Avşar'dan, Ege'ye tersane

Avşar'dan, Ege'ye tersane

Gemi ve yat yapım sanayinde   Marmara ve Karadeniz kıyılarındaki gelişimi yakalayamayan Ege   Bölgesi'nde, bu alandaki girişimlerin...

Gemi ve yat yapım sanayinde   Marmara ve Karadeniz kıyılarındaki gelişimi yakalayamayan Ege   Bölgesi'nde, bu alandaki girişimlerin hız kazandığı belirtildi. Gerekli   izinleri tamamlayan Avşar Gemi Söküm firmasının ilk tersaneyi, Aliağa  ilçesinde kuracağı belirtildi. Avşar Gemi Söküm Genel Müdürü İsmail Önal, yaptığı   açıklamada, 2 yıllık çalışma sonucu gerekli izinleri tamamladıklarını   belirterek, Çakmaklı Köyü Horozgediği mevkisindeki 150 dönüm arazi   üzerinde bir bakım-onarım tersanesi kuracaklarını belirtti. 

Tersanenin kurulacağı bölgenin Türk Loydu Vakfı tarafından hazırlanan   Kıyı Master Planında da tersane bölgesi olarak işaretlendiğini ifade  eden Önal, İzmir Büyükşehir Belediyesi nazım imar planına da   işlenmesiyle yatırımın başlayacağını kaydetti. 50-60 milyon dolar yatırımla kurulacak tersanede ilk etapta bakım-onarım   ağırlıklı olarak ''panamax'' diye tanımlanan büyük gemilere hizmet   verileceğini ifade eden Önal, gelecekte yatırımın büyüyeceğini kaydetti. Bölgenin en büyük tersanesinin ise Çandarlı bölgesinde kurulması   planlanıyor. ÇED Raporu alınan liman ve tersane projesinin başlaması   için Kültür ve Turizm Bakanlığının, planlarda değişikliğe giderek,   bölgeyi turizm alanı kapsamından çıkarması bekleniyor. Bu bölgede   tersanenin yanında gemi inşa organize sanayi bölgesinin de kurulması  planlanıyor. 

MEGA YAT VE TEKNE ÜRETİMİ

Ege kıyılarında tekne ve yat yapımı konusunda da 2 projenin devreye   girmesi bekleniyor. İzmir Tekne İmalatçıları Dayanışma Derneğinin kurduğu Yat İmalatçıları   Endüstrisi ve Yan Sanayi Kooperatifinin, Aliağa ilçesine bağlı Çaltıdere   mevkisinde bir ihtisas organize sanayi bölgesi oluşturmaya hazırlandığı   belirtildi.

Dernek Başkanı Nazif Kocaman, Hoca Ahmet Koyu'nda yapılacak organize   bölgenin tüm izinlerinin tamamlandığını, denizin tahsisi için kira   bedelinde Maliye Bakanlığı ile yaşanan uyuşmazlığın çözümünü   beklediklerini kaydetti. İlk etapta 75-90 milyon dolarlık yatırımla, toplam 120 firmanın faaliyet   göstereceği, sürekli fuar alanları, turistik alanları ve Venedik benzeri   denize açılan yapay kanallarla büyük bir kompleks yaratmayı   hedeflediklerini bildiren Kocaman, şu bilgileri verdi: ''Tüm yasal süreci tamamladık. Ancak Maliye Bakanlığının emsal   kiralamaların yaklaşık 4 kat üstünde bir fiyat belirlemesi nedeniyle   yatırıma başlayamıyoruz. Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz'dan bu konuda   yardım sözü aldık. 

Projeyi dünyaca ünlü üretim bölgelerine bakarak tasarladık. Burayı   uluslararası yatçılık merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. 2 bin 500   kişiye istihdam sağlanacağını hesaplıyoruz. Paramız hazır, sorunlar   çözülürse yatırıma hemen başlayıp kademeli olarak 5 yıl içinde   tamamlamayı düşünüyoruz.'' 

Bodrum'da da Yat İmalatçıları Kooperatifinin, Ören beldesinde mega yat   yapımı için bir site kurma hazırlığında bulunduğu öğrenildi. Kooperatif   Başkanı Fuat Turan, 24 metre ve üzerindeki yatların yapımı için 275   dönümlük bir alanda yatırıma hazırlandıklarını dile getirdi. 

Tüm izinleri tamamladıklarını, ruhsat başvurusunda bulunduklarını   kaydeden Turan, ''Bölgede 31 tersane, çekek ve fuar alanları yapılacak.   Şu anda çok fazla talep olması nedeniyle bir an önce yatırıma başlamayı   istiyoruz. Türkiye bu konuda iyi bir rüzgar yakaladı, bu fırsatı   kaçırmak istemiyoruz. 2008 yılında başlamayı planladığımız yatırımın 20  milyon dolara mal olacağını tahmin ediyoruz'' dedi. 

ÇEVRE DOSTU TERSANE

Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Emrah Erginer ise   Türkiye'de İskenderun'dan İstanbul'a kadar olan kıyılarda özel şirkete   ait tersane bulunmadığını, büyük limanlara sahip İzmir'de bakım-onarım   tersanesinin bile olmamasını büyük eksiklik olarak gördüklerini kaydetti. 

Ege Denizi'nde seyreden gemiler arıza yaptığında Tuzla'ya ya da   Yunanistan'a taşınmak zorunda kaldığına dikkati çeken Erginer, tersane   yatırımlarının bir zorunluluk olduğunu dile getirdi. 

Tersanelere yönelik tüm kesimlerin görüşlerini almaya çalıştıklarını,   çevre dostu üretim yapmak istediklerini belirten Erginer, tersanelerin   ISO 14000 Çevre Yönetim Belgesi almasını teşvik ettiklerini dile getirdi. 

Emek yoğun bir sektör olan tersanelerin inşaat sektöründen daha fazla   istihdam doğurma kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Erginer, Ege   kıyılarında yat ve gemi sanayinin gelişmesi halinde istihdam sorununun   önemli oranda çözülebileceğini savundu. 

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh ise faaliyette   bulunan 62 tersanenin taleplere yetişmekte zorlandığını, Türkiye'nin   ahşap yat üretiminde dünyada birinci, fiber, saç ve benzeri malzemelerle   üretilen yat ve mega yat inşaatında ise üçüncü sıraya kadar yükseldiğini   belirterek, seyir yolları üzerindeki ve turistik merkezlere sahip   Ege'nin bu sektörden pay alamadığını kaydetti. 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.