Depolar gelecekte nasıl tasarlanacak?

Depolar gelecekte nasıl tasarlanacak?

Depo otomasyonu ve robotik teknolojileri alanında uluslararası faaliyet gösteren HAI Robotics, geleceğin depolarının nasıl olacağına dair öngörülerini paylaştı.

Depo sektöründe robotik çözümlerin kullanımı arttıkça, tedarik zincirinin her aşamasındaki her şekil ve büyüklükteki şirket, otomatik depolama çözümlerinin faydalarını değerlendiriyor. Farklı operasyonlarda otomasyonun geniş kullanım yelpazesi nedeniyle, endüstride geleceğin deposunun nasıl olacağı konusunda çok az fikir birliği var. Bu nedenle, depolarda esnekliğe uyum sağlamak, endüstrinin ileriye dönük temel odak noktası olacak.

Geleceğin deposu robotları barındıracak şekilde tasarlanmayacak, bunun yerine robotların mevcut operasyonlara hızla uyum sağlayacağı şekilde tasarlanacak.

DEPO OTOMASYONLARINDA OTOMASYONUN GÜCÜ ANLAŞILAMADI

Lojistik endüstrisi, otomasyonun şu anda bireysel depolar için neler yapabileceğine dair genel bir farkındalıktan hala yoksun...

Bugüne kadar depo otomasyonu endüstrisindeki yenilikler, amaca yönelik devasa yapılarda ısmarlama özel çözümlere yatırım yapacak kaynaklara sahip en iyi oyunculardan geldi. Neredeyse sonsuz kaynaklara sahip bu şanslı birkaç kişi için, tamamen otomatikleştirilmiş bir depo tasarlamak ve uygulamak prosese entegre edilebilecek bir çaba. Bununla birlikte, böyle bir çözümün maliyeti, daha geniş endüstrinin bazı bölümleri için engelleyici oluyor.

Sunulan çok sayıda robotik çözüme ve bu alanın gelişiyor olmasına rağmen, lojistik endüstrisi, otomasyonun şu anda bireysel depolar için neler yapabileceğine dair genel bir farkındalıktan hala yoksun. Bu durum anlayış eksikliği ile birleştiğinde, şirketleri robotik bir geleceğe yatırım yapmaktan alıkoyan kurumsal bir isteksizlik var. Yeni teknolojilerin mevcut operasyonlarda uygulanması hâlâ maliyetli ve zaman alıcı olarak algılanıyor. Bugünün gerçeği ise bir robotik çözümü uygulamak için gereken sermayenin birkaç yıl öncesine göre önemli ölçüde daha düşük olması.

Depo robotik endüstrisinin karşılaştığı zorluk, lojistik şirketlerini hangi robot çözümünün uygulanmasının en pratik olduğu ve bu tür bir yatırımın çok az maliyetle mevcut ekosistemlerine sorunsuz bir şekilde nasıl sığabileceği konusunda eğitimsiz olunması. COVID-19 salgını, çevrimiçi perakendedeki patlama ve modern küresel ekonominin birbirine bağlı doğası, depo ve lojistik endüstrisinin geleceğini şekillendirdi. Ertesi gün hatta aynı gün teslimatlara alışkın olan tüketicilerin sürekli artan beklentileri, son yıllarda lojistik ağlarına çok büyük yatırımlar yapılmasına neden oldu. Kentsel alanlardaki daha küçük, daha yerelleştirilmiş dağıtım merkezlerine bağlanan daha büyük bölgesel merkezler (tipik olarak 9,2 bin metrekare veya 100 bin metrekarenin üzerinde) giderek norm haline geliyor.

gelecegin-depolari2.jpgROBOTİK ÇÖZÜMLERE YATIRIM YAPMAK, SIFIRDAN DEPO ÜRETMEKTEN DAHA KARLI

Sıfırdan özel bir depo inşa etmek için gerekli sermaye yatırımına sahip olmayan şirketler robotik çözümlere yatırım yapabilirler...

Depo robot teknolojisindeki ilerlemeler, artan iş gücü maliyetleri, işçi bulma zorlukları ve robotik çözümlerin azalan maliyeti ile birleştiğinde, lojistik endüstrisi için bir dönüm noktası yarattı. Sıfırdan özel bir depo inşa etmek için gerekli sermaye yatırımına sahip olmayan şirketler, operasyonlarını ve verimliliklerini artırmak için robotik çözümlere yatırım yapabilirler. Bu nedenle, Hai Robotics gibi şirketler tarafından yönetilen sektör genel olarak, çevik bir tasarıma dayalı olarak mevcut operasyonlara hızla uyum sağlayabilen ve potansiyel müşterilerin değişen ihtiyaçlarına uyacak şekilde gelişebilen çok ihtiyaç duyulan çözümleri tasarlıyor ve uyguluyor.

Son yıllarda, operasyonları artırmak ve insanlarla işbirliği içinde çalışmak için tasarlanmış, gelişmekte olan bir depo robotları sınıfı piyasaya çıktı. Hiçbir güvenlik ekipmanı gerektirmeden çalışanlarla birlikte çalışan co-bot olarak bilinen işbirlikçi robotlardan otonom mobil robotlara veya otomatik yönlendirmeli araçlara kadar, bugün piyasadaki teknoloji çözümlerinin çeşitliliği, her türlü ihtiyaca uygun hassas, uygun maliyetli seçenekler sunuyor.

Son zamanlarda kural bazlı yapay zekâ ve iş akışı otomasyonu teknolojilerinden faydalanan Yönetilen Robotik Süreç Otomasyonu Hizmetleri (RPA as a Service, RaaS), sayesinde sürdürülebilir ve ölçeklenebilir üretkenlik için robotik sisteme ek olarak işletme, bakım ve yönetim hizmetlerini içeren toplam çözümler sunuyorlar. Otomasyona olan güven arttıkça, depo hattının giderek daha karmaşık yönlerini kapsayacak şekilde ek robotik çözümler devreye alınabilir.

KAYNAK: Ayşete YAVAŞ-stendustri.com.tr

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.