DEÜ'de COVID-19’un lojistik sektörüne etkisi konuşuldu 

DEÜ'de COVID-19’un lojistik sektörüne etkisi konuşuldu 

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, bu yıl 22’inci kez düzenlediği ‘Türkiye İçin Lojistik Stratejiler Konferansı’nı COVID-19 önlemleri kapsamında online olarak gerçekleştirdi. Kaynak: COVID-19’un Lojistik sektörüne etkisi konuşuldu 

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin her yıl düzenlediği ‘Türkiye İçin Lojistik Stratejiler Konferansı’nın 22’incisi bu yıl "Pandeminin Lojistik Yönetimine Etkisi: Günümüz ve Gelecek" temasıyla online olarak gerçekleştirildi. Çakabey Sanal Konferans Platformu’nda yapılan konferansın, moderatörlüğünü Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna üstlenirken, DHL AE Sahra-altı Afrika Okyanus Taşımacılığı & Gümrük İşlemleri Bölge Müdürü Gökçe Yardibi, deugro Canada Proje Başkanı Barış Sever ve BOSCH İthalat-İhracat & Malzeme Planlama Uzmanı Anıl Ozan Çakmak ise konuşmacı olarak yer aldı. 

KAPASİTE DARALMASI

Konferansın açılış oturumunda konuşan ARKAS Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas, bugünü anlamak için yakın geçmişe gidilmesi gerektiğini belirterek, 2019 yılının Aralık ayında yeni düzenlemeler nedeniyle deniz taşımacılığının gündemindeki en önemli konunun yakıt türü ve maliyete etkileri olduğunu anlattı. Ancak aynı anda Çin’den gelen virüs haberinin önce tedarik, sonra da tüketici piyasasını etkilemesiyle, lojistik sektöründe olumsuzluklara neden olduğunu belirten Arkas, uzun zamandır finansal problem yaşayan denizcilik sektörünün bu duruma karşı kapasite daralması olarak tepki verdiğini söyledi. 

Konteyner taşımacılığının denizcilikten ibaret olmadığını söyleyen Arkas, “Ülkeler lojistik zincirini açık tutmak için elinden geleni yapıyor. Bazı yerlerde tüketim olmadığından konteyner birikmeleri oldu ve lojistiğin kara tarafını zorlar hale geldi. Ekonomilerin bu kadar kapalı kalması ve ticaretin dönmemesi dünyayı o kadar zorladı ki bütün ülkeler eş zamanlı olarak yavaş yavaş normalleşmeyi denemeye başladı. Dünya ile aynı anda Haziran ayında normalleşmeyi bekliyoruz” diye konuştu. 

Lojistiğin dünya ticaretine yönelik bir hizmet sektörü olduğunu belirten Arkas, “Dünya ticareti nasıl şekil alacaksa lojistik ve denizcilik sektörü de adapte olacak. Bu eve kapanma durumunun bütün ülkeler için ciddi bir faturası var. İthalat ve ihracat sıkıntısı var. Sağlık söz konusu olunca çok para harcandı. Hesap kitap yapmak gerekecek ve eski tüketim bolluklarını yaşamayacağımızı zannediyorum. Sizler yeni bir dünyaya mezun olacaksınız. Denizcilik okudunuz, denizcilik küresel bir iş. Denizciliği bildikten sonra dünyanın her yerinde çalışabilir kariyer yapabilirsiniz. Yeter ki uluslararası toplumun bir bireyi olarak hareket edin. Bütün dünya ile beraber sektörümüz de evrilecek, adapte olmalı durumu iyi analiz etmeliyiz. Dünya her zaman daha güçlü olarak ayağa kalkmayı başardı” ifadelerini kullandı.

DENİZ TAŞIMACILIĞININ ÖNEMİ

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise COVID-19’un ticaretteki büyüme beklentilerinin ters yönlü hareket etmesine neden olduğunu belirterek, “Salgın sonrası dünya ticaret örgütünün Nisan 2020 raporuna göre 2020’nin ikinci yarısında dünya ticaretinin toparlanabilmesi söz konusu. Bu çabuk gerçekleşirse dünya ticaretinin yüzde 13 azalacağını ama zaman uzarsa yüzde 30’u bulacağını düşünüyorlar” dedi. 

Dünya’daki kargo hareketinin yüzde 80-85’inin deniz yoluyla gerçekleştiğini bugün bu oranın yüzde 90’a ulaştığını anlatan Öztürk, deniz taşımacılığının öneminin ortaya çıktığını söyledi. Pandemi ile birlikte önce Çin, sonra Avrupa ülkeleri ve ardından ABD’de ticaret hacimlerinde düşüşler yaşandığını, fabrikaların durduğunu anlatan Öztürk, “Şimdi Çin yavaş yavaş dönüyor. Dünyadaki birçok liman bu süreçte başarılı bir sınav verdi. Tek sıkıntı boş konteynerlerin trafiğinde yaşandı. Lojistik firmaları dünyada alternatif rotalar oluşturmaya çalıştı. Ülkemizin limanları çalışmaya devam etti. Geçen yıl ve bu yıl rakamları değerlendirildiğinde aşağı yukarı aynı idi. İzmir rakamlarında yüzde 10 gerileme vardı. Bence anlamlı bir gerileme değil. İhracat ve ithalatta da düşüşler oldu. Önümüzdeki günler neyi getirecek bunları takip edeceğiz. Güzel bir haber var. Dünyada e ticaret zaten yükselmişti ancak bu yaşananlar bomba etkisi yarattı. İnanılmaz bir yükseliş gerçekleşti. Sanayi 4.0, turizm 4.0 konuşuluyor ama bizim için şu an önemli olan lojistik 4.0. Dijital dönüşümün önü hiçbir şekilde kesilemeyecek gibi görülüyor. Otonom yapılar, insansız gemiler, insansız depoların önünde durmanın anlamı yok. Yapmamız gereken bu teknolojiye göre yatırımların yapılmasını sağlamaktır” diye konuştu. 

Açılış konuşmalarının ardından başlayan ‘Türkiye İçin Lojistik Stratejileri Konferansı-2020’yi DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Durmuş Ali Deveci, akademisyenler ve öğrenciler takip etti.

Kaynak: COVID-19’un Lojistik sektörüne etkisi konuşuldu 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.