BMW'nin elektriklisi geliyor

BMW'nin elektriklisi geliyor

BMW'nin elektrikli i projesi için 20 milyon kilometreyi aşan test süreci gerçekleşti. Araç Türkiye'de 2014'te satışa çıkacak. BMW'nin elektriklisi geliyorBMW...

BMW'nin elektrikli i projesi için 20 milyon kilometreyi aşan test süreci gerçekleşti. Araç Türkiye'de 2014'te satışa çıkacak.

BMW'nin elektriklisi geliyorBMW nin lüks elektriklisi i3 sırf elektrikliyle tek şarjla 160 km, benzinli ek motorla 300 km yol kat edebiliyor.

Yükselen petrol fiyatları, lüks markaları da alternatif yakıtlara yönlendiriyor. BMW konsept olarak sergilediği elektrikli serinin ilk modeli i3’ü kasımda Avrupa’da yollara çıkaracak. Premium sınıfın ilk tamamen elektriklisi olarak tanıtılan BMW i3, 2014’te Türkiye ’de satışa sunulacak.

Menzil uzatıcı var

Tamamen elektrikli ya da ek olarak menzili uzatan ‘range extended’ 2 silindirli motorla birlikte alınabilecek aracın Almanya fiyatı 34.9 bin euro olarak açıklandı. Bu fiyat Almanya’da 3 serisinin orta dolulukta bir versiyonuna denk geliyor. Araç 2014 nisandan itibaren de Türkiye’de özel showroom’larda satışa sunulacak. Tam elektrikli olarak alınırsa yüzde 15 ÖTV ’li, menzil uzatıcı motor ile birlikte alınırsa ise yüzde 40 ÖTV’li sınıfa girecek. Borusan Otomotiv aracın fiyatı üzerinde BMW ile pazarlık yapıyor.

2 milyar euro harcayacak

BMW AG 400 milyon eurosu elektrikli araçların üretileceği Leipzig fabrikası olmak üzere elektrikli i serisi için toplamda 2 milyar euro bütçe ayırdı. Felsefeye paralel olarak BMW Leipzig fabrikasının tüm elektrik ihtiyacı rüzgâr enerjisinden sağlanıyor. Sıfırdan elektrikli bir araç olarak geliştirilen BMW i3, üretim sistemi ve karbon fiber teknolojili karoseri ile farkını ortaya koyuyor. Aracın menzilini 160 km’ye taşıyan batarya Samsung’la birlikte geliştirildi.

8 yıl garanti

BMW, i3’te lityum iyon batarya da dahil olmak üzere 8 yıl ya da 100 bin km garanti sağlayacak. Elektrikli i projesi için 20 milyon kilometreyi aşan test süreci gerçekleştiren BMW, evlerdeki elektrik prizi kullanılarak da şarj edilebilecek i3’ün elektrik motorunu 170 Bg ve 250 Nm’lik tork güçle donattı. Araç 0’dan 100 km/s’ye 7,2 saniyede çıkıyor. Motorun ağırlığı sadece 50 kg olan i3’te elektrik motoruna bitişik ve isteğe bağlı olarak yerleştirilebilen 650 cc’lik 2 silindir 34 BG’lik ek benzinli motor da yer alabiliyor. Bu motorla azami menzil 300 km’ye çıkıyor.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.