Dijital Takograf Verilerini Uzaktan İndirme

Dijital Takograf Verilerini Uzaktan İndirme

Dijital takograf nedir, dijital takografa neden ihtiyacınız var, sayısal takograf kartı başvuru için gerekli belgeler nelerdir, dijital takograf verilerinin saklanması, muhafazası ve indirilmesi için yapmanız gerekenler nelerdir öğrenin.

Dijital takograf; karayolunda yolcu ya da eşya taşımacılığı yapan ticari araçlar için kullanılması zorunlu bir kontrol cihazıdır. Dijital takograf cihazının kullanım amacı; araç sürücüsünün davranış ve faaliyetlerini içeren verileri kaydetmek, belleğinde muhafaza etmek ve verileri çıktı olarak almak şeklinde ifade edilebilir. Dijital takograf cihazı, takometre olarak da anılmaktadır. Dijital takograf sistemi ile profesyonel sürücü davranışlarına dair daha fazla oranda güvenilir veriye ulaşılması ve karayolu güvenliğinin arttırılması hedeflenir. Araç harekete geçtiği anda dijital takografın “sürüş modu” otomatik olarak devreye girer. Dijital takograf sayesinde; araç hareketlerine dair; aracın; kat ettiği mesafe, hızı, sürüş zamanı; diğer çalışma süreleri veya hazır bulunma süreleri, profesyonel sürücülerin; çalışma araları, günlük mola dinlenme süreleri gibi bilgilerin detaylarına ulaşılabilir. Dijital takograf cihazı sayesinde sürücünün çalışma ya da dinlenme sürelerinde yaptığı ihlallerin tespiti kolaylaşmıştır. Satko size dijital takograf verilerinizi uzaktan takip edebilme, indirme imkânı sağlar.

satko-gunluk-100-euro.jpg

2006 yılına kadar mekanik ve elektronik takograf cihazları kullanımdaydı. 2006 yılı sonrasında AB’ye üye olan ülkelerde Avrupa Birliği’nin ilgili mevzuatı uyarınca karayolu taşımacılığında kullanılan yeni araçlarda sayısal takograf kullanılması zorunlu hale gelmiştir.

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BM-AEK) “Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Araç Mürettebatının Çalışmasıyla ilgili Avrupa Anlaşması (AETR)”nın 13. maddesi uyarınca, Avrupa Birliği’ne üye olmayan fakat AETR’ye taraf olan, Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı ülkelere uluslararası karayolu taşımacılığında, sayısal takograf uygulamasına geçilmesi kararlaştırılmıştır.[1]

Ülkemiz de Temmuz 1999 tarihinde AETR anlaşmasına katılım sağlanmış, çalışmalara başlanmış ve 2010 yılı itibariyle dijital takograf cihazının kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.

Dijital takograf cihazları kapsamında 4 çeşit kart bulunmaktadır. Bunlar; sürücü kartı, servis kartı, şirket kartı, denetim kartı şeklindedir.

satko-dijital-takograf-icin-gerekli-belgeler.jpg

Sayısal Takograf Kartı Başvuru Prosedürleri ve Gerekli Belgeler:

STAUM - Sayısal Takograf Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin https://staum.tobb.org.tr/PinacaWeb/ sayfasına tıklayarak ön başvurunun yapılması gerekmektedir.

Ön başvuru sırasında verilen numara ile ödemenin yapılarak, başvuru sırasında dekontun ilgili odaya ibraz edilmesi gerekmektedir. (Sürücü kartları için 130 TL ödeme yapılacaktır.)

Talep edilen diğer belgeler:

1) Sürücü belgenizin aslı ve fotokopisi

2) Nüfus cüzdanınızın aslı ve fotokopisi

3) Biyometrik fotoğraf (3,5-4,5 cm ebatında, cepheden, arka fon açık renk-tercihen beyaz-) şeklindedir.

