Azerbaycan karayolu komple TIR ve parsiyel lojistik hizmetleri

Azerbaycan karayolu komple TIR ve parsiyel lojistik hizmetleri

Türkiye’den Azerbaycan’ın başta başkent Bakü olmak üzere tüm bölgelerine yapılan sevkiyatlar genel itibarı ile komple tır bazında seyretmektedir.

Karayolu ile ürün taşımacılığı yapmakta olduğumuz ülkeler sıralamasında üst sıralarda yer alan ve ticari faaliyet geçmişimizin oldukça geriye dayandığı Azerbaycan ile özellikle son dönemlerde zirveye ulaşmış olan ikili ilişkilerimiz bağlamında yürüttüğüm dış ticaret faaliyetlerimiz hız kesmeden devam etmektedir. İki ülke arasında ki işbirliği ihracat ağırlıklı olsa da ithalat çalışmaları da kısmen devam etmektedir.

Ülkemiz genelinde üretimi yapılmakta olan gıdadan tekstile, mobilyadan sanayi ürünlerine, sağlık ürünlerinden medikal malzemelere varıncaya kadar bir çok ürün çeşidinin Azerbaycan’a sevk edilmesi işlemleri Türk ve Azerbaycan nakliye firmaları tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye’den Azerbaycan’ın başta başkent Bakü olmak üzere tüm bölgelerine yapılan sevkiyatlar genel itibarı ile komple tır bazında seyretmektedir. Komple tır yüklemelerinde izin verilen maksimum tonaj limiti 22.500 kg’dır. İzin verilen tonajın aşıldığı yüklemelerde Azerbaycan’da kantar cezası uygulanmaktadır.

Türkiye ile Azerbaycan arasında komple tır taşımacılığından sonra en fazla talep gören taşıma yöntemi ise parsiyel ve kargo nakliye talepleridir. Azerbaycan’a parsiyel nakliye çalışmaları Ankara ve İstanbul illerimizden düzenli olarak sağlanmaktadır. Bu illerimiz dışında bulunan illerden alınması gereken ürünler iç nakliye yapılmak sureti ile Ankara ve İstanbul parsiyel depolarına taşındıktan sonra taşıma araçlarına aktarılmasının akabinde yine Ankara ve İstanbul illerimize bağlı gümrük noktalarından ihracat veya transit işlemlerinin yapılması ile birlikte hareket edilmektedir.

Azerbaycan lojistik çalışmaları kapsamında yapılan ihracat ve ithalat işlemleri dışında ayrıca Avrupa ülkelerinden Azerbaycan’a üçüncü ülke kapsamlı Türkiye üzeri transit geçişli yük taşımacılığı da önemli oranlara ulaşmıştır. Bu tür taşımalarda yine ülkemizde lojistik ve gümrükleme faaliyetleri göstermekte olan Azerbaycan nakliye şirketlerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir.

Ülkemiz genelinde Azerbaycan hattı üzerinde faaliyet gösteren taşıma şirketlerimizin tamamı yük taşıma yetki belgesine sahip olup bir çoğu kurumsal kimlik kazanabilmiş şirketlerden meydana gelmektedir. Azerbaycan’a yapılan sevkiyatlar ağırlıklı olarak Türk plakalı taşıma araçları ile gerçekleşiyorken, Azerbaycan ve Gürcistan menşeili araçlar ile de destek bulunmaktadır. Türkiye Azerbaycan arası lojistik çalışmalarında kullanılan güzergah Gürcistan üzeri olup varış süreleri ortalama 4-5 günlük sürelere tekabül etmektedir.

Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: İstanbul lojistik firmaları

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.