BMC’den 29 kişilik ‘tensikat’ tezgahı

BMC’den 29 kişilik ‘tensikat’ tezgahı

BMC'yi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) değerinin çok altında alan ES Mali Yatırım ve Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Etham Sancak,...

BMC'yi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) değerinin çok altında alan ES Mali Yatırım ve Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Etham Sancak, devir öncesi fabrikada çalışan işçileri çıkarmaya başladı. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin çalıştığı fabrikada, imzalanan protokole rağmen çalışanların işine son veriliyor. İhaleyi kazanır kazanmaz işçi kıyımına başlayan Sancak, 1,5 ay önce 29 kişinin işine son vermesinin ardından geçen hafta 29 kişiyi daha çıkardı. Edinilen bilgilere göre işten çıkarmaların arkasının geleceği ve 200 kişiyi aşacağı belirtiliyor. İşten çıkarmalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın müdahalesini önlemek için 29’ar kişilik gruplar halinde yapılıyor. İş Kanunu gereği 30’un üzerindeki işten çıkarmalara bakanlığın müdahale etmesi gerekiyor. Bu arada Sancak’ın TMSF’ye henüz ödeme yapmadığı, ödeme için ek süre isteyeceği belirtiliyor.

TMSF’nin 985 milyon TL bedelle ihaleye çıkardığı BMC’yi 751 milyon liraya alan Ethem Sancak, ihaleden sonra yaptığı açıklamada 1 milyar liralık yenileme yatırımı yapacaklarını, ilk aşamada 2011 yılındaki 3 bin 600 adetlik istihdam seviyesine geri dönmeyi amaçladıklarını söylemişti. BMC Genel Müdürü Cemal Öztürk de yeni işçi almayacaklarını, evde bekleyen bin 100 çalışana öncelik vereceklerini açıklamıştı ancak BMC’de, Sancak’ın şirketi ES Mali Yatırımlar’a devir öncesi işten çıkarmalar hızlandı. Alacaklarına yönelik protokol imzalamalarına rağmen bayramı parasız geçiren işçiler, şimdi de işten çıkarılma şoku yaşıyor. Son iki ayda gerekçe gösterilmeden 58 kişinin işine son verildi. Şirket kaynaklarından edinilen bilgilere göre işten çıkarılan BMC çalışanları, alacaklarının yapılandırılması için protokol imzalayanlardan oluşuyor. Aynı kaynak işten çıkarmaların arkasının geleceğini, her ay 29 kişinin işine son verileceğini aktardı. İsmini açıklamak istemeyen bir işçi, alacaklarının 36 eşit taksitte ödenmesi için protokol imzaladıklarını belirterek, “Buna rağmen gerekçe gösterilmeden çıkış veriliyor. Geçtiğimiz ay 29 kişi çıkarılmıştı. Bayramın ikinci günü 29 kişinin daha çıkışı verildi. Çıkışların her ay 29’ar kişilik gruplar halinde devam edeceğini öğrendik. Fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası, işten çıkarmalar karşısında sessiz. Sendika, aidatlarını her ay almasına rağmen hakkımızı savunmuyor. Ayrıca fabrikadaki belirsizlik işçilerin psikolojisini bozuyor. Kredi borcunu ödeyemeyen üç kişi intihar etti. Birçok arkadaşımızın yuvası dağıldı. Belirsizlik devam ediyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.” diye konuştu.

HENÜZ DEVİR YOK

BMC, henüz yeni sahibine devredilmedi. TMSF, satışı onaylamasından sonra devir için bir aylık yasal süreci başlattı. Fon’un ES Mali Yatırımlar’a verdiği 30 günlük süre, 15 Ağustos 2014'te doluyor. Sancak'ın, bu süre zarfında 751 milyon lirayı TMSF’nin hesabına yatırması gerekiyor ancak şimdiye kadar devir teslim için ödeme yapılmadı. Sancak’ın gereken parayı temin edemediği, TMSF’den süreyi uzatmayı isteyeceği belirtiliyor.

ÜÇÜNCÜ ORTAK GELDİ

Bu arada BMC’ye üçüncü ortak geldi. Ethem Sancak, ihaleyi aldıktan kısa bir süre sonra BMC’nin yüzde 50’sini Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi’ne (Qatar Armed Forces Industry Committee) satmıştı. Katarlı fondan sonra BMC’ye üçüncü ortak almak isteyen Sancak, hisselerinin bir kısmını dorse üreticisi Öztreyler Demir Çelik A.Ş.’ye satmak için Rekabet Kurulu’na başvurdu. İzin çıkması halinde Sancak, hisselerinin bir kısmını Metro otobüslerinin eski ortaklarından Talip Öztürk ve Ahmet Öztürk’e devredecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.