Canımız çok AMA çok yanacak!!!!

Yetenek açığı (bulunmakta zorluk çekilen) olan işleri ve bunları yapacak kişileri tespit edebilmek amacıyla Manpower tarafından hazırlanan ve 43 ülkeden 42.300 işverenin cevapladığı “Yetenek Açığı Araştırması (Talent Shortage Survey-2016)”(*), ilginç veriler sunuyor.

  1. Türkiye; Japonya, Tayvan, Romanya ve Hong Kong’dan sonra 66% ile en çok yetenek açığı olan 5’inci ülke olup (Dünya geneli ise %40) bu ülkeler içinde Türkiye, yetenek açığı en fazla artan ülkedir (2015 yılındaki aynı çalışmada Türkiye, 52% ile en çok yetenek açığı olan 10’uncu ülke).
  2. Dünya genelinde yetenek açığı en fazla olan 1’inci iş, “beceri gerektiren işler (Skilled Trades) ve 2’inci iş yetenek ise “Bilgi Teknolojileri Personeli (IT Personeli)” iken Türkiye’de “IT Personeli”, en çok aranılan 10’uncu iştir. Türkiye’de en çok yetenek açığı olan ilk iş ise “Nitelik Gerektirmeyen İş (Laborers)” yapacak kişilerdir. Dünya genelinde bu iş, ilk 10 iş arasında yer almamaktadır.
  3. Dünyada Endüstri 4.0 kavramı ile teknoloji ve robot merkezli bir geleceğin öngörülmesine rağmen, en fazla “beceri veya zanaat veya el ustalığı gerektiren işleri” (**) yapacak kişilerin aranması, dikkatli okunması gereken bir veridir. Dünya, teknoloji ve insan becerisini birlikte yürütmek istemektedir.
  4. Türkiye’de IT personeli için dünya genelinin aksine durumun görülmesi ya Türkiye’deki şirketlerin geleceğe bakış açısını ya da IT Personelinin bulunmasında zorluk çekilmediğini gösteriyor.
  5. Dünya genelinde ve Türkiye’de şoförlük hariç lojistik ile ilgili bir yetenek açığının ilk 10’da olmaması çok ilginçtir. Lojistik ile ilgili işler, ya sanılanın aksine çok popüler değil ya da bu işler için gerekli personelin bulunmasında zorluk çekilmiyor. Veriler, gözlemlerim ve lojistik işi yapılan şirketlerdeki (lojistik hizmet veren ve lojistik işini kendisi yapan) uzmanların serzenişleri, aksini söylüyor. Hem dünya genelinde hem de Türkiye’de özellikle lojistik faaliyetlerde istihdam edilecek olan mavi yaka personelin ve onları yönetecek (orta kademe) personelin bulunmasında büyük zorluk yaşanıyor.

(*) http://www.manpowergroup.com/talent-shortage-explorer/#.WBbUKy2LTIU

(**) TDK

Bu yazı toplam 1958 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.