Çankırılı Boris, seçimi Hoşdereli Tourismo ile kazandı

Çankırılı Boris, seçimi Hoşdereli Tourismo ile kazandı

Başbakan Johnson, seçim çalışmalarını MercedesBenz'in Hoşdere tesislerinde Türk mühendisleri tarafından geliştirilen Yeni Tourismo ile yaptı, kasabalarda süt dağıttı.

Dünyanın merakla beklediği İngiltere’deki erken genel seçimler sonuçlandı. Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, salt çoğunluk olan 326 oyu geçti ve tek başına iktidar oldu. Seçimlerde Muhafazar Parti 363, rakibi İşçi Partisi ise 203 sandalye kazandı. Bu oranla Borisli Muhafazakar Parti, 1987’de 360 sandalye kazanan Margaret Thatcher’in kırdığı rekorun önüne geçti.

Damat Ferit Paşa kabinesinde İçişleri Bakanlığı yapan, İstiklal Savaşı'na karşı muhalif yazılar kalem alan, İngiliz Muhipler Cemiyeti'nin kurucusu Ali Kemal Bey'in torununun çocuğu olan Çankırı kökenli Boris Johnson, İngiltere’de son 30 yılın en büyük seçim zaferini kazandı. Boris Johnson’a seçimlerde kazandığı başarıda ülkenin neredeyse tamamını karış karış dolaşmasının payı büyük. İngiltere basınında günlük olarak yer turan bu gezilerinde Johnson’un kampanya tercihi Ada siyasetinde alışılmış bir durum değil ...

Örneğin Başbakan Boris Johnson'un West Yorkshire kentindeki 20 bin nüfuslu Guiseley kasabasında sabahın erken saatlerinde kapıları çalıp, ailelere süt dağıtması medyada geniş yer tuttu.

Genellikle Türk politikacıların kullandığı bu tür kampanyaların yanı sıra Boris Johnson’ın seçim otobüsü kullanması da dikkat çekiciydi. Özellikle kullandığı seçim otobüsünün Alman Mercedes-Benz’e ait olması tartışmaların odağında yer aldı. Bu otobüsün Türkiye'de üretilmesi ise bir ayrıntı olarak kaldı.

Brexit seçim otobüsü

“Brexit Seçimi” adını verdiği kampanya ile ülkeyi gezen Başbakan Boris Johnson'un otobüsü, Alman devi Mercedes-Benz’in İstanbul'daki Hoşdere tesislerinde ürettiği Tourismo'nun yeni versiyonu. Özellikle çevrecilere yönelik konuşmalar için seçilen Mercedes-Benz Tourismo dizel AdBlue'da çalışan ve egzoz gazlarını zararsız azot ve suya dönüştüren araç olarak biliniyor. Örneğin Oldham kentinde aktivistlerle görüşen Johnson, ülkede bu tür araçların daha fazla kullanılmasını da öneriyor.

Türk mühendisler 3.5 yılda geliştirdi 

Bilindiği üzere Türkiye’de üretilen ve aynı zamanda ihraç edilen her iki otobüsten birinde Mercedes-Benz Türk’ün imzası var. Yeni Tourismo otobüsleri ise İstanbul Hoşdere Otobüs Fabrikası'nda üretiliyor. 30 milyon euroluk Ar-Ge yatırımıyla imal edilen araç, Türk mühendislerin 165 bin 400 saatlik çalışmasıyla 3.5 yılda üretime geçti.

Kerim ÜLKER - DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.