Başvuru sahipleri yukarıdaki evrakları ilgili odaya ibraz etmeden önce ön başvuru işlemleri ile ödemeyi gerçekleştirmiş olmalıdırlar. Kartların teslimatları başvurunun yapıldığı Odalardan gerçekleştirilmektedir.[2]

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması (AETR) ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu Karayolu Taşıma Yönetmeliği esasına göre;

MADDE 40

(31) Yetki belgesi sahipleri, sayısal takograf kullanılması zorunlu olan ve yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtları için sayısal takograf ünitelerindeki verileri, taşıtların trafiğe çıktığı tarihten itibaren üçer aylık dönemler halinde elektronik ortamda arşivlemek ve bu veriyi ayda bir defa Bakanlıkça belirlenen kart verme otoritesine göndermek zorundadır. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine her taşıt için 2 uyarma verilir.[3]

Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin ilgili Dijital Takograf fıkrasına göre; dijital takograf cihazının belleğinde yer alan verilerin 90 günde bir, sürücü kartlarının çipindeki verilerinse 28 günde bir indirilerek bakanlığa gönderilmesi gerekmektedir.

Dijital takograftan indirilen bu verilerin bir yıl süre ile saklanması gerekmektedir. 1 yıl süre içinde indirme yapılmaması halinde mevcut verinin üzerine yeni veri yazılıyor ve dolayısı ile cihazdaki mevcut verilerin silinmesi söz konusu olabilir. Bu durum sonucunda dijital takograf verilerinin, AETR sözleşmesine taraf ülkelerin denetim makamları tarafından istendiği takdirde gönderilemediği için mevzuata göre hak ihlali pozisyonu ile karşı karşıya kalınması durumu gerçekleşecektir. Ayrıca dijital takograf verilerini aynı yıl içerisinde talep edildiği takdirde gösteremezseniz gün başına 100 Euro’dan başlayan ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Satko RTDS (Dijital Takograf Veri İndirme) çözümünün tercih edilmesi durumunda Satko tarafından müşterilerine aşağıdaki olanaklar sağlanır:

Cezai Yaptırımlara Karşı Koruma

Filo Kullanımında Artış

Anlık Sürüş, Çalışma ve Dinlenme Süresi Takibi

Sürücü Bazında Verimlilik ve Performans Analizi

Otomatik Veri İndirme Planlaması

Bulut Tabanlı Yüksek Güvenlikli Veri Arşivlemesi

Çalışma Saatleri Dışında Kullanımda Uyarı[4]

satko-dijital-takograf.jpg

Dijital Takograf Cihazı Verileri Nasıl İndiriliyor?

Sürücü kartı verileri; akıllı kart okuyucular vasıtasıyla indirilmektedir. Akıllı kart okuyucu USB, flash bellek veya seri porttan bilgisayara takılmalıdır, bunun dışında bir dijital takograf cihazı veri indirme programı gerekmektedir. İndirme, sürücü kartı, dijital takografa takılıyken, dijital takograf veri indirme anahtarı kullanılarak da gerçekleşebilir. Elde taşınan mobil kart okuyucular da bulunmaktadır. 

Dijital Takograf verileri; bu amaçla üretilmiş dijital takograf veri indirme cihazları kullanılarak indirilmektedir. Bu cihazların kendi üzerlerinde, marka ve modele göre farklı büyüklüklerde (16 MB-2 GB) hafıza bulunabilir. Öncelikle verilerin takograftan cihaz hafızasına aktarılması gerekir, ardından dijital takograf veri indirme cihazı bilgisayara USB/Seri porttan takılmalı, veriler bilgisayara aktarılmalıdır. Bunun için de ayrıca bir yazılıma ihtiyaç vardır. 

Yeni yönetmeliğe göre dijital takograf verilerinin indirilmesi tek başına yeterli bir unsur değildir. Bunların muhafaza edilmesi ve analiz edilmesi de gerekmektedir. Dijital Takograf Entegrasyonu, Veri İndirme, Arşivleme ve Analiz’i için Satko’nun sunduğu RTDS programını deneyebilirsiniz.

Takograf ve Sürücü Kartı Verileriniz Satko RTDS ile Güvende 

Sürüş ve dinlenme süreleri ile trafik kural ihlallerinin dijital takograflar ile denetlenmesi yapılmaktadır. Kara Yolları Mevzuatı’na göre sürücü kartı verilerinin 28 günde bir, takograf verilerinin ise 3 ayda bir indirilerek arşivlenmesi gerekmektedir. Günümüzde uluslararası nakliyecilerin ve yöneticilerin en büyük sorunlarından birisi halini alan dijital takograftan veri indirme problemi Satko’nun RTDS çözümü ile birlikte ortadan kalkmıştır. Satko tarafından müşterilere sunulan RTDS çözümü sayesinde dijital takograf verilerini kayıpsız ve zahmetsiz bir şekilde indirebilirsiniz. Satko RTDS (Dijital Takograf Veri İndirme), sürücü kartı ve araç takograf dosyalarının zamanında ve yasal gereklilikler çerçevesinde indirmenin en kolay ve en akıllı yoludur.

