ÇED toplantısı yapıldı

ÇED toplantısı yapıldı

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Trabzon, Tirebolu, Gümüşhane ve Erzincan Demiryolu Projesi’nin bölgenin yapısına, coğrafi koşullarına...

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Trabzon, Tirebolu, Gümüşhane ve Erzincan Demiryolu Projesi’nin bölgenin yapısına, coğrafi koşullarına ve doğal güzelliklerine göre dizayn edileceğini söyledi.

Balta, Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce “Trabzon, Tirebolu, Gümüşhane ve Erzincan Demiryolu Projesi” ile ilgili halkı yatırım hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüşlerini almak ve ÇED sürecinde katılımı sağlamak amacıyla Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıda, hükümetin 2002′den beri Türkiye’de insanların hayallerini gerçekleştirdiğini, herkesin de buna şahit olduğunu belirtti.

Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefine emin adımlarla yüründüğünü ifade eden Balta, “Ulu Önder’in hayalleri gerçek oluyor. Ankara-Eskişehir hızlı tren hattı çalışıyor, Konya hattı çalışıyor ve burada son derece olumlu verimli çalışmalar var. Ödenek problemi yok. Hiçbir kurumumuzda ödenek problemi yok” dedi.

Balta, demiryolunun bölge insanının hayali olduğunu ve yapılan bilgilendirme toplantısının tarihi bir misyon taşıdığını vurgulayarak, “Trabzon, Tirebolu, Gümüşhane ve Erzincan Demiryolu Projesi bölgenin yapısına, coğrafi koşullarına ve doğal güzelliklerine göre dizayn edilecektir” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından Trabzon, Tirebolu, Gümüşhane ve Erzincan Demiryolu Projesi, proje ihalesini alan Yüksel Domaniç Mühendislik Şirketinden proje mühendisi Hakan Yeşiltepe, proje ile ilgili katılımcılara teknik bilgiler sundu.

”Ülkenin kaynaklarını optimum kullanmalıyız”

Bilgilendirmenin ardından söz alan Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, projede hem Trabzon’a hem de Tirebolu’ya yükleme limanı yapıldığına dikkati çekerek, “Tirebolu’ya yükleme bindirme limanı yaptığınız zaman Trabzon’a gelmeyin, lüzum yok. Olmaz bu iş. O zaman Samsun’dan Batum’a kadar demiryolu yapalım. Bu ülke oraya kadar tren yolu yapar mı, yapar efendim. Dolguyla yapmaz tünelle, viyadükle yapar. Sahilden değil, azıcık iç kesimden yapar. Bu ülke ve bu millet bunu yapar. Ama şimdi Gümüşhane’ye geldikten sonra Tirebolu’ya gideceksek Trabzon’da liman, yükleme bindirme indirme olmaz. Trabzon’da olacaksa Tirebolu’da olmaz. İkisini de sahilden birleştirelim. Ülkenin kaynaklarını optimum kullanacağız” dedi.

Projede Gümüşhane’den Trabzon’a kadar 17 viyadük, Gümüşhane’den Tirebolu’ya kadar ise 32 tane viyadüğün yer aldığına dikkati çeken Gümrükçüoğlu, şunları kaydetti:

“Niye zorluyoruz kardeşim- Tünel Gümüşhane’den Trabzon’a 24 tane, Gümüşhane’den Tirebolu’ya 59 tane köprü var. Viyadük ve köprü, tünel mukayesesi ortada. Bu konuyu her platformda dile getirdik ve getiririz de. Gümüşhane’de bir karar verilecek ya ‘Tirebolu’ya gideceğim, liman yapacağım, yükümü indireceğim, bindireceğim’ veya ‘Trabzon’a geleceğim yükümü indireceğim bindireceğim.’ Bu şehir kim ne derse desin Trabzon Erzincan demiryoluyla limanın yapılacağı şehirdir. Trabzon 4 bin yıllık bir kenttir ve bir lojistik merkezdir. Bunu burada kayda alın. Bugüne kadar söyledik bugün de söylüyoruz. Varsa bu ülkenin o kadar kaynağı o zaman peki liman yapalım Artvin’e de Hopa’ya da her yere yapalım devam edelim. Böyle proje olmaz. Gümüşhane’de karar verilecek, ekonomik olan Tirebolu’dur oraya limanı yapacağız ya da ekonomik olan Trabzon merkezdir oraya ineceğiz, oraya liman yapacağız. Biz bu görüşümüzü rapor haline de getireceğiz ve ilgili kurumlara göndereceğiz.”

RAYTÜRK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.