COVID-19 tedavisinin oksijen ihtiyacına donanma desteği

COVID-19 tedavisinin oksijen ihtiyacına donanma desteği

Hindistan’da bir yandan 3’üncü dalganın gelişine mutlak gözüyle bakılırken, ülkedeki hükümet de COVID-19 tedavi protokollerinin olmazsa olmazı sayılan “sıvı tıbbi oksijen (LMO)” gereksinimlerini karşılamak amacıyla Deniz Kuvvetleri’ni görevlendirdi.

Hindistan'da, endişelendirici biçimde yavaşlama belirtisi göstermeyen ikinci COVID-19 salgını dalgasının ortasında, hükümetin onayı ile Hindistan Donanması; ülkenin yeni nesil koronavirüs hastalığı tedavisinin temel unsurlarından olan “sıvı tıbbi oksijen (Liquid Medical Oxygen=LMO)” ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen "Samudra Setu-II Operasyonu"nu başlattı.

Hindistan Deniz Kuvvetleri, denizaşırı tedarikçilerden oksijen dolu kriyojenik konteynerler ve diğer tıbbi ekipmanların nakliyesi için filosundaki 7 savaş gemisini görevlendirmeye karar verdi. Söz konusu gemiler; INS Kolkata, INS Kochi, INS Talwar, INS Tabar, INS Trikand, INS Jalashwa ve INS Airavat.

Önce Basra Körfezi'nde konuşlandırılan INS Kolkata ve INS Talwar, görev için Bahreyn ve Kuveyt'e yönlendirildiler. İlk aşamada, INS Talwar'ın Manama (Bahreyn)’dan temin ettiği 40 metrik ton “sıvı tıbbi oksijen” kaynağıyla 5 Mayıs günü akşamına kadar Hindistan'a ulaşması bekleniyor. INS Kolkata ise “LMO” tanklarından oluşan kargosunu almak amacıyla Kuveyt’e gidecek. Diğer donanma gemilerine gelince. INS Airavat, “sıvı tıbbi oksijen” temini için Singapur'a yönlendirilirken, INS Jalashwa, INS Kochi, INS Trikand ve INS Tabar da donanma karargahlarından kendilerine iletilecek ilgili emirleri beklemekteler.

deniz-kuvvetleri.jpgÖte yandan, Hindistan Deniz Kuvvetleri yetkilileri tarafından yapılan son açıklamaya göre ülkedeki donanma hastaneleri de, yaşanan acil ve özel sağlık krizi nedeniyle sivillerin kullanımına açıldı. Ayrıca donanma bünyesindeki kalifiye tıbbi personelin de, COVID-19 salgını yönetiminin gereği gibi gerçekleştirebilmesi için ülke genelindeki görev yerlerinin yeniden düzenlendiği bildirildi.

Gerektiği takdirde daha fazla gemisini “LMO” temini için görevlendirebilecek kapasiteye sahip Hindistan Donanması, geçtiğimiz sene COVID-19 pandemisinin ilk dalgası sırasında “Vande Bharat” tahliye misyonunun bir parçası olarak “Samudra Setu Operasyonu”nu devreye sokmuştu. Bu harekat kapsamında, Maldivler, Sri Lanka ve İran'da mahsur kalmış yaklaşık 4000 Hindistan vatandaşı sorunsuz şekilde ülkeye geri getirilmişti.

Uluslararası askeri gözlemciler, Hindistan’daki güncel gelişmelerin, deniz devletleri donanma güçlerinin niçin hem savaş hem de barış zamanında çok yönlü ve esnek niteliklere sahip olmalarının zorunluğu açısından hayati önemde bir örneği vurguladığı konusunda hemfikirler. Bu arada, son birkaç gün içinde Hindistan Hava Kuvvetleri de, ülkedeki oksijen tedarik ve dağıtım altyapısını güçlendirmek için yurt dışından toplam   830 metrik ton kapasiteli 47 oksijen konteynerini filosuna ait nakliye uçaklarıyla Hindistan’a taşıdı.

deniz-004.jpgHaber Derlemesi: Dr. GÜNTÜRK ÜSTÜN - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.