Çevreci otomobillere ilgi artıyor

Çevreci otomobillere ilgi artıyor

Bu yükseliş, ancak 2020'li yıllarda yaygınlaşmaya başlaması beklenen elektrikli otolara ilgiyi öne çekiyor. Dün kapılarını medya mensuplarına açan...

Bu yükseliş, ancak 2020'li yıllarda yaygınlaşmaya başlaması beklenen elektrikli otolara ilgiyi öne çekiyor. Dün kapılarını medya mensuplarına açan Cenevre Otomobil Fuarı, petrol fiyatlarındaki artışı yansıtırcasına 'daha az tüketen' modellerin gösterisine dönüştü.

Otomobil fuarı 40'tan fazlası çevreci toplam 170 otomobilin gün yüzüne çıkışına sahne oluyor. Türkiye'de elektrikli otomobillere yönelik vergi taslağının açıklanmasının hemen ardından gerçekleşen fuar, Türk işadamı ve yöneticilerinin de ilgisini çekiyor. Koç Holding'den Rahmi Koç, Mustafa Koç ve Ali Koç, Doğuş Holding Başkanı Ferit Şahenk, Kibar Holding Başkanı Ali Kibar ve birçok üst düzey yönetici fuara katıldı Fuarda ilk kez gün yüzüne çıkan otomobiller arasında Ferrari'nin ilk dört çeker otomobili FF, Lamborghini Aventador, Bugatti Supersport, Maserati GranCabrio, Aston Martin Virage gibi spor modeller, Rolls Royce 102EX, Ford Vertrek, BMW Vision Connected Drive, Mercedes E-Cell, Nissan Esflow, Mazda Minagi, Seat İBx, Subaru Trezia Mini Pocketman, Mitsubishi GCS gibi konseptler, Audi A3 sedan, Chevrolet Cruze HB, Kia Rio, Fiat Freemont, Ford B-Max, Hyundai i40, Mercedes C Classe gibi yeni otomobiller bulunuyor.

Fuarda ayrıca yeni Range Rover, Infiniti M35, Porsche Panamera, Ford C-Max, Volvo V60, Toyota Yaris, Honda Jazz gibi birçok modelin hibrit ya da ileri düzeyde tasarruf sağlayan plug-in hibrit modelleri dikkatleri çekiyor. Fuarın Türkiye'ye bakan yüzünde, Bursa'da üretilen Fiat Doblo ve Fiorino'nun Mylife versiyonları, Gölcük'te üretilen Ford Connect'in tam elektrikli versiyonu, Hyundai i20, Toyota Verso var. Ayrıca Türk sanayici ve girişimciler tarafından satın alınan Fransız Synergethic şirketinin ürünü olan üç tekerlekli elektrikli araç Tilter ve Türk Emre Hüsmen'in de tasarım ekibinde yer aldığı İED markasının Scorpion konsepti de ön plana çıkıyor.

Türkiye'de geçen hafta açıklanan elektrikli otomobildeki ÖTV oranları Cenevre'de etkisini gösterdi. Toyota yöneticileri, mevcut çevreci teknoloji olan hibrit teknolojisinin 14 yıldan beri kendileri tarafından üretildiğini, elektrikli otomobilin ise henüz hayata geçme konusunda sıkıntılar yaşadığını kaydetti. Bu yüzden Türkiye'de sadece elektrikli otomobillere yönelik farklı vergi uygulanmasına şaşırdıklarını kaydeden Toyota yönetimi, kendilerinin de elektrikli araçlar geliştirdiğini, ancak bugün ağırlıklı olarak hibrit motorların satın alınabilir bir teknoloji olduğunu dile getirdi.

Koç'tan yoğun mesai

Hannover'da Başbakan Tayyip Erdoğan ve Ford Başkanı Alan Mullaly'yi bir araya getiren Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, ardından Cenevre'ye geçerek burada da Ford Avrupa Başkanı Stephen Odell ile görüştü. Koç daha sonra oğulları Ali ve Mustafa Koç, Koç Holding CEO'su Turgay Durak'la fuardaki otomobilleri inceledi.

Erdoğan, Ford başkanından daha fazla yatırım istedi

Dünya devi Ford'un Türkiye'de 1,2 milyar lirayı bulan yatırımlar başlarken Başbakan Tayyip Erdoğan'la Ford Motor Company Başkanı Alan Mullaly, Almanya'da bir araya geldi. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Sanayi Bakanı Nihat Ergün ile Ali Koç'un da hazır bulunduğu görüşme, planlananın üzerinde iki saate yakın sürdü. Görüşmede Erdoğan'ın Ford Başkanı'na Türkiye'deki yatırım tutarlarını artırması, yerlilik oranlarının yükseltilmesi, Ar-Ge konusunda Türkiye'nin rolünün artması gibi konuları gündeme getirdiği öğrenildi. Mullaly'nin ise hem mevcut yatırımlar hem de yeni yatırım kararlarıyla Ford'un Türkiye'ye olan güveninin işbirliğinin ortaya konulduğunu dile getirdiği belirtiliyor. Görüşmede gündeme gelen bir başka konu ise Erdoğan'ın son dönemde her ortamda dile getirdiği Türk otomobil markası geliştirilmesiyle ilgili verdiği bilgiler oldu. Türkiye'de 1,2 milyar lira tutarında yeni yatırıma start veren Ford Otosan'ın neler yapacağının detayları da netleşmeye başladı. Son olarak yılda 100 bin adet üretilecek yeni bir ticari araç için düğmeye basan şirket, yeni modeli 3-4 yıl içinde piyasaya sürmeyi planlıyor.

İlk dört çeker Ferrari

Ferrari'nin tarihindeki ilk dört tekerlekten çekişli spor modeli Ferrari FF, 660 beygirlik V12 motoru ile 0-100 km hızlanmasını 3,7 saniyede tamamlıyor. Dört kişilik tasarlanan araç yazın Türkiye'de satışa sunulacak. Ferrari FF, fuarın en hızlı modellerinden biri.

Lüks araziden tasarrufa

Lüks arazi araçları konusunda uzman Range Rover, tasarruf konusuna el atmış durumda; yeni nesil şarj edilebilir hibrit motora sahip Range Rover, Cenevre'de gün yüzüne çıkan araçlar arasında.


ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.