Balıkçılar 25 gündür bekliyor

Balıkçılar 25 gündür bekliyor

Alınan bilgiye göre, trol ve gırgır avı yapma yetkisi bulunan 23 tekne, Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisliği'nden avlanma izni alarak personeliyle...

Alınan bilgiye göre, trol ve gırgır avı yapma yetkisi bulunan 23 tekne, Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisliği'nden avlanma izni alarak personeliyle Nisan ayının sonunda Alanya'ya geldi. Tekneler Alanya'ya geldikten sonra 29 Nisan'da Antalya Körfezi ile Anamur arasında Tulina (uzun kanat orkinos) balığı avının yasaklandığına ilişkin tebligatın ellerine ulaştığını belirten balıkçılar, uygulamanın keyfi olduğunu ileri sürerek 25 gündür kararın geri alınması için uğraş verdiklerini, kararın geç tebliği nedeniyle mahkemeye gideceklerini söylediler.

Ademoğulları adlı teknenin sahibi Eyüp Kan, 23 teknenin, Alanya ve Gazipaşa balıkçı barınaklarında beklediğini ve ava çıkamadıklarını belirtti. Tulina balığı avlamak için gerekli yasal izinleri alarak geldiklerini, geldiklerinden kısa bir süre sonra tebligatın yapıldığını anlatan Kan, ?İstanbul'dan izin alarak ve büyük umutlarla geldik. Ancak, yaptığımız masrafa karşılık kazanç elde edemedik. Son dakika gönderdikleri tebligatla av yasağı getirildi. Oysa orkinosçular için av yasağı yok. Orkinosçular rahat avlansın diye yasak koyarak bizim hakkımızı gasp ettiler? dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan kendilerine yardım etmesini isteyen Kan, yaklaşık 25 gündür teknelerin barınakta beklediğini, her geçen gün zararlarının büyüdüğünü dile getirdi.

Hacıosman Reis 3 teknesinin sahibi Kadir Sert de, İstanbul Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisliği'nden Tulina avı yapmak için izin alarak Alanya'ya geldiklerini belirterek, ?Büyük masraflar ederek İstanbul'dan buraya geliyoruz ve burada av yasağı olduğunu öğreniyoruz? diye konuştu.

Şevki Reis 2 adlı teknenin sahibi Enver Şimşek ise, av yasağının, sadece Antalya Körfezi ile Anamur arasında olduğunu, Anamur - Suriye arasındaki denizlerde bu yasağın olmadığını dile getirerek, kendilerinin, Alanya'da av yapmak için izin aldığını söyledi. Şimşek, ?Zaten bu balığın avlanma süresi iki aydır. Bu sürede avlanamazsak bu balıklar Avrupa'ya gider. Bu da hem bizim için hem de Türkiye için kayıp olur? dedi.

Yakupoğlu 2 teknesinin sahibi Yakup Bostan da, kararı eleştirdi. Yasal haklarının engellendiğini çünkü, Orkinos Derneği üyelerine avlanma izni verildiğini anlatan Bostan, Tulina Balıkçıları Derneği üyelerine bu hakkın verilmeyerek, fırsat eşitliği haklarının gasp edildiğini öne sürdü.

Deniz Başaran 1 teknesinin sahibi Sinan Kan, yasağın kendilerine geç bildirilmesinden yakındı. Sinan Kan, şunları söyledi:
?Madem böyle bir sorun var, madem yasak var. Bildirin de 100 saatlik yoldan, İstanbul
'dan buraya gelmeyelim. 50 bin lira bankadan kredi aldım bu işe
güvenerek. Peşimizden tebliğ geliyor. Şimdi (Olmaz. Yasak var) diyorlar. Bu, vicdanen rahatsız etmez mi milleti. Ya bizim banka borçlarımızı kabul etsinler biz bu işi bırakalım ya da bize burada bir ay çalışma izni versinler.?

?GEÇ TEBLİĞ? SERZENİŞİ

Tarım İlçe Müdürlüğü yetkilileri ise, gelen balıkçıların sadece kılıç balığı avlama izni bulunduğunu, bu nedenle belirtilen bölgede Tulina balığı avlayamayacaklarını, Tulina'nın Anamur - Suriye sınırları arasında avlanabileceğini, Anamur - Antalya
Körfezi arasındaki bölümde ise 1 Mayıs - 1 Temmuz tarihleri arasında bu balığın avlanmasının yasaklandığını bildirdiler.

Balıkçıların, kararın geç tebliğ edilmesiyle ilgili serzenişlerinde haklı olabileceklerini belirten yetkililer, bu konuyla ilgili çalışmanın uzun süredir devam ettiğini, yayınlanan tebligata göre gırgır ve trol bulunduran teknelerle (TG) Tulina avlanmasına izin verilmediğini, sadece bu yıla mahsus Anamur - Suriye arasında buna izin verildiğini de kaydettiler.

HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.