Gerekli verilerin araca gitmeye gerek duymadan veya aracın geri dönmesini beklemeden uzaktan indirilmesine ve arşivlenmesine olanak sağlayan RTDS, zaman ve maliyet tasarrufu ile ön plana çıkan kullanışlı ve efektif bir çözümdür.

Örnek olarak Türkiye’de bir lojistik firması sahibi olduğunuzu düşünelim. Bir tırınızı Rusya’ya lojistik amaçlı gönderdiniz. Tırınızda dijital takograf cihazı mevcut ancak takograf verilerinin arşivlenme süresi olan 90 gün dolmak üzere. Bu durumda Satko tarafından siz değerli müşterilerimize sunulan RTDS sistemini kullanarak aracın herhangi bir yerden gelmesini beklemeden mevcut sistem üzerinden aracın bilgilerini indirebilir, arşivleyebilirsiniz. Dünyanın neresinde olursanız olun, sistem sizin için takograf verilerini otomatik olarak indirmektedir. Satko dijital takograf verilerinin indirilmesi ve analizi alanına getirdiği bu efektif çözümle alandaki diğer rakiplerinden ayrılmaktadır.

Dijital Takograf Entegrasyonu’nun Faydaları Nelerdir?

Takograf ve Sürücü Kartı Verilerinin Merkeze Uzaktan Aktarımı

 Mevcut sistemlerde araçlardan tek tek toplanan veriler, RTDS çözümü ile beraber sürücünün bile haberi olmadan şifreli dosyalar halinde kolay ve zahmetsiz olarak doğrudan merkeze aktarılabilir. Aktarılan verilerin arşivlenmesi ve analizine olanak sağlayan çözüm sayesinde firmalar, sürücülerinin sürüş davranışları ve araç kullanım sürelerini anlık olarak takip edebilir, sistem içinde düzenlenen otomatik uyarılar sayesinde trafik kural ihlallerinden doğan cezaları önlenebilir.

Çalışma ve Dinlenme Süreleri Takibi

Satko dijital takograf uzaktan veri indirme çözümü ile araçların çalışma ve dinlenme saatleri, hem aracı kullanan sürücü hem de merkez tarafından anlık olarak takip edilebilmektedir. Bu takip, şirketlere denetim kolaylığı sağlarken sürücüler üzerinde de bir otokontrol sistemi oluşturmaktadır. Günlük, haftalık veya iki haftalık verilerin analizi ve raporlanması sonucunda verimlilik ve performans raporları sunan sistem sayesinde, iyileştirme ve geliştirme çalışmaları daha efektif bir şekilde yürütülebilir. Takibin çift taraflı görüntülemeye olanak sağlamasından doğan şeffaflığı sayesinde, firma ve sürücüler arasında çalışma saatleri üzerine çıkabilecek herhangi bir anlaşmazlık önlenmiş olacaktır.[5]

Satko’nun sunduğu dijital takograflardan uzaktan veri indirme, saklama, analiz çözümü ile ilgili teklif almak için aşağıdaki formu doldurup göndermeniz yeterlidir.

[1] TMMOB, Sayısal Takograf Sistemi (STS) Hakkında, Erişim Tarihi: 07.02.2019,

https://staum.tobb.org.tr/stsHakkinda.jsp

[2] İSO, Sayısal Takograf Kartı, Erişim Tarihi: 07.02.2019

http://www.iso.org.tr/hizmetler/sayisal-takograf-karti/

[3] Karayolları Taşıma Yönetmeliği, Madde 40, Fıkra 31,

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/01/20180108-1.htm

[4] Satko, Dijital Takograf Entegrasyonu, Veri İndirme, Arşivleme ve Analiz, Erişim Tarihi: 07.02.2019

https://www.satko.com.tr/cozumler/dijital-takograf

[5] Satko, Dijital Takograf Entegrasyonu, Veri İndirme, Arşivleme ve Analiz, Erişim Tarihi: 07.02.2019, https://www.satko.com.tr/cozumler/dijital-takograf

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum