"Deniz emekçilerinin yıpranma payı geri verilmeli"

"Deniz emekçilerinin yıpranma payı geri verilmeli"

Video konferans sistemiyle gerçekleştirilin DTO Eylül ayı toplantısına TÜRDEF Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli’nin deniz emekçilerinin elinden alınan “Yıpranma Payı”nın yeniden geri verilmesi gerektiğine dikkat çeken sözleri damga vurdu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Video Konferans Sistemiyle gerçekleştirildi. Meclis Toplantısı, DTO resmi Youtube kanalı DTO Plus’tan canlı olarak yayınlandı. Açılış konuşmasının ardından toplantıda gündem maddeleri değerlendirilerek toplantı zabıtları onaya sunuldu.

İMEAK DTO, Bodrum şubesi için yeni bir bina alımında bulundu. Bu amaçla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınacak 1 milyon 727 bin TL TOBB desteği yardımı üyelerce kabul edildi. DTO’nun 5 yıl boyunca bu anlamda başka bir yardım talebinde bulunamayacağını taahhüt edildi. Bu nedenle üyeler arasında İzmir’i veya İzmir ve Bodrum’u TOBB’a aynı anda sunmanın söz konusu olması tartışıldı.

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, bu yardımın şimdiye kadar İMEAK DTO’nun aldığı en büyük TOBB desteği olduğuna vurgu yaparken diğer üyeler yardımların TOBB kararlarına göre TOBB’a ödenen aidat ve üye sayısı gibi koşullar neticesinde belirlendiğini söyledi. Bu nedenle alınacak yardımda bir fark olmayacağı belirtildi.

“ÖNLEMLERE HARFİYEN UYMALIYIZ”

Kıran, gündemin zirvesine oturmuş olan Covid-19 pandemisini değerlendirerek “Yazı tamamlayıp sonbahara adım attığımız günlerde 2020 yılına damgasını vuran Covid-19 salgını maalesef gündemin en üstündeki yerini korumaya devam ediyor. Vaka ve can kaybı sayısındaki günlük artış Mayıs ortasından bu yana en yüksek düzeyine ulaştı. Salgında ikinci Bir zirve yaşadığımızı söyleyebiliriz. Bu nedenle Eylül ayı meclis toplantımızı da video konferans yöntemiyle yapmanın uygun olacağını düşündük. Bu arada denizcilik sektörümüzün değerli büyüğü son başbakan Sayın Binali Yıldırım ve değerli eşinin de covid-19 testlerinin pozitif çıktığını büyük üzüntüyle öğrendik. Kendisine ve Semra Yıldırım Hanım Efendi’ye geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, sağlıklarına kavuşmalarını diliyorum. Salgına karşı herkesi azami ölçüde tedbirli olmaya davet ediyorum. Önümüzde biraz daha sabretmemiz gereken bir zaman dilimi olduğu görünüyor. Hastalığa karşı etkili bir aşı bulma çabalarında son aşamalara gelindiğine dair müjdeli haberler veriliyor. Çoğu gitti azı kaldı diyerek, virüse karşı baştan beri çok sıkı tuttuğumuz ipin ucunu kaçırmamak için önlemlere bir süre daha harfiyen uymamız büyük önem taşıyor” dedi.

“DOĞU AKDENİZ, TÜRKİYE İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR”

Doğu Akdeniz’deki gerilim ve politikalar hakkında konuşan Kıran, “Gündemin bir diğer önemli maddesi ise şüphesiz Doğu Akdeniz’deki gelişmeler. Doğu Akdeniz’de son dönemde ülkemizi direkt hedef alan bazı gelişmeler oluyor. Tahmin edilen enerji rezervleri dolayısıyla, ilgili ilgisiz bazı devletlerin bu bölgede aktör olma konusunda ortaya çıktıklarını görüyoruz. Komşumuz Yunanistan’ın da gayri hukuki birtakım girişimlerle ülkemizin denizlerdeki haklarını sınırlamaya çalıştığına şahit oluyoruz. Bilinmelidir ki; Doğu Akdeniz’de en büyük sınıra sahip ülkelerden biri olan Türkiye için bu bölge vazgeçilmezdir. Mavi vatan olarak adlandırdığımız alanda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Erdoğan liderliğinde savunma ve diplomasi alanlarında verdiğimiz büyük mücadeleyi takdirle izliyor, destekliyor, Türkiye Cumhuriyeti olarak tarihten ve deniz sınırlarından doğan hak ve çıkarlarımızın korunması noktasında alınan her adımın yanında olduğumuzu bildirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİNİN SEYRİ KONUSUNDA PANDEMİNİN GİDİŞATI BELİRLEYEN OLACAK”

Ekonomik gidişatı değerlendiren Kıran, “Değerli üyeler, pandemiye bağlı yaşanan hem dünya hem de ülke ekonomisindeki daralmalardan sonra, hazirandan önce tüm öncü göstergeler ‘’V’’ şeklinde bir toparlanmaya işaret etmişti. Ancak ağustos ayı ile beraber gelmeye başlayan veriler bu toparlanmada hız kesildiğine işaret ediyor. Çin hariç küresel ekonomik aktivite haziran sonrası gelen toparlanmanın ardından ağustos ayında yataylaşmış görünüyor. Türkiye ekonomisinin ise yüzde 9,9 daraldığı açıklandı. Bu rakam birçok ülke ortalamasına göre daha düşük bir daralmaya işaret ediyor. Merkez bankasının sağladığı likidite ve sağlanan ekonomi yönetimiyle bu parasal genişlemeyi kredi mekanizmasına yönlendirmesi hem 2.çeyrek daralmasının daha büyük olmasını engelledi hem de birçok öncü verinin gösterdiği gibi haziran sonrası ‘’V’’ şeklinde geri dönüşü sağladı. Fakat kredi genişlemesi ile gelen büyüme cari açık ve enflasyonda yukarı yönde baskı oluşturmaya başlayınca merkez bankası piyasalara sağladığı likiditeyi azaltmaya başladı ve bu durum kredi maliyetlerini yükseltti. Son haftalarda mevduat ve kredi faizlerinde yükselişler görüyoruz. Bu durum ekonomideki toparlanmanın dengelenmeye doğru gideceği ve büyüme hızının yavaşlayacağının bir göstergesi. Ekonomimizin kısa vadede seyri konusunda pandeminin gidişatı en temel belirleyen olacaktır” açıklamasında bulundu.

Kıran, sözlerinin devamında 19 Eylül için TBMM tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e Mareşal rütbesi ve Gazi unvanı verilmesinin yıldönümünü, 27 Eylül için ise Preveze Deniz Savaşı’nın 482. yıldönümünü kutladı.

Ayrıca toplantıyı yöneten Meclis Başkan Vekili Kenan Türkantos’un doğum günü ‘gündem dışı’ olarak kutlandı.

Ardından Piri Reis Rektörü Profesör Dr. Oral Erdoğan, “Ekonomide ve Piyasalarda Gelişmeler ve Beklentiler” konulu sunum yaptı.

Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli, toplantıda çok önemli bir konuya değinerek deniz emekçilerinin elinden alınan “Yıpranma Payı”nın yeniden geri verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Dereli'nin bu sözleri İMEAK DTO Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı'na da damga vurdu.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.