Demir İpek Yolu’nda bir yılda 110 bin ton yük taşındı

Demir İpek Yolu’nda bir yılda 110 bin ton yük taşındı

Tarihi İpek Yolu'nu canlandıracak "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı"nda bir yılda 110 bin ton yük taşındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili'nin katılımıyla 30 Ekim 2017’de Bakü'den ilk seferi başlatılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında bir yılda 110 bin ton yük taşındı.

Avrupa ile Orta Asya, Çin ve Ortadoğu aksını ekonomik, güvenli ve elverişli rota haline getiren hattan, Türkiye'den yurt dışına inşaat malzemesi, gıda maddesi, temizlik ürünleri, tarım ürünleri, Türkiye'ye ise tahıl, demir, çinko gibi ürünler taşınıyor .

Marmaray Projesi'nin 2019'da tamamlanmasıyla Çin'den Londra'ya demiryoluyla kesintisiz yük taşınması mümkün hale gelecek.

79 kilometresi Türkiye’den geçiyor

2007 yılında ihalesi yapılan ve Temmuz 2008'de temeli atılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin 79 kilometresi Türkiye'den, 246 kilometresi Gürcistan'dan, 504 kilometresi ise Azerbaycan'dan geçiyor.

Hattın Türkiye bölümünde dört istasyon, üç köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi. Türkiye ile Gürcistan sınır geçişinin sağlandığı tünelin 2 bin 375 metresi Türkiye, 2 bin 70 metresi ise Gürcistan topraklarında bulunuyor.

Londra'dan Pekin'e kesintisiz demiryolu ulaşımı

Hattın devreye girmesiyle Londra'dan Pekin'e kesintisiz demiryoluyla ulaşmak mümkün hale geldi.

Hatla Çin'den yola çıkan yükün Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden Hazar Denizi ile Bakü Alat Limanı'na, oradan da Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınabiliyor.

TRT HABER

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.