Demir, navlunun lokomotifi oldu

Demir, navlunun lokomotifi oldu

 Düşük demir cevheri fiyatlarının talebi artırmasıyla capesize sektöründeki navlunlar geçen hafta ortalama %10’un üzerinde arttı. Panamax kazançlarında...

 

Düşük demir cevheri fiyatlarının talebi artırmasıyla capesize sektöründeki navlunlar geçen hafta ortalama %10’un üzerinde arttı. Panamax kazançlarında da çok az da olsa bir artış görüldü. Bunun sonucunda BDI % 3’lük bir haftalık artışla 1900 puanın üzerine çıktı. Ancak daha düşük tonaj gruplarında durum farklıydı. Supramaks endeski % 8’e handysize endeksi ise % 3,5’a yakın değer kaybetti.  

Çin Demir – Çelik Endüstrisi;

Çin’in demir cevheri talebinin 2015 yılına kadar 1,13 milyar tona ulaşabileceği belirtiliyor. Geçen yıl 920 milyon ton demir cevheri tüketen Çin bu miktarın 618 milyon tonunu 40 farklı ülkeden ithal etti. İthal demir cevheri tüketimin % 67’sini oluşturdu, halbuki bu oran 10 yıl önce % 35 civarındaydı. Bu yılın ilk 10 ayında Çin’in demir cevheri ithalatı geçen yıla göre % 10,9 arttı.

Diğer yandan dünyanın en büyük çelik üreticisi olan ülke, ekonomisinin yavaşlamasıyla Kasım ayında son 14 ayın en düşük aylık çelik üretimini gerçekleştirdi. 49.9 milyon ton olan Kasım ayı çelik üretimi, 54.7 milyon ton olan Ekim ayı üretiminden % 8,8 daha az. Bu yılın Ocak-Kasım dönemi ham çelik üretimi ise geçen yıl aynı döneme göre % 9,8 daha fazla ve 631 milyon ton.

Rusya bu yıl kömür üretimini artırdı;

Bu yıl Ocak-Kasım döneminde Rusya 303,73 milyon kömür üreterek geçen yıl aynı döneme göre % 4,1 artış kaydetti. Aynı dönemde yapılan kömür ihracatı da 97,15 milyon ton ile geçen yıla göre % 8,6 daha fazla.

CAPESIZE 

Geçtiğimiz hafta capesizelar için yakalanan pozitif hareketlilik bu hafta da devam etti. Pasifik ratasından gelen istikrarlı yük talepleri bu bölgedeki kazançları 28,000$’den 34,000$’a yüksellti. Atlantik rotasında da hareketlilik vardı. Özellikle Atlantiği batı yakasındaki rotalarda çalışanlar ortalma kazançları 30,000 $ seviyelerinde gördüler. Böylece ortalma olarak 32,000$ seviyesine çıktı. 

PANAMAX

Panamakslar bir süre düşüş yaşadıktan sonra toparlandı ve bu hafta bir önceki haftaya göre endeks ve kazanç seviyelerini kurudu. Aralık ayının ikinci yarısından sonra yükselme bekleniyor. Atlantik rotasında Panamaklar, Pasific rotasına göre daha iyi bir seyir izledi.

SUPRAMAX/HANDYMAX/SIZE

Handysizelar  olagan seyirlerini izlemeye devam ediyorlar. Geçen hafta olumlu yönde kapanan endeks bu hafta negatifti ayrıca kazançlarda eksi yöndeydi ama her zamanki gibi düşüşler çok sert değildi. Özellikle Avrupa ve Akdeniz’de bağlantıların hareketlenmesi bekleniyor yakın zamanda.

COASTER                              

Geçtiğimiz hafta başı Karadeniz piyaasası artan ihracat yükleri nedeniyle hareketliydi. Bu hareketlilik genel olarak yıl sona ermeden kontrat yükümlülüklerini yerine getirmek isteyen alıcı ya da satıcıların çelik, inşaat malzemeleri, kömür ve hububut yükleri başta olmak üzere artan mal taşımalarından kaynaklandı. Piyasada açık tonaj olmasına rağmen, önceki haftaya nazaran geçtiğimiz hafta navlunlarda en az 1 Usd’lik artış oldu. Azov bölgesinde ise ice class gemi sahipleri çoğunlukla mevcut navlunlarla iş yapmak istemeyip buz döneminin gelmesini bekleme yoluna gittiler. Kış sezonunun yaklaştığı bugünlerde, özellikle nehirlerde yük taşıyan gemiler sahil şeridine gelip beklemeyi tercih ettikleri için spot gemi sayısı artıyor. Bu duruma ek olarak, coaster piyasasını etkileyebilecek diğer bir durum Avrupa’daki yük hacminin hala düşük seviyede olduğu.

Tüm bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, armatörlerin bir önce yaptıkları işlerin navlunundan daha düşüğe kesinlikle çalışmak istemedikleri görülüyor. Armatörlerin daha yüksek navlun talepleri ve beklemek isteyişlerinin nedeni, yakın bir zamanda Finlandiya Körfezin’de kötü hava koşulları ve buz sezonu olacağı için artan maliyetlerin zaten navlunları artıracağı düşüncesinden kaynaklanıyor.

Baltık bölgesinin geçtiğimiz hafta bazı spot yükler sayesinde nispeden stabil bir görünüm kazandığı not edildi.

Geçtiğimiz haftayı ülke bazında inceleyecek olursak, Libya’ya giren ithalat yüklerinin ivme kazandığı görüldü. Mısır’da ise birçok yükün piyasada olduğunu ama bunların genel olarak kiracılar tarafından navlun fikri elde etmek için piyasada sirküle edilen yükler olduğu görüldü. Yunanistan ise alüminyum, çelik, hububat, boksit ve çeşitli tohum yükleriyle piyasada aktif bir oyuncu olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye Akdeniz kıyısı ise çelik ve torbalı çimento yüklerinde belli tonajlar için artan bir performans gösteriyor.

Akdeniz piyasası geçtiğimiz hafta genel olarak iyi bir performans gösterdi fakat bölgede giderek daha çok spot gemi olduğu da gözden kaçmaması gereken bir ayrıntı olarak karşımıza çıktı. Yaklaşan yeni yıl tatiliyle birlikte piyasadaki hareketlilik kısa süreli bir kesintiye uğrayacak. Şu anki durum kısa vadede coaster piyasasının olumlu bir tablo çizeceği yönünde ama, yeni yıl ile birlikte neler olabileceği konusunda önümüzdeki haftalarda bilgi vermeye devam edeceğiz. 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.