"Büyük liman isteniyorsa, ilave yatırım da olmalı"

"Büyük liman isteniyorsa, ilave yatırım da olmalı"

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Limanların kapasiteleri artsın ama yeni liman ilaveleri yapılmasın isteniyor. Derince'nin dolgusu da bence olmazsa olmaz. Kocaeli gibi bir rıhtımınız var ama büyük gemi yanaşamıyorsa bir işe yaramaz” dedi.

Bizim Kocaeli Gazetesi, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile uzun bir söyleşi yaptı.  Kocaeli’nin limanlarla ve sanayi ile barışması gerektiğini söyleyen  Zeytinoğlu, Kocaeli'nin 49 milyarlık gelirinin 20 milyarının limanlardan sağlandığını vurguladı.

Gazete muhabirinin Derince Safi Liman İşletmeleri’nin bir ay sonra yapacağı dolgu çalışmalarıyla Avrupa’nın en büyük limanlarından biri olabileceğini anımsatarak, bu çalışmanın Kocaeli ve bölge ihracatına etkisini sorduğu soruyu  Ayhan Zeytinoğlu şu sözlerle yanıtladı:

-Ben limanlara çok sıcak bakan bir insanım. Benim de bir liman işletmem var. Hatta bu Derince limanı muhtemelen bana rakip işlemler de yapacaktır. Ama biz bir devletiz. Devlet bir ihale yapmış . Bu insanlar da 500 küsur milyon dolar parayı peşin vermişler, ihaleyi kazanmışlar. İhaledeki şartları uygulamakla mükellefiz diye düşünüyorum. Yani burayı beğenmedik, bunu değiştirelim deme lüksümüz yok. O zaman Muz Cumhuriyeti olursunuz. Böyle bir şey olamaz. Ben bunu kabul etmiyorum. Bir limanda, Derince’de ÇED çalışması yapılmaması bence bir eksiklik. Ama ihalede bu şart varsa biz ihaleye uymalıyız. Ben ülkemi düşünüyorum, devletimi düşünüyorum. Yarın öbür gün bir başka yatırımcı gelecektir. Biz ihalenin şartları neyse, bilmiyorum ben, onu uygulamak durumundayız. Bence Derince Limanı'nın tamamlanması esnasında da  biz Demiryolları ile Genel Müdürlük ile görüşüyoruz. Burada iki şerit hızlı tren var, bir şerit de banliyö treni var. Banliyö hattı yük taşımaya çok elverişli değil. Mevcut 60 milyon ton mal elleçleniyor Kocaeli limanlarında. Bunun bir buçuk veya iki milyon tonu trenle yapılabiliyor. Bu rakamın 30'a 40'a çıkması lazım. Bunun da yapılabilmesi için Kocaeli sınırından, Pendik'ten bu tarafa bir 4. hattın Köseköy'e kadar getirilmesi lazım. Biz bunu vurguluyoruz. Ve Körfez'in kuzeyinde limanlarda, 35 tane limanımız var çoğu Körfez'in kuzeyinde, onların birinci öncelik olarak demiryolu bağlantıları olmalı.  Yani sadece Derince'nin değil Dilovası'nın, grup olarak, belki bir grup Derince'de yapılır. Bir grup Körfez'de yapılır. Bir grup Hereke'de yapılır bir grup da Dilovası'nda yapılır. Bunları da gruplara ayırarak ana artere bağlanması lazım. Bunun tek nedeni de Kocaeli halkının TIR trafiği ile boğuşmaması. Ve daha da önemlisi limanların veyahut sanayicinin ürünlerinin daha az taşıma maliyeti ödeyerek  yapması rekabet gücümüzü de artıracaktır.

 LİMANLARDAN 20 MİLYAR GELİR

Banliyö seferlerinin başlamamasının sebebi de bu tek hat nedeni ile olabilir mi?
-Bilmiyorum. Bilmediğim konuda yanlış bilgi vermek istemem. Hızlı tren hatlarına tabii ki diyecek bir şeyimiz yok. Ama bana sorarsan yük treni ülkeye bir katma değer yaratma açısından en az hızlı tren kadar önemlidir. Bizim bakış açımız bu. Limanların da Kocaeli ekonomisine çok büyük katkı verdiğini kimse unutmamalı. Bugün 49 milyar gelir toplamışız Kocaeli'den 2015 yılında bu 49 milyarın bildiğim kadarıyla 20 milyarı bu limanlardan gelen gelirdir. Ve bu gelirlerin yüzde 5'i de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne katkı olarak aktarılmaktadır..  Liman gelirlerini yabana atmamak lazım.

 SANAYİ VE LİMANA OLUMSUZ BAKIŞ VAR

Yeni bir limana ihtiyacı var mı Kocaeli'nin? Yoksa ‘limana doydu’ diyebilir miyiz?

-Körfez'deki liman sayısı, aslında tabii ben liman sahibi olarak bunu söylerken biraz eziliyorum ama liman çalıştaylarında da görev aldım, oda başkanı olarak. Genel prensip olarak zaten Bakanlık da halk da istemiyor. Limanların kapasiteleri artsın ama yeni liman ilaveleri yapılmasın isteniyor. Derince'nin dolgusu da bence olmazsa olmaz. Yani şimdi Kocaeli gibi bir rıhtımınız var ama büyük gemi yanaşamıyorsa bir işe yaramaz. Gerçekleri görmememiz lazım. Dolguya karşı çıkabilirsiniz. Dersiniz ki; dolguyu şu şu şu şartlarda yapacaksınız. Derince Limanı'nın mutlaka otoyol bağlantıları iyi yapılmalı. TIR’ların parklanma yerleri iyi yapılmalı. Yani iş ben yaptım oldu şeklinde değil, planlı yapılması lazım ki Büyükşehir Belediyesi bu konuda çok bilgili ve etkin çalışmalar yaptı diye düşünüyorum. Dolayısıyla eğer biz planlarımızı iyi yaparsak, Kocaeli'de sanayiye ve limanlara karşı bir olumsuz bakış var. Aslında halk haklı. Adam diyor ki; gelip TIR’ını benim dükkanımın önüne koyuyor. Haklı değil mi? Evinin önünde TIR var. Sen şimdi bundan sıkıntı duyarsın. Bunları organize etmemiz lazım. Yoksa kimse ticarete, sanayiye karşı değil bence.

 Sanayi ile kenti barıştırmak lazım...

-Evet. Burada bizim de eksikliklerimiz var. Bizim de derdimizi iyi anlatamadığımıza inanıyorum. Çünkü sorunu ben başkasına yüklemek yerine kendim de ararım. Ama planlamayı iyi yapsaydık, ne bileyim işte demir yolu ile yüklerin bir kısmını taşısan halkın hiç problemi olmayacaktı. Onun için demiryoluna çok önem veriyoruz. Bir de maliyeti çok azaltıyor.

Kaynak: Bizim Kocaeli

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.