlaştı.”

Forklift satışlarının yıl içinde dalgalanmalar yaşadığını belirten Satış Direktörü Köse, her sektörün mevsimi olduğunu  dile getirdi: “Satışlar dönemsel olarak artar ve azalır. Çünkü ithalatçının zamanı gelir forklifte yönelir, seramikçinin mevsimi başlar onlar alır. Sektörün büyüklüğüne göre de adetsel satışlarda iniş ve çıkışlar gözlenir.”

2007’de 1.050 forklift satmışlar

Sektöre 1999 yılında 45 adetlik satışla girdiklerini anlatan Köse, 2007 yılında bin 50 forklift satarak zirveye çıktıklarını kaydetti. Ardından gelen krizle sektörün büyük düşüş yaşadığını vurgulayan Forklift Satış Direktörü, bu yılki satış adetlerinin ise 650 olduğunu kaydetti. 2012 yılında en fazla yüzde 5’lik bir büyüme beklediklerini dile getiren Faruk Köse, ÖTV güncellemelerinin kendilerini etkilemediğini söyledi. Ancak Kaynak Kullanım Destekleme Fonu vergisinin yüzde 3’ten yüzde 6’ya çıktığını anlatan Köse, bu artışı yılbaşına kadar hissedeceklerini ifade etti.

Uzun vadede ne düşünüyorsunuz dediğimizde ise Köse’nin yanıtı şöyleydi: “Önümüzü uzun vadeli olarak görmemiz mümkün değil şu an. Çünkü 2009’daki kriz öncesinde koyduğumuz yıllık 10 bin satış adedi bir hayal oldu. Artık her şey değişken. İç pazara yaptığımız bir satış dahi globalleşen dünyadaki iniş ve çıkışlardan etkileniyor.”

Türkiye genelinde 5 bölge ve 13 şube müdürlüklerinin bulunduğunu aktaran Faruk Köse, “Bunlar arasında İstanbul, Ankara, Izmir, Gaziantep ve Kayseri öne çıkan satış noktalarımızdır” dedi. Forkliftin kullanım alanı çok geniş olduğundan bahseden Doosan Pazarlama ve Satış Direktörü Köse, şöyle konuştu: “Eğer bir yerde fabrika varsa forklift de vardır. Bunun dışında günümüzde limanlar, tren istasyonları, kargo şirketleri, havaalanları, petrolcüler, kimyacılar gibi daha birçok yerde forklift kullanmak zaruri olmuştur.”

Faruk Köse, Doosan’ın Türkiye’de en çok tercih edilen forklift markası olmasını “makinayı asla yatar vaziyette bırakmıyoruz” sözleriyle anlattı. Köse, “Doosan forklift Türkiye’de dizel araçlar serisinde birinci sırada. Counter Balance serisinde ise ikinciyiz. Son 10 yıldır da sektörün lideriyiz. Forkliftlerimiz yılda 5 bin saat çalışıyor ve en az 400 bin kilometre yapıyor. Ama buna karşılık arıza oranı oldukça düşük. Zaten bu noktada yetkili servislerimiz hızlı müdahale ederek müşteriyi mağdur etmiyor. Tabii dayanıklılığın yanında yedek parçanın bulunabilirliği ve ucuzluğu da tercih nedeni olmamızda önemli bir yere sahip” şeklinde konuştu.

Satış sonrasında Türkiye genelindeki 63 noktada hizmet sunduklarını belirten Köse, araçları en az 36 ay olmak kaydıyla kiraladıklarını da ifade etti.

Yeni ürün en az 6 ay test edilir

Faruk Köse, sözlerini Sanko’nun Doosan’ın yeni ürünlerini en az altı aylık bir denemenin ardından satışa sunduğunu belirterek sürdürdü. Mevsimsel farklılıktan dolayı buna ihtiyaç duyduklarını dile getiren Köse, “Aksaklıkların raporunu çıkarıp merkeze gönderiyoruz. Onlar da sonraki üretimlerini bu bilgiler ışığında gerçekleştiriyor. Türkiye Doosan’a sıcak ülkelere satılacak forkliftler için güzel bir esin kaynağı oluyor. Firmanın iki fabrikası olan Güney Kore’deki Inceon ve Çin’deki Yan Tai şehirleri, Türkiye’ye nazaran daha soğuk. Üretimler de soğuk hava şartlarına uygun yapılıyor” diye konuştu.

Doosan’ın Türkiye’de fabrika kurmayı düşünmediğini söyleyen Faruk Köse, Sanko olarak da Bekoloader ürettiklerini ifade etti.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.