“Dijital takograf nedeniyle binlerce sürücü ehliyetini kaybedebilir”

“Dijital takograf nedeniyle binlerce sürücü ehliyetini kaybedebilir”

TIR şoförlerinin işi hem zor hem tehlikeli. Sorunları da bir o kadar fazla. Taşımacılık Emekçileri Sendikası Başkanı Tufan Erdem, yetkililere seslenerek mevzuatlardaki uyuşmazlıkların giderilmesini, çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi.

Taşımacılık Emekçileri Sendikası (TES) "Dünyayı taşıyoruz, hakkımızı alacağız!" diyerek yola çıktı ve meslektaşlarına daha iyi çalışma şartları yaratmak için çalışmalara başladı. Taşımacılık iş kolu emekçilerinin sorunlarını ve çözümlerini Aydınlık'a anlatan Taşımacılık Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Tufan Erdem karayoluyla yolcu ve yük taşımacılığında çalışan üyelerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi için mücadele edeceklerini ifade etti. Erdem, karayolu trafiğinin güvenliğini artırmaya yönelik çözümler de aradıklarını belirtti.

Genel Kurulunu 28-29 Ağustos'ta İstanbul'da yapacak olan TES, 2022 yılının ocak ayında 8 bin üye ile toplu iş sözleşmesi yapmaya hazır olmayı hedefliyor.

YABANCI KAÇAK İŞÇİLİK SÜRÜCÜLERİN SIRTINDA

Sektörde görünen sorunların temelinde kayıt dışı ve güvencesiz istihdam olduğuna işaret eden Erdem, en büyük mücadele alanlarından birinin bu konu a belirtti. Erdem, şunları anlattı: "Firmalar maliyetleri düşümek için çalışma izni olmayan yabancıları kaçak olarak çalıştırıyor. Bunların hiçbirinin SRC dediğimiz mesleki yeterlilik belgesi de yok. Hem trafik güvenliği tehdit ediliyor hem de mesleği bu olan vatandaş iş bulamıyor. Sendika olarak biz bu çalışma şekliyle mücadele edeceğiz. Bunların ortadan kaldırılması, işsizliğe karşı mücadelenin yaygınlaştırılması, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının yaşanmasının önleneceği bir çalışma ortamının oluşturulması için gereken mücadeleyi yürüteceğiz."

SÜRÜCÜLERE EHLİYETİNİ KAYBETME TEHLİKESİ

Erdem, çalışma saatlerinin uzunluğu ve takograf uygulamasına ilişkin sorunlara dikkat çekerek buna ilişkin de düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti. 9 saatlik çalışma saatinin, zorunlu çalışma molalarıyla birlikte 13 saate kadar çıktığını söyleyen Erdem, şöyle devam etti: “Avrupa uyum sürecinde bize bir dijital takograf getirdiler. Bu sistem, diyelim ki trafiğe takıldınız ve belirlenen süreyi aştınız; sürücü olarak puanınızı düşüyor. Böylece binlerce sürücü ehliyetsiz kalıp, işini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyor. Avrupa'da uygulanan sistem burada yok. Nedir bu? Kod-95 sistemi. Bu sistem sürücünün puanını düşürebildiği gibi firmaların da ceza puanını düşürebiliyor. Böylece sorumluluğu sürücü ve firma paylaşmış oluyor. Günümüzün teknolojik imkanlarıyla bu kolayca çözülebilir."

Çözüm olarak Kod-95 uygulamasının Türkiye'ye entegre edilmesi gerektiğini söyleyen Erdem, denetimlerin artırılarak sürücüler üzerindeki firma baskısının da azaltılmasını istedi.

'KANUNLAR UYGULANSIN'

Erdem, ağır iş kollarından biri olan karayolu taşımacılığı şoförlerinin ücret ve primlerinin işverenler tarafından Yargıtay kararına rağmen asgari ücret üzerinden yatırıldığını, bu nedenle emeklilik sürelerinde ve kıdem tazminatlarında büyük sorunlar yaşadıklarını söyledi. Bunun yanı sıra taşıma sırasında mallarda meydana gelen zararların işçilerin ücretinden kesildiğini, mağduriyetlerin ortaya çıktığını belirtti.

Kanun ve mevzuatlarının birbiriyle uyuşmazlık içinde olduğunu belirten Erdem, TES olarak yeni bir mevzuat hazırlığı içinde olduklarını ve hazırladıkları mevzuatı ilgili bakanlıklara en kısa süre içinde ileteceklerini söyledi. Erdem, "Yasalarla verilmiş olan ve bizlere kullandırılmayan haklarımızı yasaların bize verdiği yetkiyi kullanarak daha da yaşanabilir bir meslek haline getirmeye çalışacağız. Uyuşmazlıklar giderilsin, kanunlar uygulansın" diye konuştu.

Melike GÜLER – AYDINLIK

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.