Cilvegözü'nde "çifte müjde" bereketi

Cilvegözü'nde "çifte müjde" bereketi

İran'ın ithalatta Türkiye’ye uyguladığı konsolosluk onayını kaldırması ve Cilvegözü Sınır Kapısı’nın yeniden faaliyete geçmesi ihracatçıya çifte açılım oldu.

Suriye’de yaşanan iç savaş ve Türkiye sınırı yakınında yer alan Babel Hava Sınır Kapısındaki güvenlik koşulları nedeniyle 3 Ağustos’ta ticari TIR geçişine kapatılan Cilvegözü Sınır Kapısı yeniden ticari TIR geçişine açıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) İdlib bölgesine girdikten sonra güvenli bölgelerin oluşturulmasının ardından yarım kalan ticaret kaldığı yerden devam edecek. İnsani yardım, gıda, ilaç ve temizlik maddesi dışındaki nakillere kapatılan Cilvegözü Sınır Kapısı’nın yeniden faaliyete geçmesinin ardından bölgede uzun TIR kuyrukları oluştu.

DEMİR VE ÇİMENTO GEÇİŞLERİ YAPILMAYACAK

Konuyla ilgili Cilvegözü Sınır Kapısı’nda açıklamalarda bulunan Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, “Hatay’da ticaret yeniden canlanacaktır. İlk etapta demir ve çimento ihracatının dışında bırakılacaktır. Türk askerinin İdlib operasyonu kapsamında oluşturacağı güvenli bölgelerin ardından uygulanan bu kısıtlama da ortadan kaldırılacak. Cilvegözü Sınır Kapısı Suriye’ye açılan en önemli ticaret yollarından birini oluşturmaktadır. Sadece Suriye değil Arap yarımadasındaki birçok ülkeye yapılan yatırımlar buradan gitmektedir. Türkiye ekonomisine ciddi derecede katma değer sağlayan sınır kapısı eski günlerdeki gibi canlanacaktır. İdlib operasyonu ile birlikte oluşturulacak güvenli bölgelerden ticari TIR’lar rahatlıkla Reyhanlı’dan Ortadoğu’ya açılabilecek” diye konuştu.

bulent-aymen-002.jpgBÖYLE GİDERSE TİCARETİMİZ 1,5 MİLYAR DOLARA ULAŞIR

Türkiye İhracatçılar Meclisi Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen, “Bu sabah itibariyle Suriye’ye sınır Cilvegözü Gümrük Kapısı ticari TIR’lar için sevkiyata açıldı. Hatta 4 kilometre TIR kuyruğu oluştu. Bizim Suriye’ye 2011 krizi öncesinde 1,5 milyar dolar ihracatımız 2,5 milyar dolar civarında da bir toplam iş hacmimiz vardı. Bunun yanı ıra birçok Türk firması da orada iş yapıyordu. Bu savaş sonrasında durdu. Eğer ortam durulursa önümüzdeki yıl Türkiye’nin ihracatı yine 1,5 milyar dolar olur. Açılan kapıyla da güzel bir adım atmış olduk. Güvenli bölgelerin oluşturulmasıyla ticaretimiz doğru orantılı olarak artıyor. Bu anlamda doğru bir yoldayız. Suriye’nin de Türkiye ile siyasal anlamda iyi ilişkiler içinde olması lazım. Çünkü onların en büyük ticari partneri biziz” dedi.

SINIRDAN GEÇEN TIR 100 BİNİ BULUR

fatih-sener-012.jpgUluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener de, “3 Ağustos’tan bu yana kapalı olan Cilvegözü’nün yeniden açılması sevindirici bir haber. Çimento ve inşaat malzemeleri harici ticari taşımalar izin verildi. İnşaat malzemeleri de Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan geçişini sağlıyor. Suriye krizi öncesi bizim yılda 100 bin TIR’lık taşıma kapasitemiz vardı. Bu savaşın hemen akabinde 5 binlere kadar düşmüştü. Geçen yıl bu 100 binlere kadar tekrar tırmandı. Bölgede huzur ve istikrar geliştiğinde taşımacılık sayısı da hızla artacaktır. Savaş olması nedeniyle yeniden yapılması gerekn bir ülke var yanıbaşımızda. Sınırın açılmasıyla eski seviyelerin bile üzerine çıkarız” diye konuştu. Suriye’nin Türkiye için bir lojistik transit ylu olduğunu da hatırlatan Şener, güvenli bölgelerle birlikte 3 katına çıkan maliyetleri düşürülebileceğinin altını çizdi.

İRAN, KONSOLOSLUK ONAYINI KALDIRDI

 Türkiye ile İran arasındaki ticareti olumsuz etkileyen “konsolosluk onayı” sorunu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Bakanlık yetkililerinin yoğun girişimiyle çözüldü. İran, geçen yıl Türkiye’den ithalat için İran konsolosluklarından tasdiki şart koşan bir karar almıştı. Bu karar, konsolosluktaki bürokratik işlemler nedeniyle zaman kaybına, belge ücretleri nedeniyle de maliyet şikayetlerine yol açmıştı.

 Ekonomi Bakanlığı da İran’ın bu tavrına karşın, eylül ayından itibaren “konsolosluk onay şartı” uygulamasına geçmişti. Edinilen bilgiye göre, Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin bürokratlarına verdiği talimatın ardından başlayan temaslar olumlu sonuç verdi ve İran, geçen yıldan bu yana Türk ihracatçısına uyguladığı, dış ticareti olumsuz etkileyen konsolosluk onayı şartını geçen hafta itibarıyla kaldırdı.

BURSATV.COM.TR

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.