Dönün demek kolay, çözüm de üretmelisiniz

Dönün demek kolay, çözüm de üretmelisiniz

Lütfabad Sınır Kapısı'nda 1 aydır esaret koşullarında bekletilen TIR şoförleri artık çözüm istiyor. Dönün deniyor ancak, yükledikleri ihraç malını teslime çok yakınken geri dönmeyi öngören bir yasal prosedür yok. Milyar dolarlık yük zayi olmak üzere.

Türkmenistan, Korona virüs nedeniyle İran plakalı araçları almayacağını beyan ettikten sonra İran da, “Ben de sana Türk araçlarının geçmesine izin vermiyorum”  deyince olan Türk TIR şoförlerine ve taşıdıkları ihraç yüklerine oldu.

sofore-yasak.pngLütfabad Sınır Kapısı, yaklaşık bir aydır insanlık dramına sahne oluyor. Bine yakın TIR şoförü, iki sınır arasında mahsur kaldı. Karantina koşullarında yaşamlarını sürdürmeye çalışan şoförler, hastalığın 14 günlük kuluçka süresini sağlıklı bir şekilde tamamladı. Şimdi “dönün” deniyor ama işin bir de maddi boyutu var. Tamam dönülsün ama ihraç malını alıp, son noktaya kadar gelip, teslim etmeden geri dönmeyi öngören bir yasal prosedür yok. Yasa kabul etmediği için TIR’lar çaresiz bir şekilde İran-Türkmenistan sınırında bekleyip duruyor.  Yolun yüzde 80’ini tamamlamışlar, malı teslim etmelerine çok az kalmış ama ne teslim edebiliyor, ne de geri dönebiliyorlar.

“Hem şoförlerimizi, hem de yüklerimizi kurtarabiliriz”

3 milyon dolarlık bir proje yükünün son 3 TIR’ını yükleyen ve diğerleri gibi sınırdaki önlemlere takılan Doktor Uluslararası Taşımacılık’ın sahibi Murat Polat kendi çözümünü üretmiş. Polat’ın bekleyen TIR şoförleri ve yükler için de bir çözüm önerisi var.

murat-polat.jpgBakın Murat Polat ne yapmış?

“Ben kendi çözümümü buldum. 5.500 dolara tren vagonu kiraladım. O yükleri Türkmenistan sınırında vagona aktartıyorum. Ardından, Özbekistan’a gidip teslim edeceğiz. UND ile devlet birbirine entegre çözüm üretemiyor. Bir örnekle açıklayayım: Ulaştırma Bakanlığı yetkilisine bu dozvolayı kim ayarlıyor diye soruyorum. Çünkü Çek var Macar yok. Macar var Çek yok. Diyor ki, Çek’i alsın gitsin. Ama Çek, Macar’dan sonra gelir. Haaa öyle miydi diyor. Haritaya hiç bakmamış Macar’dan geçmeden Çek’e ulaşılamayacağını bilmiyor. İşte bu insanlar dozvola dağıtılmasından sorumlu.”

Alın size çözüm

Polat, hem şoförlerimizi esaretten, hem de taşıdıkları yükleri zayi olmaktan kurtaracak çözümünü de şöyle açıklıyor:

“Türkiye, sağlıkçılardan oluşan bir ekibi uçağa koyup Aşkaabat’a göndersin.  Türkmenistan sınırına geldiklerinde termal kameraların nezaretinde şoförlerimizi teker teker alsınlar.  Testler ve kontrollerin  ardından araçlarına geçen şoförlerimiz, son noktaya kadar teslimatlarını da yapıp, yine aynı yöntemle yurda dönsünler. Böylece hem esir gibi yaşayan şoförlerimiz, hem de milyar doları bulan yüklerimiz zarar görmemiş olur. “

UND: Gürbulak’ta karantina bölgesi oluşturuldu

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yetkilileri ise İran'ın Tahran Başkonsolosluğu ve Meşhed Konsolosluğu ile irtibata geçtiklerini belirtti. İranlı yetkililerin, sürücüleri en kısa sürede bırakacaklarının sözünü verdiklerini aktaran bir UND yetkilisi, "Türkmenistan hastalık nedeniyle kesinlikle kapılarını açmayacak. Biz de Türk şoförlerin bir an önce Türkiye'ye getirilmesi için gerekli çalışmaları sürdürüyoruz. Umarız bir an önce bu arkadaşlarımızı ülkelerine geri göndeririz. Gürbulak Sınır Kapısı'nda karantina bölgesi oluşturduk. Bunlar İran'da yük boşaltıp geri dönen araçlar. Tahminen bu araçlar bittikten sonra oradaki arkadaşlarımız da alınmaya başlanacak. Konunun takipçisiyiz. Dernek olarak İran'dan Türkiye'ye giriş yapan Türk araçlarına dezenfeksiyon eldiven ve maske dağıtımına da başladık" diye konuştu.

Türkmenistan’da mahsur kalan şoförler dönüş yolunda

Türkmenistan’ın koronavirüs nedeniyle İran’la sınır kapılarını kapatmasıyla yüzlerce Türk şoför, Türkmenistan-İran sınırında mahsur kalmıştı.İran güzergahının kapalı olduğunu ve Türkmenistan ile İran arasındaki sınır kapılarının yakın bir zamanda açılmayacağı konusunda uyarı yapan UND yetkilileri, Lütfabad sınır kapısında Türkmenistan’a giriş yapmak üzere bekleyen firmalara, gümrük işlemlerini biran evvel başlatarak sürücülerin dönüşlerini sağlamaları gerektiği çağrısında bulunmuştu. UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, Türkmenistan’da mahsur kalan yaklaşık 700 aracın Türkiye’ye doğru dönüşe geçtiğini açıkladı.

Selçuk ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.