Bozkurt: Oto satışları hız kesmez

Bozkurt: Oto satışları hız kesmez

Toyota Türkiye Pazarlama CEO'su Ali Haydar Bozkurt, "Öyle fiyat kırılıyor ki, neredeyse para kazanmak mümkün değil" dedi. Toyota 5 ayda yüzde 57 artışla...

Toyota Türkiye Pazarlama CEO'su Ali Haydar Bozkurt, "Öyle fiyat kırılıyor ki, neredeyse para kazanmak mümkün değil" dedi. Toyota 5 ayda yüzde 57 artışla 14 bin araç sattı.

Yılbaşından bu yana Türk Lirası'nın yüzde 15 civarında değer kaybetmesi otomotiv şirketlerine yaramadı. Özellikle Euro bölgesi dışından gelen otomobillerin de etkisiyle kurdaki artışın tamamını fiyatlara yansıtamamaktan şikayet eden şirketler, kârı düşük tutmak zorunda kalıyor. Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt, ciddi rekabet nedeniyle satış yapabilmek adına sunulan fiyatlar ile para kazanmanın mümkün olmadığını söyledi. Kur zammının satışlara birebir yansımadığını aktaran Bozkurt, "Satış yapabilmek adına öyle bir fiyat kırılıyor ki, neredeyse para kazanmak mümkün değil." sözleriyle durumu özetledi. Tüm bunlara rağmen geçen yıla göre sektörün yüzde 10 büyümesini öngördüklerini dile getiren Bozkurt, "Yıl sonu itibarıyla otomobil satışları 850 binleri bulur diye tahmin ediyorum. Faiz oranlarının yükselmesinin yanı sıra bankalar seçici davranıyor. Bunun da otomobil satışlarına büyük etkisi var. Faiz oranı 0,70'lerde kalsaydı bu yıl 1 milyon sınırını zorlayan bir pazar olurdu. Toyota olarak da ilk 5 ayda 14 bin adet satışa ulaştık, geçen yıla göre yüzde 57 oranında bir büyüme sergiledik. Corolla'nın satış hedefi ise bu yıl 25 bin adet" şeklinde konuştu.

Gündemdeki ekonomiyi soğutma çalışmalarına da değinen Bozkurt, soğutma yönünde atılacak adımları destekliyor. Bozkurt, "Bu sayede sağlıklı istikrarlı bir ortam olabileceğine inanıyoruz. Fakat bu soğutma kararı 'dondurma' anlamına gelmemeli. Bu iki kavram arasında çok ince bir çizgi var. Bunu iyi ayarlamak lazım." dedi. Soğutma sürecinin konut sektörüne yansıması olduğunu ancak otomotivdeki etkisi konuttaki kadar sert olmadığını düşünen Bozkurt, "Öldürücü bir etki olmadı. Geçtiğimiz yıla göre daha yavaş, temkinli ve sağlıklı büyüyen bir Türkiye bulacağız karşımızda. Cari açık bizim en büyük sorunlarımızdan biri ve bunun için alınan önlemler var. Ekonomiyi soğutma çabaları var. Türkiye'de bugün alınan önlemler uzun vadede ekonominin daha sağlıklı bir yapıya kavuşmasını sağlamak amacıyla yapılıyor. Bu anlamda alınan önlemlerin doğru olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Corolla'nın Türkiye'de üretilmesi için Japonlarla 1,5 yıldır görüştüklerini söyleyen Bozkurt, "Hâlâ bir tedirginlikleri var. Çok güçlü büyüyen ve istikrarlı bir ekonomimiz olduğu doğru. Fakat süreklilik arz edecek mi? Asıl soru bu. Verginin yüksek oluşu da Türkiye'deki yatırımları soğutuyor. Avrupa'daki vergi sistemi uygulansa Türkiye'deki satışlar neredeyse ikiye katlar." dedi. Sistemin bir anda değişmesini kimsenin beklemediğini, Türkiye'de otomotiv sektörünün oluşturduğu vergilere ihtiyaç olduğunu bildiklerini aktaran Bozkurt, "Bununla ilgili 5-10 yıllık planlar yapılmalı, kademeli olarak otomobildeki vergilerin nasıl azaltılacağının planı ortaya konulmalı. O zaman yatırımcı önündeki 5-10 yılını net görecektir." dedi. Verso ticarinin de Türkiye'de üretimi ile ilgili Japonlarla görüşmelerin sürdüğünü belirten Bozkurt, "Henüz net bir şey yok. Ama Türkiye'de ticari araçlara verilen teşvik bize çekici geliyor" dedi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.