Avrupa'da fuar heyecanı başladı

Avrupa'da fuar heyecanı başladı

 Yunanistan, İspanya gibi ülkelerde ortaya çıkan ekonomik krizler nedeniyle zor günler geçiren Avrupa'da otomotivin kalbi Almanya'da gözler yeni modellere...

 

Yunanistan, İspanya gibi ülkelerde ortaya çıkan ekonomik krizler nedeniyle zor günler geçiren Avrupa'da otomotivin kalbi Almanya'da gözler yeni modellere çevrildi. İki yılda bir Paris Fuarı'yla dönüşümlü olarak gerçekleştirilen Frankfurt Otomobil Fuarı'nda bu yıl 94 yeni model ilk kez gün yüzüne çıktı. Fuar, özellikle ev sahibi Alman üreticilerin gövde gösterisine dönüştü.

110 yıl önce sekiz katılımcı ile düzenlenmeye başlayan Avrupa'nın en büyük otomotiv şovu, bu yıl 235 bin metrekare alan üzerinde 96 ülkeden 1007 katılımcı ile gerçekleştiriliyor. Birbirinden bağımsız 12 salon arasında yaklaşık 12 kilometre yol kat ederek dolaşılabilen fuarın iki günlük basın gününün ilkinde 10 binden fazla medya mensubunun akreditasyonunun yapıldığı açıklandı. 13 bin 261 medya mensubunun akredite olduğu 2009 yılındaki fuarı 871 bin kişi ziyaret etmişti. Bu yıl bu rakamın 1 milyon düzeyine ulaşması bekleniyor.

Frankfurt'ta 94 araç ilk kez görücüye çıkarken Türkiye'de üretilen birçok aracın da stantlarda yer aldığını söyleyebiliriz. Ancak fuarda daha çok Alman lüks otomobil markaları ön plana çıktı. Audi, BMW ve Mercedes, tek başına bağımsız özel salonlarda modellerini sergiledi. Avrupa pazarında geçen yıl yakaladığı 634 binlik satışla Mercedes ve BMW'yi geçmeyi başaran Audi, fuarda 7 bin metrekarelik bir alanda yer alıyor. Mercedes'in 9 bin 500 metrekarelik salonunda ise tam 65 Mercedes modeli ve iki Maybach modeli tanıtılıyor. BMW'nin standı ise 10 bin metrekareyi buluyor. Bu alanda çevreci teknolojiler öne çıkıyor. Fuarda ilk kez sergilenen araçlar arasında Hyundai i30, Audi A2, BMW 1, Mercedes B, Citroen DS5, Opel Combo, Zafira, Renault Twingo, Volkswagen Up, Skoda Mission L, Fiat Panda, Peugeot HX-1 konsepti, Bentley Continental GT, Mazda CX-5, Ford Evos konsepti, Ferrari Spider, Suzuki Swift Sport, Honda Civic gibi modeller bulunuyor.

Avrupa'da ford'u türkiye sürüklüyor

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, Türkiye'nin Ford Avrupa dünyasında büyümeye devam ettiğini söyledi. Ford dünyasında ağustos ayında Avrupa'daki üçüncü büyük ülke haline geldiklerini, 8 aylık satışlarda ise 5. sıraya yerleştiklerini belirten Otay, Ford'un Türkiye'de 51 yıldır devam eden şirket yapısının örnek alındığını belirtti. Otay, Rusya'da da benzer bir ortaklık kurulduğunu ve Türkiye'de görev yapan Ted Cannis'in orada çalışmaya başladığını dile getirdi. Türkiye pazarında 8 ayda kamyon hariç 82 bin 433 adet satış gerçekleştiren ve yüzde 15,6 pazar payına ulaşan Ford Otosan, iç pazarın yanı sıra ihracat konusunda da atağa geçti. Genel Müdür Nuri Otay, "8 aylık ihracat rakamları ciro bazında ele alındığında Türkiye'de Tüpraş'tan sonra ikinci en çok ihracat yapan şirket olduk. Otomotivde yeniden liderliği yakaladık." dedi. Şirket, Türkiye'de 2014'e kadar tüm yatırımları tamamlayıp 400 binlik kapasiteye ulaşacak.

Nuri Otay, detaylar hakkında ilk kez bilgi verdi: "Küçük ticari araçla (Minicargo'ya rakip) ilgili geliştirme ve tasarım çalışmaları devam ediyor. Tasarımı Avrupa'da, geliştirilmesi tamamen Türkiye'de olacak. 400 binlik üretimin yüzde 75'i ihraç edilecek. ABD'ye bu yıl 35 binden fazla araç ihraç edeceğiz. Ancak 400 binlik kapasitede ABD ihracatı yer almayacak."

Fuarda öne çıkanlar

Üretilmeden 5 sipariş aldı

Lüks Maserati'nin 2014'te satışa sunulacak ilk Kubang aracı üretime bile geçmeden Türkiye'den 5 müşteri buldu. Porsche Cayenne, Range Rover gibi modellere rakip olacak araç, Jeep Grand Cherokee platformu üzerinde geliştirildi. Aracın 130 bin Euro civarında olması bekleniyor.

Süper Ferrari yola çıkıyor

Spor Ferrari'nin 458 Spider modeli örtüsü üzerinden kalkmadan Türkiye'den 6 kişi tarafından kaparosu ödenip sipariş edildi. Fiyatı 433 bin Euro'dan başlayacak aracın ilk teslimatı aralık ayında olacak. Tofaş bünyesindeki Fermas, bu yıl 30 Ferrari ve 30 Maserati satışı hedefliyor.

Elmas tasarımlı sedan i30

Hyundai standında yakında Türkiye'de pazara sunulacak olan i30 ve i40 sedan ön plana çıktı. Avrupa'da tasarlanan yeni i30, elmas şeklindeki yeni ızgara tasarımı ile dikkat çekiyor. Yılbaşından itibaren satışa sunulacak olan yeni modelde benzinli ve dizel motorlar yer alacak.

Memduh TAŞLICA-ZAMAN

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.