Çin, okyanusları bağlayacak

Çin, okyanusları bağlayacak

Financial Times'a konuşan Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, "Bu gerçek bir teklif... ve oldukça da ileri bir safhada... Çinlilerin ton başına taşıma...

Financial Times'a konuşan Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, "Bu gerçek bir teklif... ve oldukça da ileri bir safhada... Çinlilerin ton başına taşıma ve yatırım maliyetiyle ilgili yaptıkları çalışmaların hepsinin verdiği sonuçlar olumlu" dedi.

Kolombiya'da yapımı planlanan demiryolu inşaatı, Çin'in son dönemde gelişmekte olan ülkelere yaptığı kredi yardımının son halkasını oluşturuyor. Çinli bankaların son iki yıllık süreçte gelişmekte olan ülkelere kullandırdıkları kredi miktarı Dünya Bankası'nı geride bıraktı.

 

KOLOMBİYA?DAN ÇİN?E HAMMADE TRANSFERİ

 

220 kilometre uzunluğunda olması planlanan demiryolu Büyük Okyanus kıyısından, Cartagena şehri yakınlarına kadar uzanacak. Cartagena, Çin'den ithal edilen ürünlerin Amerika kıtasına dağıtımında üs konumunda bulunacak. Aynı şekilde, bu yolla Kolombiya'daki hammaddelerin Çin'e transferi de gerçekleşecek.

Abartılı bir beklenti yaratmak istemediğini söyleyen Santos, Asya'nın dünya ekonomisini motoru işlevini gördüğünü ve yapılması planlanan demiryolunun oldukça mantıklı bir yatırım olacağını söyledi.

 

UZUN ZAMANDIR HAYALDİ

 

Kolombiya uzun zamandan beri Panama Kanalı'na bir alternatif geliştirmenin hayalini kuruyordu. ABD'nin Güney Amerika'daki en yakın müttefiki olan Kolombiya, her iki ülke arasıda imzalanan ancak ABD Kongresi'nde bekleyen serbest ticaret anlaşmasının dört yıldır onaylanmaması nedeniyle tepkili.

Bununla birlikte Çin ile Kolombiya arasındaki karşılıklı ticaret ise 1980 yılında bulunduğu 10 milyon dolardan, 2010 yılında 5 milyar dolara çıkmış bulunuyor. Bu ticaret hacmiyle Çin, ABD'den sonra Kolombiya'nın ikinci büyük ticaret ortağı durumunda geldi.

Gelişmeleri değerlendiren Çin'in Kolombiya Büyükelçisi Gao Zhengyue ise, "Kolombiya çok önemli stratejik bir konumda bulunuyor ve biz burayı Latin Amerika'nın geri kalanı için bir liman ülkesi olarak görüyoruz" dedi.

 

ÖNCELİKLİ HEDEF ÇİN?E KÖMÜR TAŞIMAK

 

Çinli ve Kolombiyalı yetkililer, 797 kilometreyi bulabilecek demiryolu projeleri ve Büyük Okyanus kıyısındaki Buenaventure limanın genişletilmesi görüşmeleri oldukça ileri safhada olduğunu belirtiyor. Maliyeti 7.6 milyar dolar olarak tahmin edilen projeye krediyi Çin Kalkınma Bankası sağlayacak. Bu demiryolu aracılığıyla Kolombiya'dan, okyanus kıyısına başta kömür olmak üzerek yıllık 40 milyon tonluk taşıma gerçekleştirilecek.

Dünyanın beşinci en büyük kömür üreticisi olan Kolombiya, dünyadaki talebin çoğu Büyük Okyanus tarafından gelmesine rağmen, kendi kömür üretiminin büyük kısmını Atlas Okyanusu kıyısındaki limanlardan gerçekleştiriyor.

 

LOJİPORT 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.