"Antalya'da çalıştıracak şoför bulamıyoruz"

"Antalya'da çalıştıracak şoför bulamıyoruz"

Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği Başkanı Sefa Altınay, turizm kenti Antalya’da çalıştıracak şoför bulmakta zorluk çektiklerini söyledi.

SEYAHAT Acenteleri Yöneticileri Derneği(SAYD) Başkanı Sefa Altınay, turizm kenti Antalya’da yaz sezonunda çalıştıracak şoför bulmakta zorluk çektiklerini ifade etti.  Antalya’da yerleşik şoförlerin sektöre yetmediğini söyleyen Altınay şehir dışından gelen şoförlerin de hem mesleğin zor olması hem de ücretlerin düşük olması nedeniyle sezon bitmeden gittiklerini belirtti.  Altınay, “Turizmin yoğun şekilde yaşandığı Antalya’da seyahat acenteleri ve taşıma şirketleri şoför bulmakta zorluk çekiyor. Şoför buldukları zaman seviniyor” dedi.

MESLEK CAZİP HALE GETİRİLMELİ

Şoförlük mesleğinde hizmet kalitesinin daha da fazla arttırılması can ve mal güvenliği açısından mesleki eğitim verilmesi düşüncesinin olumlu olduğunu söyleyen Altınay, “Turizmdeki hizmetlerin iyileştirilmesi anlamında olumlu bir düşünce.  Sadece şoförlük mesleğinde değil her meslek grubunda eğitimli olmanın faydaları var. Özellikle turizme yönelik hizmet veren sektörlerin en azından iletişim sağlayacak şekilde İngilizce bilmesi çok önemli. Ayrıca yol bilgisi ve becerisi şoförlük mesleğinde olması gereken vasıflar” dedi. Altınay şoförlük mesleği için eğitim almak için mesleğin cazip hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

ÜCRETLER DÜŞÜK

Şoförlük mesleğinin özellikle Antalya’da yaz sezonunda yasal çerçeveler içerisinde yoğun tempo gerektirdiğini söyleyen Altınay, ücretlerin düşük olduğuna dikkat çekti. Seyahat acentelerinin ve taşıma şirketlerinin maliyetlerinin fazla olması sebebiyle yüksek maaş veremediğini söyleyen Altınay, sıkıntıların çözülmesini istediklerini ifade etti. Altınay, “Hal böyle iken şoförlük mesleğinin eğitimini almak için kimse üniversiteye gitmek istemez” diye konuştu.

İNDİRİMLİ AKARYAKIT TALEBİ

Altınay, “Taşımacılık sektörü olarak yatçılık ve denizcilik sektöründe olduğu gibi devlet tarafından indirimli akaryakıttan faydalanmalarını istiyoruz. Devlet tarafından taşımacılık şirketlerine ve seyahat acentelerine indirimli yakıt alma olanağı sağlanırsa yakıta verilen ücret şoföre verilir ve ücretler yükselir.  Maaşlar yükseldiği takdirde meslek cazip hale gelecektir.  O zaman herkes bu mesleği yapmak isteyecektir eğitimini almak isteyecektir” dedi.

Şoförlük mesleğinde cazibenin arttırılması konusunda ücretlerin arttırılması ise maliyetlerin yüksek olması nedeniyle turizm acenteleri tarafından imkansız gibi görünüyor. Turizm acentelerinin ek maliyet artışlarına marjı yok. Bu tür çalışmaları destekliyoruz turizm sektörünün daha iyi yerlere gelmesi için ama diğer taraftan da gerçekleri de unutmamak gerekiyor.

Turizm bacasız sanayi. Katma değeri en yüksek döviz gelirini turizm sektörü elde ediyor ve sadece ülkemizin güzelliklerini pazarlıyoruz. Bu nedenle turizm 50’ye yakın sektörü de etkiliyor. Bu anlamda turizm sektörünün karşılıksız getirdiği dövizin kıymeti  çok daha fazla.

Turizm sektörünün devlet tarafından desteklenmesi gerekiyor. Desteklenirse eğer hizmet kalitesi de artacaktır. Turizm acenteleri ve taşıma şirketleri devlet tarafından akaryakıt yatçılık ve denizcilik sektöründe olduğu gibi desteklenmek üzere.

Turizm şirketlerine ve acentelere indirimli yakıt sağlanırsa bizler de yakıttan sağladığımız faydayı personelimize veririz. O zaman şoför mesleğinde ücret artışı yaşanacak. Akaryakıt parasını şoföre vereceğiz.

Antalya’da özellikle yaz mevsiminde çok ciddi şoför eksikliği yaşanıyor. Taşıma ve turizm şirketleri şoför bulmakta zorluk çekiyor. Şoför buldukları zaman seviniyor. Antalya’da yaşayan yerleşik şoför sayısı turizm sektörüne yeterli gelmiyor. Bu sebeple sezonda dışarıdan şoför ve araç kiralanıyor.

Dışarıdan yaz sezonu için Antalya’ya çalışmaya gelen şoförlerin beklentilerini karşılamıyor.  Beklentilerinin karşılanmadığını gören şoförler geri dönebiliyor. Yoğun çalışma temposuna Antalya ikliminde kolay iş değil. Zor bir iş. Maalesef iyi ücretlendirilemeyen bir iş.  Bu ciddi sıkıntı.

Şoför sayısı ve kalitesinin artması gerekiyor.  Bunun için eğiti,mlerin barilecek olması güzel bir şey. Ama ne kadar cazip gelecek bu mesleği tercih edecek olanlara  ayrı bir konu.

Deniz TOPKAYA – ANTALYA EKSPRESS

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum