CMS, jantta Avrupa 3.sü olacak

CMS, jantta Avrupa 3.sü olacak

Mercedes, BMW, Audi gibi markalara da üretim yapmaya başlayan şirket, taleplere yetişebilmek için şimdi üçüncü fabrikayı kurmaya karar verdi. Bir yılda...

Mercedes, BMW, Audi gibi markalara da üretim yapmaya başlayan şirket, taleplere yetişebilmek için şimdi üçüncü fabrikayı kurmaya karar verdi. Bir yılda bitecek yeni yatırımla birlikte CMS, Avrupa'da ilk üç arasına girecek.

Strateji belgesiyle üretim ve Ar-Ge merkezi olma hedefine doğru ilerleyen otomotivde bir yatırım haberi de yan sanayiden geldi. Global krizi fırsata çeviren ve tedarik sağladığı markalar arasına BMW, Mercedes, Porsche gibi markaları ekleyen CMS, şirket tarihinin en büyük yatırımını başlattı. 135 milyon Euro'luk yatırımla İzmir'deki üçüncü fabrikasını hayata geçirecek olan CMS Jant ve Makine Sanayi'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bertuğ Ösen, Gaziemir'de bulunan Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ'de (ESBAŞ) kurulacak yeni fabrikanın siparişleri yetiştirebilmek için tam bir yıl içinde üretime başlaması gerektiğini söyledi. CMS'nin Pınarbaşı ve Çiğli'de de alüminyum alaşımlı (üst sınıf) jant üreten iki fabrikası bulunuyor. Bertuğ Ösen, yeni yatırımın 90 milyon dolarlık ilk kısmının Nisan 2012'de tamamlanacağını, böylece toplam yıllık üretim kapasitesinin 5,6 milyon adetten 7,5 milyona çıkacağını dile getirdi. 45 milyon dolarlık ikinci faz yatırımın ise 2015'te biteceğini kaydeden Ösen, böylece kurulu kapasitenin yılda 8,5 milyon adede yükseleceğini ifade etti.

Üretiminin büyük bir kısmını yurtdışı fabrikalara yönelik gerçekleştiren şirket 2008 yılında patlak veren global krizde Avrupa'daki jant üreticileri sıkıntıya girince daha önce tedarik sağlamadığı markalara da yöneldi. Krizle birlikte yıllık 3-5 milyon üretim kapasitesine sahip bazı Avrupalı üreticilerin havlu attığını belirten Bertuğ Ösen, üçüncü fabrika tamamlandığında Avrupa'nın üçüncü büyük alaşımlı jant üreticisi haline geleceklerini söyledi. Ösen, "Avrupa jant üretiminde zirvede iki Alman var. İlk sıradaki Ronal'in 15 milyon adet, ikinci sıradaki Borbet'in ise 12 milyon adet yıllık üretim kapasitesi mevcut. Biz yeni yatırımla 4'üncülükten 3'üncü sıraya çıkmış olacağız. Bizim için önemli olan, ilk 3'teki yerimizi koruyup sağlamlaştırabilmek." diye konuştu. Ösen, 2015'te yatırımlarını tamamladıktan sonra en büyük hedeflerinin ise Rusya'da fabrika kurmak olduğunu kaydetti.

Yeni fabrika yatırımının cirolarına da ciddi bir şekilde yansıyacağını ifade eden Bertuğ Ösen, geçen yıl 275 milyon dolar ciro elde ettiklerini, bu rakamın 208 milyon dolarının ise ihracattan geldiğini söyledi. "2011 yılı ciro hedefimiz 350 milyon dolar. Yatırımın tamamlanacağı 2015'te ise satış gelirimiz 450 milyon dolar olacak. 390 milyon doları da ihracattan gelecek" diyen Ösen, istihdamda artışa gideceklerini belirterek, bugün bin 400 olan çalışan sayısının 2012'de 2 bine, 2015'te ise 2 bin 400'e çıkacağını dile getirdi.

Ailenin jant üretim fikrinin ilk olarak Tofaş'a tedarik sağlamak amacıyla çıktığını hatırlatan CMS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ösen, 2008 yılının şirket tarihi için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek şunları söyledi: "2008'de krize yakalandık, hatta 200 kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldık. Ancak boş durmadık. Yeni pazarlar, yeni müşteriler peşinde koştuk. Kriz döneminde lüks markaların kapısını çaldık. Ekonomik krizde Avrupa'daki birçok tedarikçi zor duruma düştü. Bazıları iflas etti, bazıları başka şirketlere satıldı. Ünlü BBS gibi 3-4 milyon kapasiteli jant üreticileri el değiştirdi. O dönemde iflas eden şirketler nedeniyle tedarik sorunu çekmeye başlayan BMW, Porsche, Lexus, Mercedes, Audi'yle anlaştık. Yeni tesisimiz için Macaristan'da üretim yapan Souft Tech şirketinin makine parkını satın aldık. Yine Avrupa'da sıkıntı içindeki bir rakibimiz ile de görüşmelerimiz sürüyor."

Başbakan Tayyip Erdoğan'dan Ar-Ge belgesi aldıklarını belirten Ösen, özellikle jantların biraz daha hafifletilmesi konusunda önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. Alaşımlı jant üretiminin 'sıfır hata' isteyen bir iş olduğunu belirten Bertuğ Ösen, CMS'nin hafifletme çalışmalarıyla Toyota Motor tarafından kalite dalında yılın en iyi 5 tedarikçi firmasından biri seçildiğini dile getirdi.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.