“Dijital takografta bir adım öndeyiz”

“Dijital takografta bir adım öndeyiz”

Şoförlerin dinlenme ve çalışma saatlerinden,hukuksal anlaşmazlıkların çözümüne kadar pek çok alanda işlerin seyrini değiştirecek olan bu yeni sistemi,...

Şoförlerin dinlenme ve çalışma saatlerinden,hukuksal anlaşmazlıkların çözümüne kadar pek çok alanda işlerin seyrini değiştirecek olan bu yeni sistemi, Satko Direktörü Dorukata Vural ve Satış Müdürü Mustafa Teker ile konuştuk…

Her geçen gün hızla ilerlemeye devam eden teknoloji, lojistik sektöründe de yeni çığırlar açmaya devam ediyor. Bundan yalnızca birkaç yıl önce ulaşımı gerçekleştiren araçların yerini öğrenmek bile zahmetli bir işken, günümüzde araçların taşıdığı yükün ısı derecesini bile sanal ortamda tek tuşla öğrenmek mümkün hale geldi. Günümüzdeki en önemli gelişmelerden biri de hiç şüphesiz, yakında hayata geçecek olan dijital takograf sistemi... Sistemin ayrıntılarını, avantajlarını ve sektöre getireceği yenilikleri Satko Direktörü Dorukata Vural ve Satış Müdürü Mustafa Teker’den öğrendik…

“Şirketlerin işleyişini değiştirecek bir yenilik”

Mevcut mevzuata göre firmaların, şoför kartlarının dökümünü 28 günde bir, takograflarının dökümünü ise 3 ayda bir alıp arşivlemesi gerekiyor. Eski sistemde araçların tek tek gezilip bu verilerin araçlardan toplanması gerektiğini söyleyen Satko Direktörü Dorukata Vural, dijital sistemde şoförün bile haberi olmadan bu verilerin şifreli dosyalar halinde aktarılıp ve arşivlendiğine dikkat çekti. Alınan verilerin isteyen firma sahiplerine de anlık olarak gönderilebildiğini söyleyen Vural, “Bizim sistemimiz tüm bu işlemlerin kolaylıkla halledilmesini sağlıyor. Bu sistemle birlikte araçların ve şoförlerin çalışma saatleri önem kazanıyor. Kara Yolları Taşımacılık Kanunu diyor ki; bir sürücü bir aracı şu kadar saat kullanmalı, şu kadar saat dinlenmeli, haftalık şu kadar saat çalışmalı… Bunun yanı sıra yapılan bütün hız ya da trafik ihlalleri dijital takograflar tarafından kayıt altına alınacak. Ve bu bilgiler, sürücünün dijital ehliyetine de kayıt edilecek. Dolayısıyla da hem trafik kuralları açısından hem de şirketlerin iç işleyişi açısından yeni bir dönem başlayacak. Bir diğer önemli nokta da, bu sistemin otomotiv sektöründe bir standart haline geliyor olması. Iveco, yeni ürettiği araçlarına standart olarak bu sistemi yerleştiriyor. İlerleyen günlerde firmalar, bu ürünleri araçla birlikte montajlı olarak satın alacak. Bu sistemin Türkiye ayağını da biz yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sistem Avrupa’da uygulanıyor

Direktör Dorukata Vural, sistemin başarıyla çalışabilmesi için tecrübe faktörünün de önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Bu konudaki avantajlarını anlatan Vural, “Dijital takograf sistemi 2006 yılında VDO ve Falcon iş ortaklığıyla hayata geçmiş bir uygulama. Şu an VDO’nun internet sitesine girip baktığınızda tek onaylı filo takip sisteminin bize ait olduğunu görebilirsiniz. Çünkü bu, üzerinde gerçekten çok vakit harcadığımız ve emeğimiz olan bir konu. Bizim ürünümüz, pazarda diğer rakiplerine oranla çok kolay ayırt edilebilecek. Dijital takograf sistemi temelde oldukça karmaşık bir sistem. Örneğin bir verinin indirilmesi ciddi güvenlik gerektiren bir konu. Böyle bir sistemi oluşturabilmek için uzun araştırmalar ve çalışmalar yapılması gerekiyor. Bizim avantajımız ise Avrupa’da denenen, yaygın bir şekilde kullanılan ve hatta standart haline gelen bir sistemi piyasaya sokacak olmamız. Yani bu sayede müşterilerimiz, herhangi bir riske girmemiş olacak” diye konuştu.

“Verim artacak”

Satko Satış Müdürü Mustafa Teker ise dijital takograf sisteminin getireceği yeniliklerden bahsetti. Yeni takografların şirketlere denetim kolaylığı sağlayacağını söyleyen Teker, aynı zamanda şoförler üzerinde de bir otokontrol sistemi oluşacağının altını çizdi. Teker, sözlerini şöyle sürdürdü:

Örneğin şoförler kendi kullanma saatlerini, ne zaman mola vereceklerini ya da yaptığı ihlalleri takometrenin ekranında görebilecek. Ve bu veriler aynı zamanda şirket merkezine de aktarılacak. “Şoför 10 dakika daha kullanırsa ihlale girecek” ya da “mola süresi uzadı” şeklinde gerektiği durumlarda merkeze uyarı gönderilecek. Yeni sistem, kötü kullanımdan doğan zararların azaltılmasına imkan sağlayacak. Aynı zamanda şoförlerin de takograf tarafından uyarılacak olması da sistemin en verimli noktalarından biri. Ben bu sistemle birlikte verimin ciddi oranda artacağını düşünüyorum…

Hukuki süreç

Yeni sistemin, hukuksal anlaşmazlıkların da önüne geçeceğini söyleyen Direktör Vural, konuyu şu şekilde özetledi:

Sadece dinlenme, çalışma süreleri ve ihlaller değil, bütün bir yönetmelik bu cihazın içine yüklenmiş durumda. Yani dijital takograflar, hukuki süreçte de rol alacak ve verileri delil olarak kullanılabilecek. Özellikle de işten ayrılma durumunda bazen firmalar ve şoförler arasında çalışma saatleriyle ilgili anlaşmazlıklar ortaya çıkar. Ama dijital takograf sisteminin ardından firmanın elinde belge olacak. Bu veriler, istenildiği takdirde delil olarak kullanılabilecek. Yani hukuksal açıdan da geçerliliği olacak.

 

BURAK GÜNER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.