AVM’ler açılmışken fuarlar niye erteleniyor?

AVM’ler açılmışken fuarlar niye erteleniyor?

DÜNYA Gazetesi yazarı Vahap Munyar, "Ülkemizde COVID-19 sürecinde 110 fuar ertelendi, Mart-Haziran döneminde yapılması planlanan 16 fuar iptal edildi. AVM’ler açılmaya başladığına göre fuar düzenlenmesine de kapı açılır değil mi?" diye soruyor.

MAYIS ayının ortalarında alışveriş merkezleri (AVM) birer ikişer “yeni normal” düzende açılmaya başlayınca EKO Fuarcılık ortakları İlker Altun, Merih Güngör ve Altınay Bekar, umutlandı:

-Ülkemizde COVID-19 sürecinde 110 fuar ertelendi, Mart-Haziran döneminde yapılması planlanan 16 fuar iptal edildi. AVM’ler açılmaya başladığına göre fuarların düzenlenmesine de artık kapı açılır değil mi?

3 ortağın aklında en çok da Messe Münih’le ortak şirketleri EKO MMI Fuarcılık’ın 11-13 Kasım 2020’de gerçekleşecek “Uluslararası Transport Lojistik Fuarı-Logitrans Türkiye” vardı. Haziran ayı geçti, fuarları erteleme yaklaşımı sürdü.

İlker Altun ve Altınay Bekar, dertleşmek üzere gazeteye uğradı. Bekar, elindeki “Logitrans” dosyasını, Altun da 20 yıldır yayınladığı aylık KargoHaber dergisinin fuar konusunu işledikleri sayfasını özellikle açarak verdi. Dergide şu başlık vardı:

- Krize karşı en büyük koz fuarlardır.

Altun, fuarcılıkta yol haritasının nasıl çizildiğine değindi:

- Bir fuar açıldığında, bir sonraki fuarın stand-alan satışları da başlar. Örneğin Logitrans’ta stantların yüzde 30’unun anlaşmasını geçen yılki fuar sırasında yaptık.

Bekar araya girdi:

- Sonraki süreçte satışlarımız devam etti. Aslında şu anda “Logitrans Türkiye-2020”nin satışları neredeyse tamamlanmış durumda.

Altun, fuar ertelemeleriyle ilgili izlenen yola işaret etti:

- Fuarlar ile ilgili bağlantılar bir yıl önceden başlar. Dolayısıyla erteleme veya iptallerin de 3-4 ay önce bildirilmesi gerekir. Bazı fuarlar için bir ay kala erteleme kararları verildi. Bu da fuar şirketlerini zorladı.

Bekar, pazar yerlerinin sokağa çıkma yasakları dışında hiç kapanmadığını, AVM’lerin mayıs ayı ortasından itibaren açıldığını anımsattı:

-Fuarlar, bilinçli ziyaretçilerin dolaştığı alanlardır. Dolayısıyla AVM’lerin aldığı önlemlerin daha ötesinde önlemler alınarak fuarlarımızı yapmamıza artık izin verilmesi gerekir.

Messe fuar grubunun merkezinin bulunduğu Almanya’yı örnek gösterdi:

- Almanya’da fuar organizasyonları eylül ayından itibaren başlayacak.

Altun, uluslararası fuarlar takvimine girmenin önemine işaret etti:

-“Logitrans Türkiye”yi Messe Münih’le birlikte yapmamızın yanısıra uluslararası fuarlar takviminde yer alıyoruz. Bu listeye girmek öyle kolay olmuyor. Dolayısıyla erteleme ve iptaller takvimdeki yerimizi de riskli hale getiriyor.

Uluslararası uçuşların henüz sınırlı düzeyde gerçekleştiğini anımsatıp, sordum:

- Havayolu trafiği henüz tam normale dönmüş değil. Fuarınızın yabancı katılımcıları, ziyaretçileri gelebilecek mi?

Türkiye’deki Alman sermayeli şirketlerin sayısıyla yanıt verdi:

- Türkiye’de 7 bin Alman sermayeli şirket var. Fuarımızı ülkemizde üretim yapan, faaliyet gösteren yabancı şirketlerin katılımıyla da gerçekleştirebiliriz.

Bekar, şu formülü ortaya koydu:

- Sanal fuar, gerçeğinin yerini tutabilecek gibi görünmüyor. Gerekirse biz fuarımızı hibrit yapabiliriz. Yani, fuar ziyaretine anlık sınırlar koyarız, kalabalık toplantılar yerine görüntülü platformdan geniş katılımlı toplantılar yapabiliriz.

Sohbetin sonunda sorusunu yineledi:

- AVM’ler açıkken fuarları ertelemeye gerek var mı?

Fuarcılar bu soruyu sormakta haksız mı?

DÜNYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.