Çin'in talebi capesize gemilere yaradı

Çin'in talebi capesize gemilere yaradı

 Dünyada bir çok borsada hisse senetlerinin değer kaybetmesi ile küresel finansal piyasaların istikrarsız bir görünüm arz ettiği geçen hafta kuru...

 

Dünyada bir çok borsada hisse senetlerinin değer kaybetmesi ile küresel finansal piyasaların istikrarsız bir görünüm arz ettiği geçen hafta kuru yük piyasası bir önceki hafta yakaladığı yukarı hareketini devam ettirdi. BDI % 13’ün biraz üzerinde değer kazanarak haftayı 1462 puandan kapattı. Bütün tonaj gruplarının endeksleri artarken en fazla artış  capesize endeksinde oldu ve BCI % 20 civarında arttı. BPI ve BSI’daki artış ise % 6 civarında kaldı.

Çin’in demir cevheri talebi piyasanın bu çıkışındaki ana etken oldu. Hindistan’ın sınırlı demir cevheri üretimi nedeniyle Çinli alıcıların Avustralya ve Brezilya’ya yönlenmeleri capesize gemilerine yaradı.

Ancak, Temmuz ayı demir cevheri ithalat miktarı son dört ayın en yüksek seviyesinde  ve 54.5 milyon ton olarak açıklanan Çin’in demir cevheri talebinin devamlılığı halen limanlarında bulunan yüksek stoklar nedeniyle güvenilir değil. Ama yine de yılın üçüncü ve artan bir şekilde dördüncü çeyreğinde Çin’in demir cevheri ithalatının bu hızda devam edeceği görüşleri azınsanmayacak şekilde mevcut.

HABER VE YORUMLAR

Çin Temmuz ayında rekor seviyede kömür ithalatı gerçekleştirdi.

Dünyanın en büyük kömür tüketicisi ve üreticisi olan Çin Temmuz ayında, yaşadığı son 7 yılın en kötü enerji kıtlığının ortasında bir önceki yılın Temmuz ayına göre % 34 daha fazla kömür ithal etti. 17.53 milyon ton olan Temmuz ayı ithalat miktarı aylık bazda bir rekor. Bir önceki en yüksek ithalat 17,34 milyon ton ile geçen yıl Aralık ayında gerçekleştirilmişti.

İçte üretilen kömür fiyatlarının ithal kömür fiyatlarına yakın olmasının ithalatçıları teşvik ettiği ülkenin kömür ithalatının yaklaşan kışa hazırlık maksadıyla Eylül ve Ekim aylarında da aynı hızda devam etmesi bekleniyor.

Diğer yandan bu yılın ilk yedi ayı toplam kömür ithalatı 87,87 milyon ton ile geçen yılın aynı döneminden % 5,3 daha az.

Ucuz Kardeniz buğdayı Asya’ya yönleniyor;

Rusya ve Ukrayna’dan Asya’ya olan buğday taşımalarının 2011-2012 sezonunda 2 yıl öncesine göre iki katına ulaşması bekleniyor. Çünkü sözkonusu iki yıl içerisinde yüksek ekonomik büyüme sağlayan Asya ülkelerinin buğday talebinin artması buna gerekçe olarak gösteriliyor.

Bir yıla yakın bir süredir uygulanan ihracat yasağının kaldırılmasıyla Rusya hububat ihracatı 32,6 milyon ton ile Temmuz ayında rekor kırdı. Market uzmanları bu rakamın önümüzdeki aylarda daha da artacağı görüşünde.

ABD Tarım Bakanlığı bu ay Rusya ve Ukrayna’nın birlikte 2011-2012 sezonu buğday ihracat tahminini 5,5 milyon ton artırarak 25 milyon ton’a çıkardı. Bu tahmin gerçekleşirse iki ülke birlikte ABD’den sonra dünyanın ikinci büyük buğday ihracatçısı durumuna gelecek.

Şu anda Karadeniz buğdayının fiyatı ABD buğdayından daha düşük ama fark gittikçe kapanıyor. Asya’ya yapılan buğday taşımalarında Rusya ve Ukrayna’nın ABD’ye nazaran navlun ücreti açısından da avantajı bulunmakta. Gerçi iki ülkeden Asya’ya yapılan taşımlarda rotanın korsanlığın yaygın olduğu Aden Körfezinden geçmesi nedeniyle sigorta ücretleri daha yüksek.

CAPESIZE 

Haftaya sakin bir başlangıç yaptıktan sonra capesize piyasaları Salı gününden itibaren oldukça aktif olmaya başladı. Çin’den çıkan demir yükü sayesinde piyasalar haftayı artıda kapatayı başardı.

PANAMAX

Panamaks piyasaları capesizalara benzer bir seyir izlemesine rağmen panamakslar hafta başında aktif iken haftanın geri kalanını sakin geçirdi.  Transatlantik rotasındaki yüklerde azalma görülürken Cuma günü psifik rotasında yoğun bir hareketlilik görüldü.

SUPRAMAX/HANDYMAX/SIZE               

Endonezya ve Hindistan’dan çıkan  yükler handy piyasalarında rateleri yukarı çekmeyi başarırken Atlantik rotasındaki durgunluk ile piyasalar dengelendi ve 33. hafta bir önceki haftaya göre çok az bir farkla pozitif yönde kapandı.

COASTER                             

Geçtiğimiz hafta başında Yunanistan/Ege, Türkiye/Akdeniz ve Mısır/Akdeniz arasında kalan üçgende tonaj arzının nispeten azalmış olduğu görüldü. Hafta ortasına doğru, armatörler önceki bağlantıları da baz alarak özellikle gübre, çelik kömür ve hububat yükleri için daha sıkı pazarlık yapmaya başladılar.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.