Armatörlerimizin gözdesi Marshall

Armatörlerimizin gözdesi Marshall

Marshall Adaları siciline kayıtlı Türk armatörüne ait filo kapasitesi Türk deniz ticaret filosuna giren yeni gemilerle büyümeye devam ediyor.Bu yıl süresince...

Marshall Adaları siciline kayıtlı Türk armatörüne ait filo kapasitesi Türk deniz ticaret filosuna giren yeni gemilerle büyümeye devam ediyor.

Bu yıl süresince Baltimore ve Geneva?da birer ofis açan  International Registries, Inc. (IRI) bir başka adıyla Marshall Islands Maritime and Corporate Administrators, 2009?un ilk yarısında Dubai, Houston ve İstanbul?da ofis açmayı planlıyor. 2000 yılından bu yana ortalama % 23 büyüyen Marshall Adaları filosunda 43,9 milyon gros tonajında 1880?in üzerinde gemi bulunuyor.  Şirketin 2010 yılı için ön gördüğü filo kapasitesi ise 50 milyon groston.

Türk armatörlerinin kolay bayrak seçiminde son yıllarda ağırlığını koyan Marshall Adaları sicili hızlı büyümesini devam ettiriyor. (The Marshall Islands Registry, administered by International Registries - IRI) 44 milyon Grostonluk kapasitesiyle dünyanın dördüncü büyük sicili konumunda. Marshall Adaları siciline kayıtlı 1800?ün üstünde yaklaşık 70 milyon deadweight tonajında filo bulunuyor. DWT olarak Türk armatörüne ait gemilerin oranı ise % 2.5 yani yaklaşık 1,6 milyon dwt. Sicile kayıtlı gemilerin % 42?sini de tankerler oluşturuyor. Pire ofisi üzerinden Türk armatör ve operatörlerine hizmet veren IRI, son iki yıldır Türk armatörlerinin çok aktif olduğunu ve yakın gelecekte de büyük gelişim yaşanmasını beklediklerini ifade ediyor.   

 

Liberya, Türk armatöründen umutlu

 

30 Temmuz 2008 itibariyle Liberya Siciline kayıtlı 115 milyon dwt tonajında 2850 adet gemi bulunuyor. Dünya deniz ticaret filosunun %11?lik kısmını oluşturan bu oran 

Liberya sicilini dünyanın ikinci büyük gemi sicili yapıyor. Liberya siciline kayıtlı Türk gemilerinin tonajı ise 224.647. Dökme kuru yük ve genel kargo gemilerin de bulunduğu 13 gemiden dördü tanker ve tankerlerin toplam tonajı 135.811 dwt. 

Liberya sicil yönetiminin yaptığı açıklamada, anlaşmaları yapılan yeni inşa gemi rakamlarına bakarak önümüzdeki iki yıl içinde Liberya bayrağı taşıyan Türk bayraklı gemi sayısının en az iki katına çıkmasını bekledikleri belirtiliyor.  Bu beklenti ikinci el gemi alımlarını içermiyor. Bu gemiler de göz önüne aldığında Liberya bayrağını tercih eden Türk gemileri sayısının 2010 yılına kadar çok hızlı artacağı.

 

Panama liderliği bırakmıyor

 

Dünyanın en büyük gemi siciline sahip Panama bayrağı altında 460 bin grostonun üstünde 100 gemi bulunuyor.

Panama Sicili yılın ilk 6 ayındaki büyümesini de devam ettirerek % 4.7 oranında büyüme gösterdi. 7.965 adet geminin kayıtlı olduğu sicilin tonajı 177.09 milyon Grt.  Aynı süre zarfından sicilin yeni inşada büyüme oranı ise % 50 oldu. Panama Maritime Authority (PMA) Direktörü Alfonso Castillero, ağustosun başında imzalan yeni deniz yasalarının yürürlüğe girmesiyle büyümelerin çok daha hızlı olacağını belirterek, her türlü talebe çok daha hızlı cevap vereceklerini ve üyelerine ödemelerinde avantaj sağlanacağını ifade etti.

 

Malta?nın filosunu Geden Lines büyütüyor

 

Marshall Adaları son yıllarda büyümesini devam ettirse de, Türk denizcilik firmalarına ait gemilerin kayıtlı olduğu en büyük sicilin Malta olduğu görülüyor. Kesin rakamlar olmasa da Malta siciline kayıtlı Türk gemi filosunun 3 milyon dwt civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu tonajın yarısını 1,5 milyon dwt?in üstünde bir filoya sahip olan Geden Lines oluşturuyor. 


 

 

Murat ERDOĞAN - PERŞEMBE ROTASI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.