Çin'de enerji sıkıntısı navlunu vuracak

Çin'de enerji sıkıntısı navlunu vuracak

  Geçen hafta capesize piyasasının BDI’ya destek sağladığı diğer bir hafta oldu. Bu sayede BDI bir önceki hafta kapanış değerini 2 puan gerilemiş...

 

 

Geçen hafta capesize piyasasının BDI’ya destek sağladığı diğer bir hafta oldu. Bu sayede BDI bir önceki hafta kapanış değerini 2 puan gerilemiş de olsa bir anlamda korudu. Capesize endeksinin % 3,6 arttığı haftada panamax endeksi % 10 civarında düştü. Küçük tonajlar da ise çok fazla bir değişiklik olmadı.

Yeni gemi arzının sarsıntılarını göğüsleyemeyecek gibi gözüken kuru yük piyasası  Çin ekonomisindeki değişikliklerden ziyadesiyle etkilenerek istikrarsız bir görünüm çizmeye bu yıl da devam ediyor. Yeni inşa gemi arzları hizmet dışına çıkarmalara nazaran ağır basarak yakın ve orta vadede navlunlar üzerinde bir baskı unsuru olarak kalmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Çin ekonomisindeki büyük yavaşlama korkusu ile yılbaşındaki değerininin % 20’sinden daha fazla oranda aşağıda BDI diğer yıllara nazaran daha düşük seviyelerde seyrediyor. Çin’deki gelişmeler brokerlar tarafından yakından takip ediliyor. Çin son yılların en kötü enerji sıkıntısını yaşıyor, bu durumun navlun piyasasına etki etmesi çok muhtemel. Dünya ekonomisinin geleceği hakkındaki belirsizlikler de ham madde talebi üzerinde olumsuzluklar yaratabilir.

Hindistan gibi yükselen ekonomilere sahip ülkeler ve diğer büyük ekonomiler dünya ekonomisinin duraklama öncesi faaliyet seviyelerine dönmedikçe piyasadaki istikrarsızlık devam edecek gibi.


HABER VE YORUMLAR

Dünya Çelik Birliği (WSA) 2010 çelik üretim rakamlarını açıkladı; 

Dünya Çelik Birliği (WSA)’nin verilerine göre geçen sene dünya çelik üretimi 1,413.5 milyon ton olarak gerçekleşti. Çin ve Japonya en fazla üretim gerçekleştiren ilk iki ülke olma vasıflarını sürdürürken ABD, Hindistan ve Rusya’yı geride bırakarak üçüncü sırayı aldı.

İlk dört sırayı alan ülkelerde ve genel olarak dünyada 2009 ve 2010 yılı çelik üretimleri aşağıda belirtilmiştir.

Ülke                      2010 (milyon ton)           2009 (milyon ton)

Çin                         626.7                                    573.6

Japonya                 109                                        87.5

ABD                        80.5                                       58.2

Hindistan              68.3                                       63.5

Dünya                  1,413.5 milyon ton          1,230.9 milyon ton

WSA’nın verilerine göre geçen yıl dünyada üretilen çeliğin % 17’si aşağıdaki 5 büyük çelik fabrikası tarafından üretildi.

  • ArcelorMittal

  • Baosteel

  • Posco

  • Nippon Steel

  • JFE 

     

 

Rusya’nın kömür üretim beklentisi pozitif;

Rus Bilim Akademisi, en iyi şartlar oluştuğunda 2030 yılına kadar Rusya’nın yıllık kömür üretiminin şimdiki bulunduğu seviyeden 1/3 oranında artarak 420 milyon ton’a ulaşmasını beklediklerini belirtti. Bu üretime göre yıllık ihracatın da 170-180 milyon ton civarında olabileceği tahmin ediliyor. Rusya 2010 yılında 317 milyon ton kömür üreterek bunun 115.7 milyon tonunu ihraç etmişti.  Dünya petrol fiyatlarına ve kömür piyasasının durumuna dayandırılan tahminlerde en kötü şartlarda gelişirse ülkenin 2030 yılına kadar yıllık üretiminin 290 milyon tonda ihracatının ise 80-90 milyon tonda kalması bekleniyor.

CAPESIZE 

Capesizelar bu hafta 2011 yılı içindeki en iyi çıkışlarını gerçekleştirdiler. Hem endeks hem de kazançlar çıkış yönündeydi. Trans-atlantik rotasındaki gemilerkazançlarını ortalama 1000$’ın üzerinde arttırdılar. Pasific rotasındakiler ise ortalama olarak kazançlarını 500$ arttırdılar. Bununla birlikte period baglantıları kazançlarını 13,000 $ seviyelerine çıkardı. Önümüzdeki günler için capesize kazançlarının artışının devam edeceği yönüne.

PANAMAX

Panamaks endeksi ve panamaks kazançları Capesizelar çıkış yönüne geçtiginden beri kan kaybediyor. Bu hafta aslında yüksek beklentiler ile başladı. Ancak taleplerin azalması nedeni ile ilk düşüşler Trans-Atlantik rotasında gerçekleşti ve kazançlar 15,000 $’ın altına düştü. Pasifik rotasında ise kazançlar Amerika’dan gelen talepler ile 9,000-10,000 $ arasında gerçekleşti.

SUPRAMAX/HANDYMAX/SIZE

Supramaks kazançları uzun zaman sonra ilk kez panamaks kazançlarının üzerine çıktı. Çin-Hindistan arasındaki taşımalarda 9000$ civarında kaldı. Batı, US Gulf rotasındaki yükler ve kazançlar sabit kalırken UK Rusya’dan çıkacak olan tahıl yükleri beklentisi ile yukarı doğru bir seyir izledi.

COASTER

Coaster piyasalarında bu hafta düzenzilik hakimdi diyebiliriz. Kargo talepleri çok düzensiz ve belirsizdi. Tahıl, gübre, mama gibi yük taşıma talepleri aynı oranda kaldı. Kuzey ve Kuzey Doğu Baltık rotasında tomruk ve kereste yükü çogunluktaydı. Almanya’dan çıkan genel kargo yükleri 3-5000mt arasında ve 12-13 euro civarında kaldı.Kuzey ve Karadeniz bölgesindeki rotalarda  Rusya’dan çıkan yükler ile bir yoğunluk yaşandı. UK-Avrupa-Akdeniz arasındaki rotalarda zaman zaman handysizelara yönelim oldugu söylenebilir. Uzak Doğu’da bu hafta coasterle için tonaj fazlalıgı vardı. Hindistan rotasındaki ratelerde bu sebeple bir artış görüldü.


MARVEL DANIŞMANLIK&DENİZCİLİK A.Ş

www.marveldanismanlik.com.tr Bu rapor sadece adreslenen alıcıların bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda içerilen bilgiler Marvel Danışmanlık ve Denizcilik A.Ş'nin güvenilir bulduğu kaynaklardan ve piyasa analizlerinden derlenmiştir. Rapor, yayımlandığı tarih için güvenilirdir.Marvel, alıcı tarafından bu raporun herhangi bir şekilde kullanımından doğabilecek olası bir sorumluluğu kabul etmemektedir.              

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.