Dr. Güntürk Üstün

Dr. Güntürk Üstün

“Carnival”den Yine Etkileyici Bir 4’lü Atak

1970’lerde yılda ancak 500 000 kişinin yolcu olarak katıldığı küresel kruvaziyer turizmi, 2018’e gelindiğinde yılda 25 milyonu aşkın yolcuyu ağırlayan, âdeta açlığı dinmek bilmez bir endüstriye dönüşmüştü. Kruvaziyer sektörü 2019 senesine, 2027 yılına kadar denizlere inecek 124 yeni yolcu gemisinin (39 farklı gemicilik kuruluşuna ait) müjdesiyle, istatistiklerine yaraşır görkemli bir giriş yaptı denilebilir. Söz konusu gemilerden değişik büyüklüklerde 24 tanesinin bu sene içerisinde deniz sularına kavuşacak olması ise sektörün bir “ilk”e, daha doğrusu ticari denizcilik tarihinde şimdiye dek görülmemiş bir “rekor”a imza atması anlamına geliyor. 24 yepyeni gemiyle kruvaziyer sektörü bu sene 42 488 yataklık ek bir kapasiteye de kavuşmuş olacak.

carnival.jpg

Bünyesindeki 104 yolcu gemisi ve Carnival Cruise Line, Costa Crociere, Cunard Line, Princess Cruises, Holland America Line, AIDA Cruises gibi kendisini çoktan kanıtlamış köklü ve deneyimli denizcilik şirketiyle dünyada 700’ü aşkın limana sefer yapan “Carnival Corporation”, şu an için gezegenimizin en büyük ve en popüler kruvaziyer kuruluşudur. Genel merkezi Birleşik Amerika’nın Miami şehri ve İngiltere’nin Londra kentinde bulunan “Carnival Corporation”un flaması altındaki 3 küresel markanın [Carnival Cruise Line-Costa Crociere-Princess Cruises] 2019 senesi içerisinde toplam 4 lüks gemisi (tıpkı 2018 yılı içinde seferlerine başlayan yeni 4 lüks gemisi gibi) hem deniz suları hem de deniz yolculuğu sevdalılarıyla buluşacak. Bu 4 yolcu gemisinin yanı sıra kuruluşun genişleme stratejisi kapsamında, 2025’e kadar 20 yeni gemiyi daha filosuna katması bekleniyor. Dilerseniz, gelin birlikte söz konusu 4 kruvaziyerin temel özelliklerine bir göz atalım.

Carnival Panorama [İşletmeci Şirketi: Carnival Cruise Line]

Panama bandırası taşıyacak “Carnival Panorama” kruvaziyer gemisi, önümüzdeki Aralık ayında Long Beach rıhtımına yanaştığında, şirketinin son 20 sene içinde Kaliforniya’daki bağlama limanına ulaşan ilk gemisi olacak ve yakın zamanda yenilenen terminal binasından yolcularını alarak, 2019 sonu ve tüm 2020 yılı boyunca düzenli biçimde Meksika Rivierası'na 7 gün sürecek seferler yapacak. 133 500 grostonluk, 4008 yolcu kapasiteli “Carnival Panorama”, kardeşleri “Carnival Vista” ve “Carnival Horizon” ile beraber, Miami genel merkezli Carnival Cruise Line’ın 1972’deki kuruluşundan bu yana üretilen en büyük üçüncü gemi olacak. Sektörün duayenlerine göre her üç kruvaziyer de, gemiler ve deniz arasındaki süreğen karşılıklı etkileşimi ve kopmaz bağı zarif bir olgunlukla yansıtmakta.

Sky Princess [İşletmeci Şirketi: Princess Cruises]

Genel merkezi Birleşik Amerika’nın Kaliforniya eyaletindeki Santa Clarita şehri olan Princess Cruises’ın Tayland bandırası taşıyacak 141 000 grostonluk, 3660 yolcu kapasiteli yeni kruvaziyeri “Sky Princess” önümüzdeki Ekim ayında şirket filosuna katılarak diğer üç kardeşinin (“Royal Princess”, “Regal Princess”, “Majestic Princess”) yanında yerini alacak. “Sky Princess”in en belirgin özelliğinin, en üst güvertesindeki “Sky Suites” adı verilen 700 metrekarelik balkonlu süit kabinler olduğu söylenebilir. İçinde 5 kişinin rahatça yolculuk edebileceği bu ayrıcalıklı süit kabinler, balkonlarının genişliği bakımından gemiyi sektörde rakipsiz konumuna yükseltecek. Başlangıçta yedi günlük bir Akdeniz-Adriyatik-Ege turunun ardından “Sky Princess”, 2019 senesi bitmeden rotasını Karayipler’e çevirip, 2020 ilkbaharında yeniden Avrupa’ya dönecek.

