AUDI’den sedan atağı

AUDI’den sedan atağı

Lüks markalar arasında küçük ‘sedan’ rekabeti kızışıyor. Türkiye , İspanya, Almanya gibi sedan pazarlarının yanı sıra Çin, ABD ve...

Lüks markalar arasında küçük ‘sedan’ rekabeti kızışıyor. Türkiye , İspanya, Almanya gibi sedan pazarlarının yanı sıra Çin, ABD ve Rusya gibi ülkelerde bu segmentin büyümesi, otomotivcilerin dikkatini çekti. Mercedes’in kompakt sedan CLA’yı pazara sürmesinin ardından Alman Audi de en çok satan modeli A3’ün ilk kez sedan versiyonunu üretti. A3 sedan, lüks sınıfta liderliğe oynayan markanın yeni silahı olacak. BMW’nin de 2014’te 1 serisinin 4 kapılı versiyonuyla rekabete girmesi bekleniyor.

New York’ta gösterildi 

A3 Sedan, A3 3 kapı ve A3 Sportback’ten sonra aileye eklenen yeni üye oldu. Audi’nin yeni gözdesinin ilk gösterimi Türkiye’den de 5 gazetecinin yer aldığı 33 kişi için New York’ta yapıldı. Dünya lansmanı nisan sonundaki Şanghay Otomobil Fuarı’nda gerçekleşecek aracın satışı eylül ayında Avrupa ile aynı anda Türkiye’de başlayacak. Doğuş Otomotiv-Audi Türkiye Genel Müdürü Gino Bottaro Türkiye’deki sedan pazarında A3’ün yeni versiyonu ile iddialı olacaklarını vurgulayarak, “A3’te satışlarımızın yüzde 70’inin sedan olacağını öngörüyoruz. 2013’ün son 4 ayında 1.500 adet, tam yılda 6 bin 500 adet A3 Sedan satacağız” dedi.

Sedan pazarı büyüyor

A3 Sedan’ın Avrupa’daki en büyük pazarlarının Almanya, Rusya, İngiltere ve Türkiye olacağını ifade eden Bottaro, şunları kaydetti: “Dünyada da sedan talebi büyümeye başladı. ABD ve Çin’de premimum segmente giriş sedanla gerçekleşiyor. Avrupa’da premium’a giriş hatchbackle, sınıf atlama sedanla oluyor. Global A3 üretiminin yüzde 50’si sedan, yüzde 50’si 3 ve 5 kapı olacak. A3 Sedan’ın pozitif etkisiyle bu yıl satışlarımızı 13 bin adetten 15 bin adede çıkaracağız. 2014’te 20 bin adedi aşacağız. Böylece krizde daralan İspanya’yı zorlayıp, Avrupa’da Big 5 içine girmeyi hedefliyoruz.”

Premium pazarın Türkiye’de 1.6 lt modellerle büyüdüğünü belirten Bottaro, “2012’de lüks sınıf satışları 50 bin adet oldu. Toplam satışlardan aldığı pay yüzde 9’a ulaştı. Avrupa’da oran yüzde 5-18’lerde. 2013’te yeni modellerin rüzgarıyla 53 bin adede yükselir hatta 55 bini zorlar” dedi. Avrupa Bölgesi’nde daralmanın devam ettiğini ekleyen Bottaro, premiumda Türkiye’nin Rusya ile birlikte en agresif büyüyen ülkeler olduğunu kaydetti. A3 Sedan’ın başlangıç fiyatının kardeşi Sportback’ten yaklaşık 2 bin euro daha fazla yani 31 bin eurolardan başlayacak.

Araç daha geniş ve alçak 

4 kapılı A3 sedan, 2.64 metre dingil mesafesine ve 4.46 metre uzunluğa sahip. Araç 1.80 metrelik genişliği ve 1.42 metrelik yüksekliği ile A3 Sportback’ten 11 mm daha geniş ve 9 mm daha alçak. 4 silindirli 1.4 TFSI motorla, sadece 1.205 kg boş ağırlığa sahip A3 Sedan, alüminyum motor kaputu, yolcu kabinindeki birçok özel alaşımlı parçalar sayesinde düşük ağırlığa ve maksimum güce sahip. Araçtaki 1.6 lt TDI motor 105 hp güç ve 250 NM tork üretiyor. 0’dan 100 km/sa hıza 10,9 saniyede ulaşan motor 195 km/sa maksimum hıza sahip. Ortalama yakıt tüketimi km başına 3.9 lt.

 

MEHMET ALİ KANTARCI/RADİKAL

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.