Bulgar’ın laboratuvar krizi Türk TIR’larındaki malları çürütecek

Bulgar’ın laboratuvar krizi Türk TIR’larındaki malları çürütecek

Türkiye'den Avrupa ülkelerine ihraç edilen ürünlerin analiz edildiği Bulgaristan'daki laboratuvarın kapalı olması nedeniyle Türk TIR'ları günlerdir Kapıkule Sınır Kapısı'nda bekliyor. Özellikle meyve ve sebzelerin çürüyüp çöp olmasından endişe ediliyor.

Türkiye'den Avrupa ülkelerine ihraç edilen ürünlerin analiz edildiği Bulgaristan'daki laboratuvarın kapalı olması nedeniyle Türk TIR'ları günlerdir Kapıkule Sınır Kapısı'nda bekliyor. Özellikle meyve ve sebze sektörü, ürünlerin çürüme ve çöpe atılma tehlikesinden endişe ediyor.

Türkiye'nin, Avrupa ülkelerine ihracatındaki en önemli geçiş noktası olan Bulgaristan sınırındaki Kapıkule Sınır Kapısı'nda 300'e yakın TIR, Bulgaristan'daki analizlerin yapıldığı laboratuvarın kapalı oluşu nedeniyle günlerdir bekletiliyor.

İhracatçılar, bekleyen TIR sayısının giderek arttığını, çoğunda bulunan yaş meyve ve sebze ürünlerinde çürüme tedirginliği yaşandığını açıkladı.

GEÇİŞLER DURDU

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, Bulgaristan sınırındaki Kapıkule Sınır Kapısı'nda şu an geçişlerin durduğunu, 3 gündür TIR'ların geçemediğini, kuyruğun her gün uzadığını söyledi.

Sorunun Bulgaristan kaynaklı olduğunu belirten Doğan, "İhracatçımız büyük zararla karşı karşıya, ihracat durma noktasına geldi. Bu sorun kısa sürede çözülmezse çiftçimiz de büyük zarar görecek" dedi.

bulgaristan-laboratuvar-krizi2.jpg

'FİRMA, DEVLETE DAVA AÇTI'

Türkiye'den tüm Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta, ürünlerin Bulgaristan'daki laboratuvarda analiz edildiğini belirten Doğan, "Bu laboratuvarı özel bir firma işletiyordu. Sonrasında hükümet el koydu ve kendi işletmeye başladı. Ancak haziran ayında Bulgaristan'da hükümet düştü, sonrasında firma hükümetin laboratuvara el koyma kararına karşı dava açtı. Şu anda ise laboratuvarı ne firma ne de devlet işletiyor. Bu yüzden 3 gündür bütün TIR'larımız sınır kapısında bekletiliyor" dedi.

RAF ÖMRÜ KISA ÜRÜNLERDE ÇÜRÜME TEHLİKESİ

BAİB olarak Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'na sorunla ilgili başvurduklarını belirten Doğan, Bulgaristan kaynaklı sorunun bir an evvel çözülmesi gerektiğini, özellikle yaş meyve sebze gibi raf ömrü kısa olan ürünlerin tamamen çürümesi ve ciddi kayıpların oluşması tehlikesi yaşadıklarını kaydetti.

Hem Antalya'dan hem Türkiye'nin birçok ilinden ihracatçılar, sorunun çözümüne ilişkin bağlı bulundukları ihracatçı birlikleriyle Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne talepte bulundu.

KAYNAK: AHABER

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.