Costa Venezia [İşletmeci Şirketi: Costa Crociere]

Efsanevi liman kenti Cenova genel merkezli, İtalya’nın denizlerdeki yıllanmış ve yıkılmamış markası Costa Crociere, İtalyan bandırası taşıyacak yeni gemisi “Costa Venezia”yı Çin Kruvaziyer Pazarı için özel olarak inşa ettirdiğini belirtmekte. Şirket 2006 yılından bu yana Çin limanlarının düzenli ilk ziyaretçilerinden biri olmasından ötürü, yeni gemisinden Uzak Doğu sularındaki beklentisi bir hayli fazla. 135 500 grostonluk, 4232 yolcu kapasiteli “Costa Venezia”da gerek İtalyan gerekse de Çin mutfağından özel lezzetleri, Çin tarzı karaoke barları ve klasik “Costa” konfor ve konukseverliğiyle şirketinin bu haklı beklentisini boşa çıkaracağa hiç benzemiyor. Gemi, önümüzdeki Mayıs ayından itibaren rotasını doğrudan Çin’in liman şehirlerine çevirecek.

Costa Smeralda [İşletmeci Şirketi: Costa Crociere]

“Costa Crociere”nin 2019’da hizmete girecek, yine İtalyan bandıralı ikinci gemisi “Costa Smeralda”ya gelince. 182 700 grostonluk, 6518 yolcu kapasiteli bu devasa kruvaziyer önümüzdeki Ekim ayında ilk seferine çıktığında, şirketin en büyük gemisi olacak ve bu özelliği de ona, “Costa”nın “yeni amiral/sancak gemisi” ünvanını kazandıracak [Şirketin halihazırdaki amiral/sancak gemisi İtalyan bandıralı 132 500 grostonluk, 4947 yolcu kapasiteli “Costa Diadema”dır]. Adını Sardinya/Sardunya adasının dillere destan Zümrüt Kıyısı (İtalyanca “Costa Smeralda”)’ndan alan gemi aynı zamanda şirketinin kokusuz, renksiz ve zehirli olmayan sıvılaştırılmış doğal gaz yani LNG (Liquified Natural Gas) yakıtla çalışan ilk kruvaziyeri. “Costa Smeralda” ayrıca şu an için denizlerdeki benzersiz bir müzeye de ev sahipliği yapacak. “Costa Tasarım Müzesi” adlı söz konusu müze, İtalyan tasarımının mükemmelliğine adanmış olup, geminin yapımına katkıda bulunan birçok İtalyan tasarımcıyı yapıtlarından örneklerle yolculara tanıtmayı hedeflemekte. “Costa Smeralda”nın  Ekim 2019 sonunadan başlayarak, tüm 2020 senesi boyunca yedişer günlük Akdeniz turlarıyla konuklarını ağırlaması planlanıyor.   Bakalım, bu güzide 4 yeni gemiden 2020’de ülkemizin Kuşadası, Bodrum, Antalya, İstanbul ve İzmir gibi gözde kruvaziyer limanlarından bir veya birkaçının rıhtımlarına uğrayan olacak mı?

Evet, köşemin devamlı ya da aralıklı takipçisi LOJİPORT okurları! İster bu denli dev kruvaziyere dünya denizlerinde ihtiyaç var mı diye kafanızı yorun, ister söz konusu gemilerin yüksekliklerinin gitgide neredeyse boylarına yaklaşması sağlıklı mı diye kaygılanın, ister bu kocaman kruvaziyerler tersinden kalkmış olası bir azılı fırtına da terse gelebilir mi diye kafanıza takın, ister modern korsanların (yani deniz haydutlarının) söz konusu gemilere olası büyük bir saldırısı karşısında yürürlükte ne gibi önlemler var diye kuruntulanın, gezegenimizin “Cebelitarık Kayası” kadar sağlam görünen kruvaziyer sektörü, karadaki otelcilik kuruluşlarını epeydir müthiş imrendiren bir ivme ile büyüyüp gelişmesini kararlılıkla sürdürüyor. Üstelik kruvaziyer gemileriyle yolculuğu tekrar tekrar deneyimlemek isteyenlerin sayısı da düzenli biçimde artışını koruyor. Ticari denizcilik uzmanları gayet iyi bilirler ki, hangi boyutta olursa olsun, bir kruvaziyer gemisine denizlerde biçilen maksimum yaşam süresi 30-35 yıldır. Tutkulu bir gemisever olarak, dünya kruvaziyer sektörünün gelecekte omurgasındaki onca emektar geminin tamamını hizmet ömürleri dolduğunda söküme yollamak yerine, hatırı sayılır bir miktarından bir tür sabit “yüzen otel” olarak yararlanmayı düşünüp, uygulamaya geçirmeyi başarması dileğiyle bu haftaki köşe yazımı noktalıyorum.

Verimli günler ve gelecek pazar yine bu sütunda görüşmek üzere.

Bu yazı toplam 1779 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.