Balıkçı teknelerini Türkler onaracak

Balıkçı teknelerini Türkler onaracak

 Bunun için 4 milyon dolar sermayeli bir şirket kuruldu. Zaman'a açıklama yapan Fas Balıkçılık Odaları Federasyonu Başkanı Hibato Malaininne El Abadila,...

 

Bunun için 4 milyon dolar sermayeli bir şirket kuruldu. Zaman'a açıklama yapan Fas Balıkçılık Odaları Federasyonu Başkanı Hibato Malaininne El Abadila, tersane isteğini kendilerinin dile getirdiğini ve İspanya ya da Fransa yerine Türkiye ile çalışmak istediklerini söyledi.

 

Fas'taki balıkçılığın tekrar canlandırılması için Fas'a çıkarma yapan ODEK üyelerinden yardım isteyen Fas Balıkçılık Odaları Federasyonu Başkanı El Abadila, Türkiye'nin dışındaki ülkelerle çalışmak istemediklerini söyledi. Balıkçılık Fas'ın gayri safi milli hasılasından yüzde 20'ye yakın pay alıyor. "Fakat birkaç yıldır ülkede balıkçılık sektörü düşüşte." diyen El Abadila, Türk denizcilik heyetinin balıkçılık sektörünü tekrar canlandırabileceğini vurguladı.

 

Sadece Çin'in Fas'ta binin üzerinde ortak teşebbüsü bulunuyor. İspanyol ve Fransızların da Fas'taki balıkçılık sektöründen nemalandığını söyleyen El Abadila, "Artık İspanyollar ve Fransızlar ile çalışmak istemiyoruz. Bundan sonra dünya devletleri arasında yıldızı parlayan Türkiye ile işbirlikleri yapmak istiyoruz." dedi. İşbirliğinin ilk ayağını bitap durumdaki 13 bin tekneyi modernize edecek bir tersaneyi Fas'ta kurmak olduğunu söyleyen El Abadila, bu projeyi somutlaştırmak için önümüzdeki ay Türkiye'ye gelecek. Fas'a çıkarma yapan ODEK üyeleri de Fas ile birlikte Sudan pazarında da yatırım yapmak istediklerini söyledi. Bunun için Turgut Reis Denizcilik AŞ adıyla bir şirket kurduklarını söyleyen ODEK Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Parlar, "Biz yurtdışına yavaş yavaş açılıyoruz. Türkiye dışındaki yatırımları kurduğumuz bu şirketle yapacağız. Sermayemiz şimdilik 4 milyon dolar." dedi. Turgut Reis Denizcilik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Sertkaya ise firmayı öncelikle Fas projelerini hayata geçirmek için kurduklarını söyledi.

 

Turgut Reis'in Türkiye'deki 20 ortaklı bir firma olduğunu söyleyen Sertkaya, "Dolayısıyla bizim sermaye problemimiz yok. Zaten Fas'taki projenin bu yıl bitmeden başlayacağını garanti etmemiz şirketin güçlülüğü hakkında fikir veriyor." dedi. ODEK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dalyan ise Fas heyetinin Türkiye'ye ilk kez geleceğini ve epey potansiyel barındırdığını aktararak, "Bu sebeple tersanecilik tecrübemizi onlara aktaracağız. Bu ciddi kaynak oluşturacak." dedi. ODEK Yönetim Kurulu üyeleri Fas'taki ikili görüşmelerini Fas Armatörler Birliği Başkanı Münir Karia, Fas Şirketleri Birliği Federasyonu Genel Müdürü Munir Ferram, Fas Yatırımları Geliştirme Ajansı İşbirliğini Geliştirme Direktörü Salae Siilmassi İdrisi, yurtdışındaki şirketlerinden sorumlu Müdür Necma El Hüda Buamama ve Başkan Fethullah Sicilmasi ve Atlantik Okyanusu'na kıyısı bulunan Fas'taki birçok limanın işletmesinden sorumlu MarsaMaroc Başkanı Muhammed Abdelcelil ve Tanger projesi sorumlusu El Mahcub Bayri ile gerçekleştirdi.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.