Denizde de e-imza dönemi başlıyor

Denizde de e-imza dönemi başlıyor

 Güven Genel Müdürü Can Orhun, 2008 yılından bu yana kara taşımacılığı sektöründe yaygın olarak kullanılan ve büyük zaman avantajı sağlayan...

 

Güven Genel Müdürü Can Orhun, 2008 yılından bu yana kara taşımacılığı sektöründe yaygın olarak kullanılan ve büyük zaman avantajı sağlayan elektronik imza uygulamasının sene sonuna kadar hava ve deniz taşımacılığı sektörlerinde de kullanılmaya başlayacağını söyledi. 

E-imza 2003 yılında çıkan kanun ile taahhüt edilmiş, yasada geçtiği şekli ile ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğuran bir uygulama. E-imza, ıslak imza ile aynı sonucu doğuruyor, senet hükmünde ve mahkemede delil olarak ıslak imza ile aynı güce sahip. E-Güven ise 2005 yılında BTK’nın (Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu) bu konuda yetki verdiği ilk kuruluş olarak altı yıldır genelde odağında e-imzanın olduğu projelerle faaliyetlerini sürdürüyor. Elektronik imza pasaport gibi belli bir süreliğine veriliyor. Bir, iki ya da üç yıllık olabiliyor. E-imzaya sahip olmanın yıllık maliyeti ise yaklaşık 100 TL. 

“İki hafta yarım güne indi” 

E-imzanın özellikle kamu sektöründe yaygın olduğunu aktaran E-Güven Genel Müdürü Can Orhun, ilk e-imza uygulamasının da Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda kullanıldığını belirtti. Böylece kâğıt ortamından ve gerekli evrakları kurum kurum imzalatmaktan kurtulan firmaların başvurusunu elektronik ortamda yapma imkânı bulduğunu ve zamandan ciddi bir tasarruf sağladığını dile getiren Orhun, daha önce 2- 3 hafta süren başvuru sürecinin e-imza ile birlikte yarım güne indiğini vurguladı. Bugün e-imzayı en yaygın kullanan sektörün finans sektörü olduğunu belirten Orhun, Türkcell ile yapmış oldukları ‘Türkcell mobil imza’ projesinin bu noktada etkili olduğunu söyledi. Orhun Adalet Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı’nda da e-imzanın kullanıldığını ifade etti. 

“Nakliyecilerin ciroya katkısı büyük” 

Sektördeki şirketlerin yazışmaları, talimatları, bankalarla işlemleri elektronik imza kullanılarak çok daha kısa sürede, kağıt ziyanı ve zaman kaybı gerçekleştirmeden yapabildiğini anlatan Orhun, taşımacılık sektörünün de e-imzanın sıkça kullanıldığı bir sektör olduğunu anlattı. Bugüne kadar yaklaşık 250’nin üzerinde nakliye firmasının E-Güven’den imza almış olduğunu kaydeden Orhun, “Taşımacılık sektöründe büyük küçük firmaların çoğu elektronik imzayı kullanıyor. Bunun önemli bir sebebi de bizim UND ile bir anlaşmamız var. Türkiye İhracatçılar Meclisi ile UND’nin hayata geçirdiği e-belge projesi var. E-belge de AB’ye kara taşımacılığı yapan firmaların tümünün doldurması gereken belgelerin, belge portali üzerinde elektronik ortamda yapılması sağlandı. Bu e-belge kapsamında elektronik imza da nakliyeciler tarafından kullanılıyor. Bu yüzden de AB’ye kara nakliyesi yapan bütün firmaların hemen hemen hepsi bu uygulamayı kullanıyor” açıklamasında bulundu. 

Hava ve deniz taşımacılığı için altyapı hazır 

Projenin kara taşımacılığı ile başladığını hatırlatan Orhun, deniz ve hava taşımacılığına yönelik proje çalışmaları yürüttüklerini, projenin altyapısının hazır olduğunu ve yakın bir zamanda projenin hayata geçeceğini aktardı. Orhun konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Projenin hayata geçmesi için çeşitli süreçler var. Yönetmeliklerin bu yönde değişmesi gerekiyor. 2011’in ilk yarısında projenin hayata geçmesini bekliyorduk ama olmadı. Bir aksilik olmazsa 2011’in sonuna kadar deniz ve hava taşımacılığında da elektronik imza dönemi başlayacak.” 

“Hem zaman hem maliyet avantajı sunuyor” 

E-imzanın sağladığı avantajları da sıralayan Orhun şunları kaydetti:

“E-imzanın sağladığı en önemli avantajlarından biri ciddi bir kaynak tasarrufu sağlıyor. Normalde kâğıt formların doldurulması ve çok sayıdaki formun dosyalarla hazırlanması ve gönderilmesi önemli bir iş. Elektronik imzanın elektronik ortamda yapılıyor olması bütün bu kâğıt formları ortadan kaldırdığı gibi otomatik form doldurulmasını sağlayarak hata riskini ortadan kaldırıyor. Bir yılda harcadığınız kâğıtları hesaplarsanız binlerce ağacın kesilmesinin de önüne geçmesini sağlıyorsunuz. Diğer taraftan insan kaynağı noktasında da tasarruf sağlıyorsunuz. Ve en önemlisi zamandan ciddi bir tasarruf sağlamış oluyorsunuz. Yine imza için mesai harcamanız ya da bir yere gitmeniz gerekmiyor. Mesai saatlerini beklemeniz gerekmiyor.” 

“Pazarda lider konumdayız” 

Yakın dönemde E-Güven dışında bu işi yapan üç şirketin daha kurulduğu bilgisini veren Orhun, bunlardan birinin TÜBİTAK olduğunu söyledi. Orhun “TÜBİTAK Başbakanlık genelgesi ile kurulan sadece kamu tarafında sertifika veren kurum olarak geçiyor. Bunun dışında bizim gibi iki şirket daha bulunuyor. Kurulduğu günden bugüne pazar lideri ise E-Güven” diye konuştu.

PERŞEMBE ROTASI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.