Bakan Yıldırım'dan hız uyarısı

Bakan Yıldırım'dan hız uyarısı

Bakan Yıldırım, Kurban Bayramında yaklaşık 11 milyon kişinin seyahat edeceğinin tahmin edildiğini, yaklaşık 8 bin civarında otobüsün yollarda olacağını,...

Bakan Yıldırım, Kurban Bayramında yaklaşık 11 milyon kişinin seyahat edeceğinin tahmin edildiğini, yaklaşık 8 bin civarında otobüsün yollarda olacağını, bunlara özel otomobiller eklendiğinde yollardaki yoğunluğun çok aratacağını ifade etti.

Bu yoğunluk göz önüne alınarak, yollarda ki işaretleme ve ışıklandırma eksikliklerinin giderildiğini, sürücülerin güvenli seyahat edebilmeleri için yollarda gerekli olan tüm önlemler alındığını bildiren Bakan Yıldırım, bunlarla birlikte Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde devam eden yapım, bakım ve onarım çalışmalarının durdurulduğunu belirtti. Bakan Yıldırım, karayolları ekiplerinin bayram tatili boyunca değişen hava ve yol şartlarına göre, gerekli tedbirlerin hızlı bir şekilde alınabilmesi için görevlerinin başında olacağını söyledi.

-Bayram için tüm önlemler alındı-

Bayramda trafik kazalarını en aza indirmek, özellikle ölümlü kazaların hiç yaşanmaması ve tüm vatandaşların Kurban Bayramını huzur ve mutluluk içinde geçirebilmeleri için gerekli olan tüm önlemleri aldıklarını kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu:

''Ne yazık ki bizim alacağımız önlemler yeterli değildir. Eğer, sürücüler yollarda trafik kurallarına uymazlarsa, trafik işaret ve işaretçilerini dikkate almazlarsa, aşırı hız yaparlarsa maalesef trafik kazaları yaşanabilir. Bazıları sanıyor ki aracımızı 110 km hıza sabitleyelim bütün bölünmüş yollarda o hızla gidelim. Bölünmüş yolların bütün kesimlerinde hız sınırının saatte 110 km olduğu gibi yanlış bir algıya kimse kapılmasın. Yolların keskin viraj, yüksek eğim, meskun mahal veya kavşak gibi kesimlerinde hız tahdit levhaları ile belirlenmiş hız sınırlarının aşılmaması gerekiyor. Dolayısıyla her yerde hız sınırı 110 km değildir. Yüksek hız felakettir. Herkese sesleniyorum; yolların şeritleri ve yol kalitesi arttı diye kimse yüksek hız yapmasın.

Hızlı gitmek ile yavaş gitmek arasında bir ömür fark vardır. Yüksek hız; yarım saat erken varabilmek için, hiç varamama seçeneğini gündeme getirmiş olur. Ayrıca uykusuz, yorgun, alkollü olarak kimse yola çıkmasın. Yollarda aceleci ve telaşlı davranışlarda bulunulmasın. Uzun mesafeli seyahate çıkacak olanlar araçlarının gerekli bakımlarını yaptırsınlar ve yeteri miktarda yakıtlarını alsınlar. Bazı bölgelerimizde kar ve buzlanma olabilir, zincir, takoz ve çekme halatı gibi araç ve gereçleri mutlaka araçlarında bulundursunlar. Ama her şeyden önemlisi herkesin trafik kurallarına uymasıdır. Yolların kralı olmaz, kuralı olur diyoruz. Bunu kimse unutmasın.''

-''Yol medeniyettir, yol hayattır''-

Yol çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Yıldırım, AK Parti hükümeti olarak göreve geldikleri dönemde Türkiye'deki yolların çok kötü durumda olduğunu, başlanmış ve yıllarca bitirilememiş projeler bulunduğunu, bunların başında da Karadeniz Sahil Yolu ile Bolu Tünelinin geldiğini kaydetti.

Bakan Yıldırım, ''Oysa biz biliyoruz ki; yol medeniyettir, yol ticarettir, yol turizmdir, yol insanları birbirine kavuşturan köprüdür, en önemlisi yol hayattır. Bu bilinçle hareket ederek çalışmalara başladık. 2003 yılı öncesi mevcut 6.101 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol ağımızla sadece 6 ilimiz birbirine bağlıyken, 2003 yılından itibaren 15 bin 126 kilometre bölünmüş yol yapılarak, toplamda bölünmüş yol ağımızı 21 bin 227 kilometreye çıkartarak, 74 ilimizin birbiriyle bağlantısını sağladık. Bu yılın sonuna kadar bölünmüş yol ağımızı 21 bin 681, 2015 yılında 26 bin 500, 2019 yılında 31 bin ve Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023 yılında ise 36 bin 500 kilometreye ulaştırmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

Bölünmüş yol projelerini hayata geçirmekteki en önemli amaçlarından birinin, trafik güvenliğini artırarak trafik kazalarını, özellikle de kazalardaki ölüm oranını azaltmak olduğunu belirten Yıldırım, bu amaca yönelik yaptıkları çalışmalar sonucunda, yaralanmalı, ölümlü ve maddi hasarlı kaza sayısında önemli miktarda düşüş olduğunu söyledi. Yol kusurundan kaynaklı trafik kazalarının neredeyse sıfıra yaklaştığını ifade eden Bakan Yıldırım, istatistiklere göre, bölünmüş yollarda genel kaza oranında yüzde 60 oranında azalma sağladıklarını, yapılan kazaların yüzde 89,6'sının ise sürücü hatalarından kaynaklandığını söyledi.

Duble yolların kullanıcılara yıllık 9 Milyar 272 milyon lira tasarruf sağladığını belirten Yıldırım, ''2002 yılında 8 milyon 600 bin olan motorlu taşıt sayısı bugün 15 milyon 750 bine ulaştı ve bir günde yaklaşık 40 milyon insanımızın motorlu taşıtla yolculuk yapıyor. Duble yolları 21 bin 122 kilometreye çıkarmasaydık, Türkiye bu yükün altında kalırdı'' diye konuştu.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.