Çağlayan'dan Mersin'e dev liman müjdesi

Çağlayan'dan Mersin'e dev liman müjdesi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye-Hollanda Dostluk Derneği ve Türkiye-Hollanda Parlamentolar arası Dostluk Grubu tarafından TİM Dış Ticaret Kompleksinde...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye-Hollanda Dostluk Derneği ve Türkiye-Hollanda Parlamentolar arası Dostluk Grubu tarafından TİM Dış Ticaret Kompleksinde gerçekleştirilen İş Forumu sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Mersin'e 2023 yılına kadar yap işlet devret modeliyle dev bir konteyner limanı yapılacağı müjdesini veren Bakan Çağlayan şöyle konuştu:

"2023 yılında Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olacak. Dünyanın ilk 10 limanından biri de Türkiye'de olacak. Bu sayın Başbakanımızın da ifadesidir. Mersin'e 2023 yılına kadar yap-işlet-devret modeliyle yaklaşık 2,9 milyar avroluk bir konteyner limanı yapılması planlanıyor."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in gündeme getirdiği, mücevherattaki Özel Tüketim Vergisi (ötv) konusuna da değinen Çağlayan, sektördeki üretici ve ihracatçıların bu alandaki ötv'nin yüksekliğinden şikayet ettiklerini anımsattı.

Kendisinin de bu şikayetlere katıldığını söyleyen Çağlayan, "Bu tür, 10 milyonlarca Dolar değerindeki taşları isterseniz ceketinizin cebine koyarak çok rahat getirebilirsiniz. Zaten bundan dolayı, Türkiye'nin kıymetli taşlar, mücevherat konusunda tahsil ettiği vergi oldukça düşüktür" diye konuştu.

Çağlayan, geçmiş dönemlerde, muhalefet ve basın tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konu dolayısıyla haksız bir şekilde eleştirildiğini ifade etti.

Sektörün, şikayetlerinde son derece haklı olduğunu, Maliye Bakanı Şimşek'in de aynı şeyi söylediğini vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Bu kadar yüksek ve alamadığınız bir ötv ortalıkta varken, bir yerde biz devlet eliyle insanları kayıt dışına itiyoruz. Bu konuda sektör temsilcilerine,

'Gidin önce muhalefet partilerini ikna edin. Muhalefet partilerin bunu yarın koz olarak kullanmasınlar' dedim. Türkiye bugün, dünyanın en iyi mücevherat işleme kapasitesine sahip ülkesi haline geldi.

Bu, çok yüksek katma değerli bir iştir. Türkiye'nin ihracatında son derece büyük bir yere gelebilecek olan bir iştir. Ama malesef, ötv'nin son derece yüksekliği, kayıt dışılık, Türkiye'nin potansiyeli önünde engel. Maliye Bakanlığımızın bunların hepsini gözden geçirip, bunları yeniden güncellemesi, günün şartlarına uygun hale getirmesi, zannediyorum ki doğru bir çalışma olacak."

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.